Jakie ekocertyfikaty warto znać? Czy ekosklep można połączyć z bistro? Jak wprowadzać produkty ekologiczne i regionalne do restauracyjnego menu? – to tylko niektóre z tematów tegorocznego BioBiznes Forum podczas Targów Natura Food.
Łódzkie Targi Natura Food odbędą się w dniach 7-9 października. Cykl prezentacji w ramach BioBiznes forum zaplanowano na sobotę (8 października) i niedzielę (9 października). Przy okazji przypominamy, ze tuż przed pierwszymi wykładami z BioBiznes Forum odbywa się organizowana przez Biokurier Akademia Biokuriera pt. „Nowe pomysły na marketing ekoproduktów i miejsc”.
Poniżej program tegorocznej edycji BioBiznes Forum:
sobota, 8 października 2016 r.
godz. 14.00 – 14.10 Wprowadzenie
prowadzenie: Karol Przybylak (Biokurier.pl)
godz. 14.10 – 14.30 Wręczenie nagród w konkursie na najlepszy sklep z żywnością ekologiczną
prowadzenie: Maciej Bartoń (Polska Ekologia), Jarosław Olewicz (EKOdostawcy),
Katarzyna Drobińska (Międzynarodowe Targi Łódzkie)
godz. 14.30 – 15.00 Czy warto sprzedawać świeżą (szybkorotującą) żywność ekologiczną? Czy to się może opłacać?
prowadzenie: Michał Kapica (Smak Natury)
godz. 15.00 – 15.30 Nie masz pomysłu na własny sklep? Może chcesz założyć działalność w oparciu o franczyzę? Franczyza krok po kroku, ile to kosztuje?
prowadzenie: Robert Zarzycki (Organic Farma Zdrowia S.A.)
godz. 15.30 – 16.00 Certyfikaty – Zasady oznakowań, certyfikaty i pozwolenia dla podmiotów gospodarczych prowadzących sprzedaż produktów ekologicznych.
prowadzenie: Agnieszka Pocztarska (czytamyetykiety.pl)
godz. 16.00 – 16.30 Sklep ze zdrową żywnością i bistro w jednym. Czy jest to możliwe?
prowadzenie: Emilia Jewuła (Organic Corner Food Store & Bistro Warszawa)
godz. 16.30 – 17.00 Zdrowa żywność – wysokie ceny – inwestycja w zdrowie. Jak przekonać klientów ze warto?
prowadzenie: Adam Turowiec
godz. 17.00 – 17.30 Otwarcie sklepu z żywnością EKO – wyzwania biznesowe i osobiste. prowadzenie: Barbara Grzybek-Korgól, Ewa Korgól (BIOVERT)
godz. 17.30 – 18.00 Sklep internetowy czy stacjonarny – wady i zalety. Czy możliwe jest posiadanie obu platform? prowadzenie: Maciej Świerzyński (Ekozakupy.pl – net i stacjonarny)
niedziela, 9 października 2016 r.
godz. 11.00 – 11.30 Wystrój, wyposażenie i prezentacja dań a sukces ekonomiczny lokalu – spójność wizualna lokalu.
godz. 11.30 – 12.00 Bądź świadomym eko restauratorem. Najważniejsze zasady dla prowadzenia restauracji ze zdrową kuchnią.
godz. 12.00 – 13.00 Dietoterapia w restauracji hotelowej. prowadzenie: Joanna Szczepaniak (Lawendowy Zdrój)
godz. 13.00 – 13.30 Sukces restauracji poza miastem – ambasador dziedzictwa kulinarnego regionu. Znaczenie produktów lokalnych, regionalnych i sezonowych. prowadzenie: Maciej Barton
Udział w BioBiznes Forum jest bezpłatny.
Więcej szczegółów na naturafood.pl