Istnieje możliwość, aby Austria miała pokrycie w oferowanej żywności produktach w całości z krajowych ekologicznych upraw – to wniosek płynący z badań austriackich naukowców.
Cel możliwy za 50 lat
Jak wynika z opublikowanego w maju 2018 r. opracowania przygotowanego przez Centrum Globalnej Zmiany (Zentrum für Globalen Wandel- BOKU) działającym przy Uniwersytecie Rolniczym we Wiedniu (Universität für Bodenkultur Wien) wespół z Instytutem Badawczym Upraw Ekologicznych (Forschungsinstitut für Biologischen Landbau-FiBL) Austria w ciągu 50 lat mogłaby funkcjonować w oparciu o własne zasoby z upraw ekologicznych. Co jest potrzebne, aby to osiągnąć?
Potrzebne zmniejszenie konsumpcji mięsa i produkowanych odpadów
Realizacja celu „100% BIO” jest możliwa tylko w przypadku redukcji odpadów biologicznych (resztek żywności) o 25% jak też zmniejszenia ilości spożywanego mięsa o 10% (Austriacy spożywają w ciągu roku, trzy razy więcej mięsa niż jest to zalecane).
Obecnie Austria należy do europejskiej czołówki jeżeli chodzi o rolnictwo ekologiczne – gospodarstwa ekologiczne to prawie 24% całkowitej powierzchni rolnej. Na terenie kraju działa ponad 23 000 gospodarzy z ekocertyfikatem.
Opracowanie austriackich naukowców jest tylko projektem działań. Strategia nie jest wdrażana przez instytucje publiczne.