Kasze, mąki, suszone warzywa i owoce, oleje, świeże warzywa i soki – to najczęściej wybierane produkty ekologiczne – wynika z badania, które Intermarché przeprowadziło we współpracy z dziennikarzami i blogerami kulinarnymi. Sieć systematyczne poszerza ofertę żywności BIO.
Wśród największych barier rozwoju rynku żywności ekologicznej wymieniana była dostępność i cena produktów. Sieć postanowiła więc, we współpracy z blogerami oraz dziennikarzami, sprawdzić a pomocą specjalnie przygotowanej ankiety, gdzie konsumenci najczęściej robią zakupy bio i eko, które z produktów cieszą się największą popularnością, a jakie z nich trudno jest znaleźć w ofercie sklepów.
Gdzie kupujemy żywność BIO?
Wyniki analizy wskazują, że 34% konsumentów wybiera supermarkety, 25% sklepy specjalistyczne, 33% w Internecie a 8% szuka żywności ekologicznej w innych lokalizacjach. Pochodzenie produktu, jakość, łatwość w dostępie i cena to najczęściej wymieniane kryteria zakupowe.
150 produktów ekologicznych na półkach Intermarché
Na półkach sklepowych Intermarché (w zależności od formatu sklepu) można obecnie znaleźć blisko 150 produktów BIO marki własnej. W tym roku do tego grona dołączyły takie artykuły jak nasiona konopii i spirulina.
Przepisy z wykorzystaniem żywności eko w specjalnej aplikacji
Uczestnicy akcji mieli także okazję wziąć w konkursie na najciekawszy przepis opracowany z podstawie przesłanych produktów bio/eko. Wszystkie przepisy blogerów z akcji zostały opublikowane w aplikacji Atelier Intermarché, którą można pobrać na urządzenia mobilne z systemami iOS lub Android.