Amarantusowe ekoprodukty Amarello na BioFachu

 Amarello to nowa marka ekologicznych produktów amarantusowych, które wprowadza na rynek częstochowski Ekoprodukt. Żywność z dawnego, południowoamerykańskiego zboża promowana była w trakcie Targów BioFach.

 

Amarello to nowa seria amarantusowych produktów stworzonych stworzonych przede wszystkim z myślą o osobach chorych na celiakię i osobach uczulonych na gluten.

Czym jest amarantus? To zboże, którego walory odżywcze doceniały oceniały starożytne ludy Ameryki Południowej a dziś zyskuje uznanie coraz większej ilości konsumentów.

Atuty amarantusa to lekkostrawność, wysoka wartość odżywcza oraz fakt, że nie zawiera glutenu. Oprócz wykorzystania w produktach spożywczych, sięga się po niego także w kosmetyce naturalnej.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     


Stoisko Ekoproduktu na targach BioFach

W skład serii Amarello wchodzą m.in. ciasteczka „amarelki”, mąka amarantusowa oraz amarantus ekspandowany. Wszystkie produkty posiadają certyfikat ekologiczny. Oznakowane są także znakiem przekreślonego kłosa, na który zwracają uwagę konsumenci poszukujący produktów bezglutenowych.

 



Marek Kubara prezentuje produkty Amarello

 

Właścicielem marki Amarello jest specjalizująca się w produkcji żywności na bazie amarantusa, częstochowska firma Ekoprodukt.

W trakcie targów BioFach jej przedstawiciele postanowili zaprezentować swój produkt szerokiej, międzynarodowej publiczności. W planach mają także wydrukowanie książki kucharskiej zawierającej przepisy na potrawy z wykorzystaniem produktów amarantusowych.

Przeczytaj więcej na temat: amarantus ekologiczny

Targi BioFach odbyły się w Norymberdze w dniach 15-18 lutego 2012.

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia