16 partnerów (a wśród nich jednostki naukowe, uniwersytety i przedsiębiorstwa) bierze udział w projekcie Healthy Minor Cereals. Celem jest przywrócenie ich do codziennego menu europejskich konsumentów.
Niszowe gatunki i odmiany zbóż, w porównaniu z pszenicą zwyczajną, rosną dobrze nawet na uboższych glebach i w swym ziarnie zawierają znacznie wyższe stężenie ważnych pod względem odżywczym substancji. Celem projektu Healthy Minor Cereals jest znalezienie sposobu, w jaki można je przywrócić do diety konsumentów i zwiększyć ich spożycie. Chodzi zwłaszcza o pszenicę orkisz, samopszę, płaskurkę, żyto i owies.
Jednym z partnerów projektu jest czeski producent i dystrybutor żywności ekologicznej PRO – BIO.
– W pierwszej fazie realizacji projektu naszym zadaniem będzie wzięcie udziału w rozmnażaniu materiału hodowlanego drobnych produktów zbożowych. W następnych latach będziemy się koncentrować na testowaniu wybranych materiałów bezpośrednio w gospodarstwach rolnych. Te eksperymenty polowe będą się odbywać w gospodarstwach rolnych z różnym typem rolnictwa (ekologicznym, low-input, konwencyjnym). Dzięki temu będzie można uzyskać informacje o parametrach po zbiorach nowych genotypów drobnych roślin zbożowych w różnych warunkach. Naszym następnym zadaniem będzie udział w doskonaleniu technologii obróbki ziarna celem zwiększenia wartości odżywczej produktu końcowego, a także rozwój nowych produktów (np. nowych mieszanek itp.), które będą sią charakteryzowały wysoką wartością odżywczą – zapowiadają przedstawiciele firmy.
Ostatnim punktem projektu będzie wprowadzenie w życie uzyskanych wyników: udostępnienie i szerzenie wiedzy i wniosków wyniesionych z projektu wśród rolników, hodowców, pracowników przemysłu spożywczego, konsumentów i naukowo-badawczych pracowników specjalistów.
Więcej informacji o projekcie na www.healthyminorcereals.eu.