Wybieramy domowy młynek

Ziarna na mąkę można zmielić w młynie, ale od pewnego czasu bardzo łatwo zrobić to także w domu. Na polskim rynku dostępne są młynki do zboża oraz płatkowniki. Przygotowane w zaciszu domowej kuchni płatki lub mąka, nie tylko mają wyższą jakość odżywczą, ale także lepiej smakują. Jak wybrać młynek?

Po pierwsze, objętość

Podstawowym parametrem, na który warto zwrócić uwagę jest objętość. Powinna ona być nieco większa niż nasze początkowe szacunki – nasze zapotrzebowanie może przecież z czasem wzrosną, a młynek kupuje się na lata.

Po drugie, konstrukcja

Duże znaczenie odgrywa konstrukcja urządzenia. Ważne aby dało się je rozebrać, aby w razie potrzeby móc łatwo wymienić części.

Po trzecie, estetyka

Nie zapominajmy także o kwestiach estetycznych. Warto zadbać, by domowy młynek stał się ozdobą kuchni.

Wybierajmy mąkę ekologiczną

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
Do wytwarzania mąki warto używać ziarna pochodzącego z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych – dają one gwarancję najwyższej jakości zdrowotnej i biologicznej. Taka mąka nie będzie zawierać pozostałości nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Najczęściej używanymi do wypieku chleba mąkami są: pszenna, żytnia oraz ostatnio niezwykle modna orkiszowa.

Jak przechowywać ziarna?

W sklepach z żywnością ekologiczną naturalne pełne zboże sprzedaje się na ogół bez zewnętrznej łuski. Ziarna jej pozbawione zachowują swoją żywotność dopóty dopóki nie zostanie naruszona ich cienka warstwa celulozy. Jest ona bardzo odporna na wpływy chemiczne, ale nie mechaniczne. Aby jakość mąki i produktów zbożowych utrzymać na najwyższym poziomie powinno przestrzegać się kilku zaleceń

 

Ziarno należy przechowywać w odpowiedni sposób – musi ono „oddychać”. Pomieszczenie lub pojemnik, w którym przechowywane jest ziarno musi być dobrze wentylowane. Nie należy trzymać ziarna w plastikowych torbach i pojemnikach, które nie przepuszczają powietrza. Dla domowego przechowywania najodpowiedniejsze są papierowe worki, otwarte kartony lub drewniane skrzynki (zalecana temperatura przechowywania ziaren to 20 st.C). Ziarno przechowywane przez dłuższy okres czasu powinno być także od czasu do czasu przemieszane.  Do mielenia nadaje się tylko ziarno wysuszone. Aby sprawdzić czy nasze ziarno jest odpowiednie, wystarczy położyć je na płaskiej powierzchni i zgnieść. Jeśli będzie głośno pękać to znaczy, że możemy z niego przygotować w mąkę. Użycie zbyt wilgotnego ziarna może uszkodzić młynek. Odpowiednio przechowywane ziarno nie traci nic ze swojej jakości nawet przez rok.

 

Karol Przybylak

 


Jeśli chcą być Państwo na bieżąco z aktualnościami i artykułami zamieszczanymi na https://biokurier.pl zapraszamy do skubskrypcji newslettera (po lewej stronie u dołu)!

Raz w tygodniu dostarczamy porcji świeżych informacji!

Brak postów do wyświetlenia