Uprawa ananasa w domu? To jest możliwe! Choć jest to owoc egzotyczny, a jego uprawa w gruncie w naszym klimacie nie jest prosta, wielu pasjonatów ogrodnictwa z powodzeniem hoduje roślinę na kuchennym parapecie. Podpowiadamy, jak rośnie ananas w domu oraz co zrobić, by cieszyć się z udanych plonów.
Gdzie rosną ananasy?
Ananas jadalny (łac. Ananas comosus) to egzotyczna roślina z rodziny bromeliowatych, która pochodzi z Ameryki Południowej (z Paragwaju i południowej Brazylii). Nie jest duża, bo osiąga do 1,5 m wysokości. Posiada długie, dość sztywne oraz kujące liście, które spiralnie układają się na łodydze. Kwiaty określane są jako niepozorne i są ciasno ułożone na kwiatostanie.
Owocem są beznasienne jagody, które uformowały się po stopieniu się kwiatów na kłosie (każde z wybrzuszeń na skórce to jagoda). Na szczycie wyrasta korona liści. To właśnie ananas jaki znamy ze sklepów. Ich światowymi producentami są obecnie: Tajlandia, Filipiny, Brazylia, Chiny, Indie i Nigeria.
Ananas to trzeci najczęściej uprawiany owoc tropikalny na świecie, zaraz po bananach i cytrusach.
Ananasy to bardzo zdrowe owoce egzotyczne. Są też bardzo soczyste i idealne dla osób na diecie (ok. 100 g miąższu z sokiem zawiera 55 kcal i ma średni indeks glikemiczny). Zawierają spore ilości wody (85,3–87 proc. objętości). Stanowią źródło witamin (C, B6, B1, B2, E, A) i minerałów (fosforu, sodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, jodu, manganu).
W ananasach obecna jest bromelaina, która ma własnościowi przeciwzapalne. Chroni serce, wzmacnia stawy, poprawia trawienie. Owoce mają w swoim składzie również niewielkie ilości błonnika pokarmowego.
100 g ananasa pozwala pokryć około 80 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
W warunkach domowych ananasy rozmnaża się przez ukorzenianie korony (owoce nie zawierają nasion). Na pierwsze plony trzeba jednak długo czekać. Pojawiają się nawet 20-24 miesiące od posadzenia.
Sok z ananasa polecany jest w diecie dla płodności. Obecne w nim składniki polepszają jakość nasienia na drodze stymulacji wytwarzania hormonów płciowych i plemników oraz pobudzają ruchomość plemników.
Ananas. Jak zasadzić?
Na rynku są dostępne gotowe sadzonki (małe rośliny ananasów). Taka metoda uprawy jest najprostsza, jednak o wiele więcej satysfakcji może nam dać uprawa ananasa z resztek. Jeśli jednak będziemy mieli to w planach, pamiętajmy, by dobrze wybrać owoc. Nie powinien być ani bardzo miękki, ani zbyt twardy. Ananas posiadający lekko żółknące łuski będzie idealny.
- Odcinamy koronę. Uważajmy, by jej nie uszkodzić.
- Usuwamy suche liście.
- Następnie ścinamy zewnętrzną warstwę, na której rosły dolne liście. Najlepiej zrobić to tak, jak dawniej strugało się kredki nożem. Robimy to delikatnie i tak długo, aż ukażą nam się tzw. oczka. To właśnie z nich po pewnym czasie wyłonią się korzenie.
- Tak przygotowaną i oczyszczoną koronę z ananasa umieszczamy w wodzie. Ważne, aby naczynie było dość wysokie, tak aby nie przeważało rośliny.
- Wymieniamy wodę co 2-3 dni, by nie doszło do rozwoju bakterii i grzybów.
- W ciągu trzech tygodni powinny pojawić się korzenie. Wtedy przesadzamy roślinę do ziemi. Najlepiej wybrać mieszankę podłoża do uprawy owoców i warzyw. Wymieszaj ją z keramzytem, aby stworzyć przepuszczalne podłoże.
- Umieść roślinę w ziemi, lekko ją ugniatając, i obficie podlej.
Ananas: uprawa w doniczce. Jak dbać o roślinę?
- Ananas w doniczce najlepiej czuje się w miejscu ciepłym i słonecznym.
- Roślinę podlewajmy 2 razy w tygodniu. Pilnujmy, aby nie zalać okazu, bo to szybko doprowadzi do śmierci rośliny.
- Zimą temperatura w pomieszczeniu, w której będzie znajdować się ananas, nie powinna spadać poniżej 6°C.
- Latem ananasy w doniczce dobrze jest wystawić na balkon, taras lub do ogrodu.
- Roślina lubi wzmacnianie nawozem dla roślin kwitnących, np. raz w miesiącu.
- Aby przyspieszyć choć trochę kwitnienie roślin, na tydzień można nakryć doniczkę folią w kolorze bezbarwnym i obłożyć jabłkami. Dzięki wydzielanemu etylenowi powinno dojść do przyspieszonego kwitnienia.
- Gdy roślina owocuje, wytwarza nowe rozety, które bardzo łatwo można ukorzenić
Dlaczego hodowla ananasa się opłaca?
To dość przewrotne pytanie, bo wiadomo, że nie chodzi o względu finansowe, a o radość z uprawy. Po pierwsze, hodujemy owoc z resztek. Po drugie roślina bardzo ładnie się prezentuje. Będzie ciekawą ozdobą mieszkania, zwłaszcza że jej liście ładnie mienią się w promieniach słonecznych. I po trzecie wreszcie, uprawa ananasa nie jest łatwa, bo wymaga sporo cierpliwości, jednak zadowolenie z uzyskanych plonów jest bezcenne.
Do czego wykorzystać ananasa?
Ananasy dostępne są w różnych wersjach przetworzonych. W sklepach można znaleźć: ananasy w puszkach, sok z ananasów, suszone ananasy, mrożone kawałki, mrożony miąższ czy nektar. Zawsze jednak sprawdzajmy skład. Sam owoc jest słodki, a jeśli dodamy do niego jeszcze przetworzony cukier, otrzymamy produkt, który ze zdrową dietą ma niewiele wspólnego.
Ale kiedy będziemy mieć dobrej jakości owoc, polecamy przygotować dania z ananasem.
Koktajl z ananasem
- 1 cały ananas lub 400 g ananasa z puszki
- pól szklanki wyciśniętego soku z cytryny lub limonki
- pół szklanki mleczka kokosowego
Ananas obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niego sok z cytryny oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie miksujemy.
Sałatka z ananasem
- Puszka ananasa
- Puszka kukurydzy
- 2 torebki brązowego ryżu
- 2 podwójne filety z kurczaka
- Ogórek konserwowy
- Majonez lub jogurt naturalny
- Sól, pieprz, curry
Kurczaka kroimy na drobne kawałki i podsmażamy z dodatkiem pieprzu, soli i curry. Po przestygnięciu oddajemy do niego ugotowany ryż, pokrojony ananas, kukurydzę oraz ogórek. Całość dokładnie mieszamy z dodatkiem majonezu lub jogurtu naturalnego.