Pomysł na wytwarzanie lnianych worków zrodził się przypadkowo. Pasjonujący się domowym wypiekiem chleba tata Adrianny Wołczyk rzucił mimochodem: „Prababcia trzymała chleb w lnianych ściereczkach”. Tak zaczęła się historia AleWorek…
– Pierwsze moje kroki powędrowały w stronę sprawdzenia, co takiego te lniane ściereczki i czy rzeczywiście, len może w takim wypadku zadziałać – wspomina Adrianna Wołczyk, założycielka aleworek.pl.
Cenne właściwości lnu
– Potwierdziło się, że lniana tkanina ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne, przez co zabezpiecza chleb przed pleśnieniem i pieczywo zachowuje dłużej świeżość. Rzeczywiście w testach wyniki były zaskakujące: świeżo upieczony chleb trzymany na blacie w worku zostawał świeży, nie pleśniał i nie robiła się z niego gumowa papka, tak jak wcześniej miało to miejsce w foliowych reklamówkach.Po workach do chleba, fascynacja lnem nie mija i zgłębiam wykorzystanie tej tkaniny – dziś nieco zapomniana, ze stereotypem, że bardzo się gniecie i ciężko prasuje, nadal pozostaje naturalną, przyjazną człowiekowi tkaniną, która wprowadza wyjątkowy klimat do wnętrza – dodaje.
W ofercie AleWorek znajdziemy worki w 3 wymiarach od małych (23x30cm) po większe (30x40cm), na kilka bochenków. – Mogę także uszyć worek na wymiar. Każdy woreczek może być ozdobiony haftem indywidualnym np. Świeży chlebuś Kasi i kolorowymi dodatkami jak koronka. Oprócz worków rozwijam sferę ozdób do domu: bieżniki, obrusy, poduszki. Szyję także worki z innych tkanin naturalnych: bawełny i juty – mówi Adrianna Wołczyk.
Trwałość lnianych produktów
Czy takie worki są trwałe? – Mówi się, że len jest niezniszczalny, nie elektryzuje się. Jest higroskopijny oraz biodegradowalny. Można zauważyć, że kolejne prania uszlachetniają tkaninę, włókna robią się bardziej zbite i gładkie. Oczywiście trudność prasowania czasami zostaje, ale wystarczy wówczas tkaninę prasować jeszcze wilgotną lub z dużą ilością pary wodnej w żelazku i po problemie – tłumaczy właścicielka AleWorek.pl.
Adrianna Wołczyk ze swoimi produktami pojawia się na różnych imprezach poświęconych tematyce zdrowego odżywiania, festynach i jarmarkach producentów lokalnych. Sprzedaż prowadzona jest także przez Internet a także w niedawno otwartym sklepie i pracowni przy ul. F. Ratajczaka 28.
– Nie każdy klient jest świadomy właściwości lnu, nie przykłada uwagi co i jak je, ale często gdy opowiem, skąd wziął się pomysł, przypomina sobie stare dzieje i wszechobecną lnianą tkaninę. Prowadzę działalność od 2 lat i w tym czasie miałam wielu powracających klientów, również tych niedowiarków, co powoduje, że chęci na pracę-pasję zostają oraz mam energię na dalszy rozwój – podsumowuje Adrianna Wołczyk.
Strona internetowa AleWorek: aleworek.pl
Przeczytaj także: Jak przechowywać pieczywo?
Karol Przybylak