Pomysł na ekobiznes? Lniane woreczki na chleb i nie tylko…

Pomysł na wytwarzanie lnianych worków zrodził się przypadkowo. Pasjonujący się domowym wypiekiem chleba tata Adrianny Wołczyk rzucił mimochodem: “Prababcia trzymała chleb w lnianych ściereczkach”. Tak zaczęła się historia AleWorek…

– Pierwsze moje kroki powędrowały w stronę sprawdzenia, co takiego te lniane ściereczki i czy rzeczywiście, len może w takim wypadku zadziałać – wspomina Adrianna Wołczyk, założycielka aleworek.pl.

Cenne właściwości lnu

– Potwierdziło się, że lniana tkanina ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne, przez co zabezpiecza chleb przed pleśnieniem i pieczywo zachowuje dłużej świeżość. Rzeczywiście w testach wyniki były zaskakujące: świeżo upieczony chleb trzymany na blacie w worku zostawał świeży, nie pleśniał i nie robiła się z niego gumowa papka, tak jak wcześniej miało to miejsce w foliowych reklamówkach.Po workach do chleba, fascynacja lnem nie mija i zgłębiam wykorzystanie tej tkaniny – dziś nieco zapomniana, ze stereotypem, że bardzo się gniecie i ciężko prasuje, nadal pozostaje naturalną, przyjazną człowiekowi tkaniną, która wprowadza wyjątkowy klimat do wnętrza – dodaje.

W ofercie AleWorek znajdziemy worki w 3 wymiarach od małych (23x30cm) po większe (30x40cm), na kilka bochenków. – Mogę także uszyć worek na wymiar. Każdy woreczek może być ozdobiony haftem indywidualnym np. Świeży chlebuś Kasi i kolorowymi dodatkami jak koronka. Oprócz worków rozwijam sferę ozdób do domu: bieżniki, obrusy, poduszki. Szyję także worki z innych tkanin naturalnych: bawełny i juty – mówi Adrianna Wołczyk.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Trwałość lnianych produktów

Czy takie worki są trwałe? Mówi się, że len jest niezniszczalny, nie elektryzuje się. Jest higroskopijny oraz biodegradowalny. Można zauważyć, że kolejne prania uszlachetniają tkaninę, włókna robią się bardziej zbite i gładkie. Oczywiście trudność prasowania czasami zostaje, ale wystarczy wówczas tkaninę prasować jeszcze wilgotną lub z dużą ilością pary wodnej w żelazku i po problemie – tłumaczy właścicielka AleWorek.pl.

Adrianna Wołczyk ze swoimi produktami pojawia się na różnych imprezach poświęconych tematyce zdrowego odżywiania, festynach i jarmarkach producentów lokalnych. Sprzedaż prowadzona jest także przez Internet a także w niedawno otwartym sklepie i pracowni przy ul. F. Ratajczaka 28.

 – Nie każdy klient jest świadomy właściwości lnu, nie przykłada uwagi co i jak je, ale często gdy opowiem, skąd wziął się pomysł, przypomina sobie stare dzieje i wszechobecną lnianą tkaninę. Prowadzę działalność od 2 lat i w tym czasie miałam wielu powracających klientów, również tych niedowiarków, co powoduje, że chęci na pracę-pasję zostają oraz mam energię na dalszy rozwój – podsumowuje Adrianna Wołczyk.

Strona internetowa AleWorek: aleworek.pl

Przeczytaj także: Jak przechowywać pieczywo?

Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia