Stare jabłonie – 5 najlepszych odmian

Stare jabłonie spotykane są już coraz rzadziej. Poszukiwanie ich owoców na targach często kończy się niepowodzeniem. A szkoda! Poznaj 5 odmian jabłoni, które odchodzą w zapomnienie. 


Jabłka to samo zdrowie. Neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziomzłegocholesterolu i wspomagają prawidłowe trawienie. To owoce idealne dla osób odchudzających się. Bogate w witaminę C, potas oraz żelazo. Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc pomogą zmniejszyć obrzęk nóg.

Gotowane i starte jabłka leczą biegunkę u dzieci oraz niestrawność i choroby wrzodowe u osób dorosłych. Niestety, z półek znikają stare odmiany jabłek, a ich miejsce zajmują nowe gatunki o mało wyrafinowanym smaku, za to odporne na mróz, choroby, transport i dłuższe przechowywanie.


Alant

W Polsce jabłoń Alant nigdy nie była popularna, stąd obecnie jest w naszym kraju praktycznie zapomniana. Młode drzewka można jednak kupić w Niemczech. Tam są sadzone w przydomowych ogrodach jako odmiana amatorska.

Jabłonie Alant mają bardzo wysoką odporność na niekorzystne warunki pogodowe. Ich owoce najlepiej zbierać jak najpóźniej, w drugiej połowie września oraz w październiku. Ich smak jest lepszy, gdy poleżą w chłodzie. Dobrze się przechowują. Są idealne do jedzenia na surowo, nadają się także na przetwory i do wypieków.

Golden Noble

Jabłoń Golden Noble bywa nazywana w Polsce cytrynówką. Jabłka te zbiera się w drugiej połowie września. Najlepsze są pod odleżeniu w chłodzie. Dobrze się przechowują. Ich owoce są średniej wielkości i duże, prawie okrągłe, cytrynowożółte. Ich skórka jest gładka, a miąższ białożółty, soczysty, delikatny, słodki i lekko kwaskowaty zarazem, z korzenną nutą.


Odmiana Golden Noble znakomicie sprawdza się w produkcji soków.

Królowa Renet

To stara odmiana jabłoni z XVIII wieku. Jest niewybredna co do gleby i odporna na choroby. To odmiana typu zimowego. Jej jabłka dobrze się przechowują aż do marca, a w dobrych warunkach – jeszcze dłużej.

Królowa Renet posiada średniej wielkości okrągłe złocistożółte owoce z mocnym rumieńcem. Ich skórka jest gładka i błyszcząca, a miąższ żółtobiały, soczysty, jędrny, bardzo smaczny. Owoce mają też ładny zapach. Odmiana ta jest deserowa, nadaje do jedzenia na surowo oraz na przetwory i do ciast.


Malinówka

Prawdziwa nazwa Malinówki to Kalwila Czerwona Jesienna. Jest bardzo mało znana.

Malinówka to jedna z najstarszych odmian jabłoni na świecie. W Polsce była bardzo dobrze znana już w XVIII wieku. Jej owoce są bardzo smaczne. Nadają się do jedzenia na surowo, do ciast i suszenia. Można z nich przygotować wartościowy sok.

Szara Reneta

To bardzo stara odmiana jabłoni, prawdopodobnie klasztorna. Jabłoń Szara Reneta nie ma owoców ładnych z wyglądu. Są jednak doskonałe do ciast, suszenia i na przetwory.


Jabłka Szare Renety są doskonałe do użytku kuchennego. Mają wręcz opinię najlepszych np. na jabłeczniki. Do jedzenia na surowo nadają się średnio, choć są i tacy, którzy cenią ich smak.