Przechowywanie żywności: jak prawidłowo układać produkty w lodówce?

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że w przypadku produktów spożywczych ogromny wpływ na ich jakość ma sposób przechowywania. Wkładamy zakupy do lodówki, nie zwracając uwagi, na jakiej półce układamy poszczególne produkty. To błąd. 

To jednak prosta droga do zmarnowania żywności, która szybko się psuje, jeśli nie jest przechowywana w odpowiednich warunkach. W lodówce bowiem obowiązuje pewna hierarchia, mająca ścisły związek z temperaturą panującą w chłodziarce. Nie jest ona taka sama w całej lodówce, i choć różnice wynoszą zaledwie kilka stopni, to warto wiedzieć, na jakiej półce układać poszczególne artykuły spożywcze.

Produkty żywnościowe z górnej półki

Na szczytowej półce lodówki temperatura jest najwyższa, stąd znajdować się powinny na niej produkty, których data ważności jest długa. Dobrze jest ustawiać na niej żywność w słoikach, np. dżemy, konfitury, powidła. Na samej górze chłodziarki przechowuje się również ciasta, np. sernik. Słodkości tego typu potrzebują bowiem jedynie ochłodzenia.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Poznaj 8 najbrudniejszych miejsc w naszych domach! 

Środkowe półki lodówki

Półki środkowe zarezerwowane są dla nabiału, o którego prawidłowe przechowanie szczególnie trzeba dbać. W nim najszybciej rozwijają się drobnoustroje, będące odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. W środkowej części lodówki temperatura oscyluje wokół 5°, stąd warto w niej układać kefiry, jogurty, mleko (niektóre lodówki posiadają specjalną półkę do przechowywania butelek w pozycji leżącej, która powinna być zainstalowana na środku urządzenia chłodzącego), ale również sery i twaróg. W tych okolicach należy również układać wszystkie produkty, na opakowaniu których znaleźć można zwrot: „po otwarciu przechowuj w lodówce”. Tu także panują optymalne warunki do przechowywania garnka z zupą, który musi być szczelnie zamknięty. Nieco niżej można ułożyć wędlinę.

Dolne półki lodówki

Na dolnej półce lodówki należy przechowywać mięso i ryby. Tam temperatura jest najniższa i mięso się nie zepsuje, ale pamiętać należy, by nie trzymać surowego mięsa w opakowaniu foliowym dłużej niż 24 godziny. Warto jednak zabezpieczyć je przed ociekaniem. Surowe mięso powinno być oddzielone od innych produktów spożywczych.

Szuflada na warzywa i owoce

Większość lodówek jest już wyposażona w szufladę, do której wkłada się warzywa (np. sałatę i szczypior) oraz owoce (np. maliny, jagody, poziomki). W tym miejscu panuje duża wilgotność i wysoka temperatura (ok. 10°). Przed ułożeniem produktów, dobrze jest na dnie szuflady położyć papierowy ręcznik, który będzie pochłaniał nadmierną ilość wilgoci.

Pojemne drzwi lodówki

Do przechowywania produktów spożywczych służą również montowane na drzwiach lodówki półki. Na nich ustawia się produkty, które wymagają jedynie schłodzenia, np. napoje, ketchup, musztarda, sosy w butelkach, olej (najlepiej w ciemnej i szklanej butelce). Tu swoje miejsce mają również jajka i masło.

Jak dbać o lodówkę?

By lodówka dobrze funkcjonowała, a przechowywana w niej żywność się nie psuła, warto przestrzegać kilku zasad. Dobrze jest zatem rozplanować rozmieszczenie produktów w chłodziarce, by szybko zabierać z niej to, co potrzebujemy. Po powrocie z zakupów z kolei dobrze jest ułożyć wszystkie produkty przeznaczone do przechowywania w lodówce obok chłodziarki i za jednym jej otwarciem poukładać wszystko na półkach. Ograniczymy dzięki temu dostęp ciepłego powietrza, które ogrzewa wnętrze lodówki i sprawia, że musi ona zwiększyć swoją wydajność. Latem dobrze jest podwyższyć temperaturę panującą w lodówce, zimązmniejszyć.

Nie powinno się również wkładać do lodówki zbyt dużo jedzenia, gdyż może to doprowadzić do jej przeciążenia. Produkty muszą mieć wokół siebie wolną przestrzeń, by cyrkulacja powietrza była prawidłowa. Jeśli musimy przechować znaczną ilość jedzenia w okresie zimowym (np. w czasie przygotowywania potraw na święta Bożego Narodzenia), możemy wystawić je na balkon w miejscu, do którego nie dotrą promienie słoneczne. Garnki powinny być szczelnie zamknięte i owinięte folią spożywczą.

Nigdy nie należy umieszczać w chłodziarce jeszcze ciepłych potraw. Powinno się je najpierw schłodzić, a dopiero później umieścić we wnętrzu lodówki. Warto jednak stosować zasadę, by poza lodówką nie przechowywać ugotowanego jedzenia, np. zupy czy mięsa, dłużej niż dwie godziny.

Lodówka wymaga kontroli

Na bieżąco sprawdzać należy daty przydatności do spożycia. Warto też stosować się do zasady, że spożywamy to, co kupiliśmy jako pierwsze. Jeśli zatem dokupiliśmy do swoich zapasów kolejne jogurty, to powinno ułożyć się je z tyłu lodówki.

Warto też pamiętać o regularnym myciu lodówki, nie zapominając o jej uszczelkach. O sposobach utrzymania chłodziarki w czystości pisaliśmy w tekście Jak wyczyścić pralkę i lodówkę? Soda, ocet i sól pomogą…. Producenci lodówek zalecają również czyszczenie agregatu, znajdującego się za lodówką. Dobrze jest to zrobić przynajmniej raz w roku za pomocą odkurzacza.

Sposób przechowywania żywności w lodówce ma ogromne znaczenie. Wielu osobom wydaje się, że niskie temperatury uchronią jedzenie przed zepsuciem i przez długi okres zachowają one świeżość i swoją jakość. Nic bardziej mylnego. Nawet w chłodziarce rozwinąć się mogą drobnoustroje, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. By tego uniknąć, należy zwracać uwagę, na której półce umieszczamy dany produkt. Konieczne jest również dbanie o czystość lodówki, by na dłużej pozostała sprawna i prawidłowo spełniała swoje funkcje.