Imbir, uprawa którego jest możliwa w domu, to roślina niezwykle cenna, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jest to przyprawa, która nie wydaje owoców i rozmnaża się przez podział kłączy. Podpowiadamy, jak posadzić imbir we własnym mieszkaniu.
Imbir – uprawa domowa
W warunkach naturalnych imbir rośnie w ciepłym i wilgotnym klimacie. Pierwotnie występował w Azji Południowo-Wschodniej (dzisiejsze północne Indie), skąd był importowany do innych zakątków świata. Obecnie rośnie m.in. w Indonezji, Nepalu, Nigerii, Bangladeszu, Tajlandii, Kamerunie, USA, na Filipinach, a także w Indiach i Chinach.
W Polsce uprawa imbiru możliwa jest tylko w warunkach domowych. Sadzenie tej rośliny w gruncie najpewniej się nie powiedzie. Jednak kluczem w uprawie jest dobranie odpowiedniego kłącza. Kupując imbir w sklepie musimy więc wybrać ten korzeń, który wygląda na najbardziej jędrny, najlepiej z dużymi oczkami na końcach rozgałęzień (im więcej oczek, tym większe szanse na przyjęcie się sadzonki).
Roślina do prawidłowego wzrostu wymaga szerokiej, ale dość płytkiej doniczki, najlepiej z otworami odpływowymi (imbir rośnie bardziej wszerz niż w głąb ziemi). Podłoże powinno być żyzne, próchnicze i przepuszczalne, najlepiej o pH obojętnym lub lekko kwaśnym. Z powodzeniem możemy użyć ziemi uniwersalnej do kwiatów pomieszanej z keramzytem lub piaskiem, aby dostarczyć ziemi lepszej przepuszczalności.
Doniczkę ustawiamy w miejscu ciepłym i słonecznym, ale nie bezpośrednim słońcu. Odpowiednie będą parapety okien, które wychodzą na wschód lub na zachód. Imbir nie znosi temperatur poniżej 20°C. Musimy o tym pamiętać, zwłaszcza jeśli jego uprawę rozpoczynamy w ziemię.
Najwyżej jakości gatunkiem imbiru jest imbir jamajski. Jego kłącza są oskrobane ze wszystkich stron, niepoddane wapnowaniu ani bieleniu. Jest bardzo aromatyczny i słodki w smaku.
Imbir – sadzenie w doniczce
Sadząc całe kłącze imbiru, dobrze jest je przed posadzeniem namoczyć w wodzie przez noc. Jeśli chcemy mieć kilka okazów, korzeń możemy pociąć na ok. 2-3 cm kawałki (każdy z przynajmniej jednym oczkiem). Takie sadzonki najlepiej zostawić na kilka dni, aby miejsce cięcia się zabliźniło.
Najlepiej posadzić imbir kupiony w sklepie z ekologiczną żywnością. Kłącza dostępne w marketach bywają zabezpieczane substancjami antygrzybicznymi i hamującymi wzrost. Imbir BIO jest pozbawionych tych szkodliwych substancji.
Sadzonki umieszczamy w ziemi na ok. 5-10 cm, oczkiem do góry. Ważne, aby przyprawa miała swobodę wzrostu, więc każdy kolejny okaz sadzimy w odległości 10 cm. Całość dokładnie zraszamy. Do momentu kiełkowania, doniczkę można przykryć folią z dziurkami. Zapewni to wysoką wilgotność powietrza idealną do kiełkowania. Kiedy zaobserwujemy je po kilku/kilkunastu dniach, ściągamy folię.
Gdy zauważymy, że liście nie wybarwiają się na kolor zielony, oznacza to, że w ziemi znajduje się za mało składników pokarmowych. Wtedy konieczne jest nawożenie, najlepiej nawozem ekologicznym do warzyw.
Uprawa imbiru w doniczce nie jest zbyt skomplikowana. Roślina wymaga jedynie odpowiedniego podlewania. Lubi podłoże stale wilgotne, ale nie zalewane, dlatego kontrolowanie wilgotności gleby jest niezwykle ważne. W okresie wiosenno-letnim doniczkę z imbirem można wystawić na balkon lub taras, by roślina mogła swobodnie korzystać ze światła i naturalnego ciepła.
Pamiętajmy też, że uprawa imbiru w warunkach domowych da nam przyprawę o ostrzejszym i bardziej wyrazistym smaku.
Imbir – hodowla domowa. Dlaczego warto?
Imbir to niezwykle cenna przyprawa o udokumentowanych właściwościach leczniczych. Zawiera witaminy, m.in. A, C, z grupy B oraz K, a także potas, wapń, fosfor, żelazo, oraz olejki eteryczne: gingerol izinferon. Wykazuje działanie wykrztuśne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wykorzystuje się go przy łagodzeniu objawów grypy i przeziębienia.
Gingerol obecny w imbirze jest silnym antyoksydantem. Reguluje i obniża poziom cholesterolu we krwi. Ma działanie przeciwbólowe, stąd stosuje się go przy bolesnych miesiączkach, migrenie i w celu złagodzenia bólu zęba. Imbir pomaga też przy zakrzepicy żył czy bólach stawów.
W Azji imbir uznawany jest za afrodyzjak. Pobudza trawienie i wytwarzanie śliny i żółci. Dzięki temu wykorzystywany jest przy różnego rodzaju dietach odchudzających.
Działa profilaktycznie przy chorobie lokomocyjnej. Przeciwdziała mdłościom w pierwszych tygodniach ciąży, po narkozie i chemioterapii. Jego żucie powoduje uwalnianie olejków eterycznych, które rozgrzewają i poprawiają nastrój. W tradycyjnej medycynie indyjskiej imbir przez tysiąclecia wykorzystywano do leczenia zapalnych chorób reumatycznych.
Imbir można stosować profilaktycznie np. dodając do śniadaniowego smoothie czy pijąc go rano z miodem, wodą, i cytryną. Taka poranna bomba witaminowa na pewno poprawi nam nastrój.
Przepis na syrop imbirowy
Składniki:
- 150 ml wody,
- 200 g korzenia imbiru (może być z domowej uprawy),
- szklanka cukru trzcinowego.
Cukier umieszczamy w garnku i delikatnie go podgrzewamy, tak by uzyskał ciemniejszą barwę. Dodajemy wodę wraz z umytym, obranym i pokrojonym korzeniem imbiru. Całość gotujemy na małym ogniu przez 1h. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy kolejną 1 h, następnie wyjmujemy plasterki imbiru i całość przelewamy do słoików lub butelek szklanych.
Tak przygotowany syrop imbirowy na przeziębienie (i nie tylko) jest idealny na zimowe wieczory. Bardzo dobrze smakuje i poprawia smak gorących napojów.
Uprawa imbiru w doniczce to ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru tej przyprawy w zgodzie z ideą zero waste. My nic nie wyrzucimy, a zyskamy własną przyprawę i mnóstwo satysfakcji z uzyskanych plonów.
Szukasz informacji o uprawie roślin egzotycznych w ogrodzie? Sprawdź książkę: Rzadkie, zapomniane i egzotyczne rośliny jadalne w ogrodzie – Anna Toott
Literatura
- Imbir, E. Heindbohmer, 2016
- Uprawa imbiru i jego wykorzystanie, A. Makarewicz, B. Gąsiorowska, Poradnik Gospodarski, nr: 7-8, 2013
- Imbir, P. Kardasz, Kwietnik, nr: 3, 1995
- Imbir, A. Sępowska, Działkowiec, nr: 12, 2006
- Imbir z kuchni do salonu, J. Krawcowicz, Kwiaty, nr: 1, 1996