5 eko sposobów na dobry siew

Dawni ogrodnicy uważali, że wysiewając dobrej jakości nasiona (a takimi właśnie są nasiona ekologiczne) trzeba spełnić pięć warunków by uzyskać dobry plon. Oto one

1 Odpowiednia wilgoć

 

Gleba winna być stale wilgotna, ale nigdy zbyt mokra. Dlatego trzeba przykryć wysiane nasiona, zaraz po ich wysianiu. Najlepiej pulchną, świeżą ziemią. Potem tę ziemię trzeba ugnieść. Jest to zabieg bardzo ważny, bo sprawi, że nasiona ściśle oblepi ziemia, tak samo będzie z wyrosłymi z niego korzonkami.

Ugniatanie zapobiega również wysychaniu gleby oraz wspomaga szybszy wzrost kiełka i rośliny. Najlepiej w małych ogrodach przygniatać wysiane nasiona deską, po której się chodzi.


2. Odpowiednie ciepło

Nasiona sieje się do ziemi dobrze już ogrzanej. Temperatura gleby powinna umożliwiać szybkie kiełkowanie nasion danej rośliny. Zazwyczaj jednak wcześniejszy siew jest lepszy od późnego, ponieważ zbyt wysoka temperatura szkodzi tak samo, jak zbyt niska. Czas siewu najczęściej uzależnić trzeba od stanu przyrody i pogody, warto też uwzględnić rytm kwadr Księżyca, który również ma znaczny wpływ na zmiany pogody. Przydatne są tutaj również własne obserwacje dotyczące lokalnego mikroklimatu.Zasadnicze okresy siewu przypadają na marzec, kwiecień i maj.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jednak rośliny sieje się przez całą wiosnę i lato, a także w końcu lata i na początku jesieni. Dla przykładu sałatę zimową, szpinak, pietruszkę można i warto siać w  sierpniu, wrześniu. Wtedy wcześniej ma się plony na wiosnę.


3. Odpowiednie przykrycie

Nasiona należy przykryć taką warstwą ziemi, żeby nie tylko ona je utrzymywała, ale też zapewniała w miarę stałą temperaturę i odpowiednią wilgoć. Ważne jest też by łatwy dostęp miało powietrze. Jest ono koniecznie do kiełkowania.

Przykrycie musi być tak dobrane by delikatne łodyżki kiełkującego nasiona mogły z łatwością wypuścić listki do światła. Zasadniczo głębokość przykrycia uzależniona bywa od wielkości nasion i rodzaju gleby. Najlepiej ustalić ją na drodze własnego doświadczenia.

Najlepiej drobne nasiona przykryć cieniutką warstwą, a grubsze grubszą.


4. Odpowiednia struktura gleby

Gleba powinna mieć taką strukturę by rosnąca łodyżka mogła ją z łatwością przebić i by młode korzonki szybko znalazły w niej pokarm. By ten stan zapewnić przede wszystkim unikamy siewu w zbyt mokrą ale i w zbyt suchą glebę.

Zdarza się niekiedy, że długie lub gwałtowne deszcze, także palące słońce z suchymi wiatrami tak zeskorupią lub przesuszą ziemię, że kiełkujące roślinki zamierają z braku wilgoci lub niemożności przebicia skorupy. Jeżeli nie uda się tym anomaliom zapobiec np. przez nawodnienie, odpowiednie zbiegi uprawowe i rośliny wyginą, to wtedy pozostaje tylko ponowny siew.


5. Odpowiednia pielęgnacja

W ogrodnictwie ekologicznym właściwa pielęgnacja zaczyna się zanim nasiona wzejdą. Wtedy przeprowadza się pierwsze zabiegi niszczenia chwastów oraz  spulchniania gleby. Najczęściej te zabiegi wykonuje się mechanicznie lub ręcznie. Dawni ogrodnicy uważali, że im częściej i głębiej wzrusza się glebę w okresie, gdy rośliny są jeszcze małe, tym lepiej.

W miarę jak rośliny się rozwijają i puszczają głębiej korzenie w grunt, tym uprawa powinna być coraz płytsza. Na końcu polegać ma tylko na wzruszeniu powierzchni. Dawni ogrodnicy też zauważyli, że plon, jakość i wielkość warzyw ulega często znacznemu obniżeniu przez nierozsądne, głębokie okopywanie, gdy korzenie rozrosły się i opanowały grunt.

oprac. Zbigniew Przybylak

 



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Brak postów do wyświetlenia