Wiosenny numer Biokuriera już dostępny! O czym przeczytacie?

blank

Ten trudny dla nas czas każdy wykorzystuje na własny sposób. Sprzątamy, pielęgnujemy ogródek, gotujemy. Proponujemy Wam jednak odpocząć z kubkiem kawy lub herbaty i oddać się lekturze nowego numeru Biokuriera. Sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy.

Na pierwszych stronach króluje u nas majonez. Podpowiadamy, jakie składniki odżywcze zawiera. Który wybrać – tradycyjny, light czy beztłuszczowy? Nie mogło również zabraknąć przepisu na domowy majonez, również w wersji wegańskiej.

O diecie dla płodności niezwykle wartościowy tekst przygotowała mgr inż. Paula Nagel, ekspert ds. żywienia w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej w Warszawie. Solidna dawka praktycznej wiedzy gwarantowana!

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W ramach cyklu “Dbaj o zdrowie” pochylimy się nad cukrzycą. Ta podstępna choroba każdego roku zbiera śmiertelne żniwo. Na świecie z jej powodu umiera 1,6 mln osób. W Polsce z taką diagnozą żyje 3 mln pacjentów, co stanowi ok. 8% populacji dorosłych, z czego 20% osób nie jest tego świadoma. Jak się przed nią chronić? Na to pytanie odpowiedzi poszukaliśmy wraz z Angeliną Ziembińską, dietetyczką.

Zmiany klimatu, dieta przyjazna planecie i minimalizm

W najnowszym numerze Biokuriera nie zabraknie również ziół. Podpowiemy, które z nich skutecznie poprawią nam nastrój oraz jak przygotować z ich udziałem smaczne i zdrowe dania.

Zapraszamy Was również do lektury ekologicznego flesza technologicznego. Maria Sikorska z kolei podjęła się niezwykle trudnego tematu związanego ze zmianami klimatycznymi. Tym razem na warsztat wzięła rybołówstwo, bo – jak czytamy – w oceanach jest coraz mniej tlenu, co w konsekwencji może doprowadzić do tego, że zabraknie popularnych ryb. Skąd tak czarny scenariusz? Przeczytajcie!

Mam też coś dla fanów kiszonek. Przedstawimy Wam 5 faktów o kimchi oraz podzielimy się przepisem na jego wykonanie. Pozostając w temacie jedzenia, Katarzyna Jankowska, Mama Alergika Gotuje, podpowiada, czym powinna charakteryzować się dieta przyjazna planecie. Nie zabraknie też świetnych przepisów jej autorstwa.

A pisząc o przepisach, w najnowszym numerze będzie ich sporo. Wiele miejsca oddaliśmy Edycie Stępczyńskiej, która postanowiła odczarować owsianki i pokazać, że przygotować je można na wiele sposobów. To zapowiedź jej najnowszej książki “Owsianki. 60 zaskakujących przepisów”, która już niebawem ukaże się nakładem Wydawnictwa Gaj.

Naszych Czytelników zabieramy też w kulinarną podróż do Istrii i Rijeki (Chorwacja). Podpowiadamy również, jak wykonać wiosenne nawożenie organiczne.

Coś dla siebie w najnowszym numerze znajdą również zwolennicy filozofii less waste oraz minimalizmu.

Brak postów do wyświetlenia