Od kilku dni możecie czytać najnowszy, i ostatni w tym roku, numer Biokuriera. Przeczytajcie, co tym razem przygotowaliśmy. Będzie zdrowo, smacznie i ekologicznie!
Nowy numer Biokuriera w świątecznym klimacie
W ostatnim tegorocznym numerze Biokuriera nie mogło zabraknąć świątecznych tematów. Staraliśmy się, by było ciekawie i oryginalnie, stąd sporo przeczytacie na temat buraków. Okazuje się bowiem, że to warzywo z niezwykle barwną historią. Znane od wieków, nie zawsze cieszyło się należytym szacunkiem. Unikali go bogaci, zajadali się nim biedni.
Buraki są bardzo zdrowe, i choć w powszechnej opinii, sporo w nich żelaza, okazuje się, że anemii nie można nimi wyleczyć. A jakich pierwiastków w burakach nie brakuje? Jakie walory prozdrowotne ma barszcz czerwony, który w grudniu króluje na polskich stołach? Odpowiedzi na te i inne pytania szukamy razem z Pauliną Ihnatowicz, dietetykiem.
Paula Nagel, ekspert ds. żywienia w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej w Warszawie, podpowie, jak czytać etykiety, by mieć pewność, że wybrany przez nas produkt jest dla nas odpowiedni.
Wegańskie ciasta na bożonarodzeniowy stół
Na kulinarną podróż do włoskiej Genui zaprosił naszych czytelników Piotr Geise. Przybliży historię pesto oraz podpowie, jak je przygotować w swojej kuchni. Mamy też coś dla miłośników sushi. Na ich temat 5 faktów przedstawią Joanna i Michał Litwińscy. Nie zabraknie też przepisu na domowe sushi.
A jeśli już o przepisach mowa, w najnowszym numerze Biokuriera podpowiemy, jak przygotować dania, które sprawdzą się nie tylko na świątecznym stole. Znajdziecie u nas wegańskie przepisy na bezglutenowy makowiec oraz ciasto czekoladowo-waniliowe z cieciorki. Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje) podpowie, jak przygotować zdrowy kisiel malinowy, pyszny budyń jabłkowy i roślinne wisienki w galarecie.
W temacie kwasów omega-3 wypowie się Joanna Jurek, doktorantka na Ulster University (Wielka Brytania) w dziedzinie immunologii oraz żywienia człowieka. Przeczytacie na temat ich wpływu na zdrowie oraz najlepszych źródłach kwasów imega-3 w diecie.

W dziale Mamy w sieci rozmawiamy z Aną Krysiewicz, autorką bloga „Matka Aptekarka” i książki „Naturalna odporność” na temat podawania dzieciom syropów i tabletek. Zapytamy o błędy, jakie najczęściej popełniamy w tym zakresie i jakie niesie to ze sobą konsekwencje. Ana Krysiewicz zdradzi również, czy istnieje recepta na niechorowanie.
Nie zabraknie też najnowszych informacji z branży żywności ekologicznej.a
Zaprenumeruj Biokurier na 2022 rok
Grudniowy numer Biokuriera możecie otrzymać w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Zachęcamy również do prenumeraty. Jej zamówienie niesie ze sobą wiele korzyści.