Z wielką radością oddajemy w ręce naszych Czytelników pierwszy w tym roku numer drukowanego Biokuriera. O czym przeczytacie? Jakimi przepisami się dzielimy? I co w branży piszczy?
Naleśniki tematem przewodnim najnowszego Biokuriera
Jeśli lubicie naleśniki (a kto ich nie lubi?), na pewno zainteresuje Was artykuł na ich temat. Piszemy, skąd pochodzą i jak się je przygotowuje w różnych zakątkach świata. O naleśnikach serwowanych we Francji opowiedzą dwie Polki, które od lat mieszkają nad Sekwaną.
Nie zabraknie też informacji o tym, jak przygotować zdrowe naleśniki (w tym zakresie wiedzą podzieliła się dietetyk Klaudia Koczwara) oraz jak przygotować je na diecie eliminacyjnej, o czym opowie Katarzyna Jankowska (Mama Alergika Gotuje).
Nie zabraknie też ciekawych przepisów. Przygotowaliśmy również zestawienie najpopularniejszych herbat ziołowych.
Co sprawiło, że ryż stał się kluczowym pożywieniem wielu krajów rozwijających się? W jaki sposób przyczynił się do budowy Wielkiego Muru Chińskiego? Dlaczego dziki ryż nie jest… ryżem? Ile ziaren można uzyskać z jednego nasiona? Który gatunek jest najbardziej pachnący, a który – najbardziej wartościowy? I czy ryż może być trujący? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w artykule Joanny i Michała Litwińskich.
Noworoczne postanowienia: zadbajcie z nami o zdrowie
Ekspert ds. żywienia w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej w Warszawie, mgr inż. Paula Nagel, podpowie, jak zadbać o swoje zdrowie fizyczne i psychiczne. Co jeść, by zachować siły witalne na dłużej? Ile ruchu potrzebujemy? I dlaczego pozytywne myślenie jest tak ważne? Solidna dawka wiedzy gwarantowana!
Biokurier. Numer zimowy przeczytasz online
W najnowszym Biokurierze znajdziecie również niezwykle inspirujący materiał Elżbiety Przygockiej, autorki poradnika „Ułóż sobie zdrowie”. To pełen zachęty materiał szczególnie wartościowy dla osób, które chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów.
Ciekawą rozmowę, do lektury której Was zachęcamy, przeprowadził Karol Przybylak. Wraz z Hubertem Gonerą, ambasadorem World Food Travel Association w Polsce, debatują, czy istnieje turystyka kulinarna po koronawirusie i czy branża gastronomiczna poradzi sobie z nowymi wyzwaniami narzuconymi przez obecną sytuację epidemiczną.
Poszukamy też zamienników plastikowej słomki oraz podpowiemy, jak zadbać o skórę zimą (naturalnie, oczywiście!).
Podsumujemy ponadto polski rynek żywności ekologicznej w naznaczonym pandemią 2020 roku.
Najnowszego numeru Biokuriera szukajcie w sklepach z ekologiczną żywnością lub zaprenumerujcie do domu.