Nowy Biokurier już dostępny. Zabierz ze sobą na wakacje!

Najnowszy numer Biokuriera już dostępny. Postaraliśmy się, aby tematy wiązały się z letnim menu i wakacjami. Przeczytacie więc o burgerach dostępnych w każdej turystycznej miejscowości, zielonych warzywach, których teraz mamy pod dostatkiem oraz ciekawych miejscach, które warto odwiedzić w czasie urlopu.

Zielone warzywa na lato

Zielony to kolor nadziei, ale też zdrowia. Warzywa zawierające chlorofil, zielony barwnik, są bardzo pożądane w naszej diecie. Powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej. Które z nich są najcenniejsze? W jakiej postaci najlepiej je jeść? Nie zabraknie również zielonych przepisów, w sam raz na letnie wieczory.

Katarzyna Jankowska podpowie, co zaburza wchłanianie wapnia, a co zwiększa jego przyswajalność. A wszystko to w kontekście zielonych warzyw.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wzięliśmy na tapet burgery. W Stanach Zjednoczonych rocznie sprzedaje się ich blisko
50 miliardów! To chyba jedna z najbardziej rozpoznawalnych kanapek na świecie. I co ciekawe, to nie Amerykanie przygotowali ją po raz pierwszy, choć to właśnie oni uczynili burgera kulinarnym symbolem swojego kraju. Sprawdziliśmy, czy burger może być zdrowy i czy wegańska kanapka to zawsze najlepszy wybór. Głos na te tematy zabrały dietetyczki: Monika Krauz-Kędzierska oraz Anna Puchowska.

Papryka i niezwykłe Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek

Joanna i Michał Litwińscy przybliżają historię papryki. Z artykułu dowiecie się, skąd
pochodzi to warzywo (a może owoce?), co ma wspólnego z pieprzem, do czego jest jej potrzebny ostry smak i jak to jest możliwe, że owoce papryki mają płeć. Autorzy bloga “Ze zdrowiem mi do smaku” podpowiedzą też, który rodzaj papryki jest najsłodszy, a który
– najbardziej wartościowy pod względem odżywczym.

Do niezwykłego muzeum naszych Czytelników zabierze Maria Sikorska. Będziecie mogli zobaczyć, jak dawniej wyglądały nocniki, pralki, suszarki do włosów i lodówki oraz dowiedzieć się, jak piekło się chleb, a także jak wyglądała nauka szkolna. Zapraszamy Was do odwiedzenia Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek, które stworzył Piotr Mankiewicz w niewielkiej śląskiej wsi Radzionków.

Problem insulinooporności dotyczy coraz większego grona osób. Czym jest i jakie objawy powinny zwrócić naszą uwagę? Do jakich zaleceń trzeba się stosować? Podpowiada mgr inż. Paula Nagel, ekspert ds. żywienia w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej w Warszawie.

W kąciku ziołowym redagowanym przez dr. Mirosława Angielczyka przeczytacie o kawie zbożowej. Tekst otwiera cykl tekstów przedstawiających właściwości różnego rodzaju
kaw zbożowych.

Znacie “Mamy w sieci”? To portal dla rodziców, którzy szukają rzetelnych informacji i merytorycznych artykułów. Jednym z ostatnio poruszonych tematów jest ADHD. Dzieci, które zmagają się z tym problemem, nie mogą się skoncentrować, mają silną potrzebę ruchu i szybko wpadają w złość. Ale to tylko wierzchołek góry problemów, z jakimi muszą codziennie się mierzyć. Jak możemy im pomóc? W jaki sposób wspierać? I dlaczego
akceptacja to w przypadku nadpobudliwości to słowo-klucz? Zapytałam o to dr Natalię Kajkę, która na co dzień pracuje z dziećmi z ADHD.

Przeczytacie też artykuł dr Piotra Geise o niespełna siedmiotysięcznym Slavkovie u Brna, znanym z podręczników historii jako… Austerlitz.

Najnowszego numeru Biokuriera szukajcie w sklepach z ekologiczną żywnością lub zaprenumerujcie do domu.

Brak postów do wyświetlenia