Letni numer Biokuriera już dostępny!

blank

Choć wiele się na świecie zmieniło i to lato zapowiada się inaczej niż ubiegłe, ekipa Biokuriera nie zwalnia tempa. W ręce Czytelników oddajemy najnowszy numer naszego czasopisma, w którym znajdziecie całe mnóstwo ciekawych artykułów oraz inspirujących przepisów.

W najnowszym numerze Biokuriera nie zabraknie ciekawych tematów. W kontekście zdrowia piszemy o błonniku pokarmowym. Czym jest i jakie są jego rodzaje? Gdzie jest go najwięcej? Na te i inne pytania odpowiedzi szuka Joanna Jurek, doktorantka na Ulster University (Wielka Brytania) w dziedzinie immunologii oraz żywienia człowieka, laureatka wielu światowych konkursów naukowych.

Podjęliśmy się również realizacji niezwykle ważnego tematu: diety kobiet w ciąży. Czy kobiety spodziewające się dziecka muszą sięgać po suplementy diety? Które z witamin i minerałów są najistotniejsze? Wątpliwości młodych mam rozwiewa mgr inż. Paula Nagel, ekspert ds. żywienia w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej w Warszawie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Zobacz cały numer online

Sporo miejsca poświęciliśmy też zagęstnikom, emulgatorom i stabilizatorom. Gdzie jest ich najwięcej i jaka pełnią funkcję w przemyśle spożywczym. I najważniejsze, czy są bezpieczne dla naszego zdrowia?

Czekolada, jagoda kamczacka i strączki

W najnowszym numerze Biokuriera mamy też prawdziwą gratkę dla miłośników czekolady. Jan Woźniak, właściciel małej manufaktury wytwarzającej czekoladę rzemieślniczą, opowie, jak powstaje słodka tabliczka i jakich narzędzi potrzebujemy, by wyprodukować czekoladę w domu.

W naszym foodchallenge tym razem w szranki staną rośliny strączkowe, a konkretnie soczewica i ciecierzyca. Dodajemy je do zup, sałatek, mięs, ale które z nich jest zdrowsze i bardziej wartościowe? Pojedynek rozstrzygnie dietetyk.

Joanna i Michał Litwińscy podzielili się z naszymi Czytelnikami wiedzą na temat jagody kamczackiej. I choć w Polsce nie jest to jeszcze zbyt popularny owoc, można przewidywać, że już niedługo podbije nasze serca… i podniebienia.

Lody to deser, po który latem sięgamy najczęściej. Te klasyczne powstają na bazie mleka krowiego, śmietany i jajek. Następnie są wzbogacane m.in. o owoce, kakao czy orzechy. O takich lodach muszą zapomnieć wszyscy, którzy eliminują z diety alergeny. Czy to oznacza, że nie mogą sięgać po żadne zimne desery? Zdecydowanie nie, o czym będziecie mogli przeczytać w artykule “Alergik i lody” Katarzyny Jankowskiej. Autorka bloga i serii książek “Mama Alergika Gotuje” podzieli się również ciekawymi przepisami.

Walka z suszą

Lato to czas suszy. Eksperci są zdania, że z roku na rok będzie ona coraz bardziej dramatyczna w skutkach. Martyna Cieślińska, absolwentka Uniwersytetu Rolniczego Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa w Krakowie, podpowiada zatem, jak oszczędzać wodę w ogrodzie.

Jesteśmy świadkami znaczącej zmiany obecności kobiet z terenów wiejskich w życiu publicznym. Nabrały mocy i rozpędu. Połączenie ich wiedzy z pomysłowością i przedsiębiorczością sprawia, że stały się nie tylko inspiracją dla „kobiet miejskich”, ale także siłą napędową wsi. O pasjonujących kobietach z terenów wiejskich Karol Przybylak rozmawia z Marią Sikorską, autorką programu Agropasja emitowanego na antenie Polsat News i założycielką Stowarzyszenia Trendsetterki.

W najnowszym numerze nie zabraknie też tematów z zakresu kosmetyki naturalnej. O oczyszczaniu skóry słów kilka napisała Anna Zainczkowska, magister kosmetolog, właścicielka bydgoskiego gabinetu ECO DAY SPA.

Nie zabraknie też stałych rubryk: kącika ziołowego prowadzonego przez Mirosława Angielczyka, właściciela firmy Dary Natury, oraz Ekologicznego Flesza Technologicznego.

Aktualne i ciekawe tematy oraz rzetelni autorzy z dużą wiedzą i doświadczeniem. To wszystko znajdziecie w letnim numerze Biokuriera. Szukajcie go w sklepach z ekologiczną żywnością lub zaprenumerujcie do domu.

Brak postów do wyświetlenia