Jesień rozgościła się na dobre. Za oknem szaro, zimno i deszczowo. My jednak mamy coś, co umili Wam długie wieczory. Do najlepszych sklepów z ekologiczną żywnością oraz prenumeratorów dociera powoli najnowszy numer Biokuriera. Zobaczcie, co tym razem przygotowaliśmy dla naszych Czytelników.
W najnowszym numerze Biokuriera poruszymy wiele jesiennych tematów. Zapraszamy do lektury tekstu o warzywach korzeniowych znanych i mniej znanych.
Ocet, śliwki i zdrowe przekąski
Piszemy też o occie. Poznacie jego historię oraz rodzaje. Dowiecie się, do czego go niegdyś stosowano i dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką. Specjalista odpowie z kolei na pytania, czy ocet jest zdrowy i czy można go używać bez ograniczeń.
Przyjrzeliśmy się też przekąskom dla dzieci. Sprawdzimy, dlaczego ich jakość jest tak istotna. Kilka zdań poświęciliśmy też problemowi otyłości wśród najmłodszych, który z roku na rok staje się coraz bardziej zauważalny. W temacie głos zabrała dietetyk, mgr Joanna Scheffs.
Pozostając w temacie jedzenia, przywołaliśmy 5 faktów o śliwkach. Napisaliśmy też o przetworach, szukając odpowiedzi na pytania: które z nich przygotowujemy najczęściej oraz dlaczego warto zamykać lato w słoiku.
Poznajcie Farmę Świętokrzyską!
Zaprosimy Was również na wycieczkę po Farmie Świętokrzyskiej. Obszerny artykuł przygotował dla Was Karol Przybylak.
W temacie less waste przyjrzeliśmy się kwestii przechowywania żywności. Podpowiemy, gdzie powinny znajdować się określone produkty spożywcze i w jaki sposób zadbać o ich świeżość.
W tym numerze opublikowaliśmy również wywiad z Agatą Aleksandrowicz, znaną jako Hafija, która opowiada, jak w kwestii karmienia piersią wypadamy na tle Europy i świata.
Tradycyjnie nie zabrakło też tematów, które zainteresują sportowców. Tym razem piszemy więcej na temat węglowodanów w diecie osób aktywnych.
Kilka słów poświęciliśmy również naturalnej pielęgnacji stóp. Jak o nie dbać jesienią i zimą? Jakie składniki wykorzystać do przygotowania domowych kosmetyków? Odpowiedzi na te i inne pytania odnajdziecie w tekście Aleksandry Dul.
Maria Sikorska z kolei przygotowała materiał na temat imprez ze smakiem. Nie da się bowiem ukryć, że Polacy rozkochali się w festynach, imprezach czy jarmarkach z jedzeniem w roli głównej. Smaczna kuchnia przyciąga smakoszy poszukujących alternatywy dla masowej żywności, a Polska rozkwita kulinarnie i turystycznie – nie tylko w wielkich miastach.
W najnowszym numerze Biokuriera znajdziecie też mnóstwo inspirujących przepisów oraz informacje z branży.
Zapraszamy do lektury!