Jesienny numer Biokuriera już dostępny


Jesień rozgościła się na dobre. Za oknem szaro, zimno i deszczowo. My jednak mamy coś, co umili Wam długie wieczory. Do najlepszych sklepów z ekologiczną żywnością oraz prenumeratorów dociera powoli najnowszy numer Biokuriera. Zobaczcie, co tym razem przygotowaliśmy dla naszych Czytelników. 


W najnowszym numerze Biokuriera poruszymy wiele jesiennych tematów. Zapraszamy do lektury tekstu o warzywach korzeniowych znanych i mniej znanych.

Ocet, śliwki i zdrowe przekąski

Piszemy też o occie. Poznacie jego historię oraz rodzaje. Dowiecie się, do czego go niegdyś stosowano i dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką. Specjalista odpowie z kolei na pytania, czy ocet jest zdrowy i czy można go używać bez ograniczeń.

Przyjrzeliśmy się też przekąskom dla dzieci. Sprawdzimy, dlaczego ich jakość jest tak istotna. Kilka zdań poświęciliśmy też problemowi otyłości wśród najmłodszych, który z roku na rok staje się coraz bardziej zauważalny. W temacie głos zabrała dietetyk, mgr Joanna Scheffs.

Pozostając w temacie jedzenia, przywołaliśmy 5 faktów o śliwkach. Napisaliśmy też o przetworach, szukając odpowiedzi na pytania: które z nich przygotowujemy najczęściej oraz dlaczego warto zamykać lato w słoiku.

Poznajcie Farmę Świętokrzyską!

Zaprosimy Was również na wycieczkę po Farmie Świętokrzyskiej. Obszerny artykuł przygotował dla Was Karol Przybylak.

W temacie less waste przyjrzeliśmy się kwestii przechowywania żywności. Podpowiemy, gdzie powinny znajdować się określone produkty spożywcze i w jaki sposób zadbać o ich świeżość.

W tym numerze opublikowaliśmy również wywiad z Agatą Aleksandrowicz, znaną jako Hafija, która opowiada, jak w kwestii karmienia piersią wypadamy na tle Europy i świata.


Tradycyjnie nie zabrakło też tematów, które zainteresują sportowców. Tym razem piszemy więcej na temat węglowodanów w diecie osób aktywnych.

Kilka słów poświęciliśmy również naturalnej pielęgnacji stóp. Jak o nie dbać jesienią i zimą? Jakie składniki wykorzystać do przygotowania domowych kosmetyków? Odpowiedzi na te i inne pytania odnajdziecie w tekście Aleksandry Dul.

Maria Sikorska z kolei przygotowała materiał na temat imprez ze smakiem. Nie da się bowiem ukryć, że Polacy rozkochali się w festynach, imprezach czy jarmarkach z jedzeniem w roli głównej. Smaczna kuchnia przyciąga smakoszy poszukujących alternatywy dla masowej żywności, a Polska rozkwita kulinarnie i turystycznie – nie tylko w wielkich miastach.


W najnowszym numerze Biokuriera znajdziecie też mnóstwo inspirujących przepisów oraz informacje z branży.

Zapraszamy do lektury!