Jesienny numer Biokuriera już dostępny. O czym przeczytacie?

blank

Z dumą oddajemy naszym Czytelnikom przedostatni w tym roku numer Biokuriera. W stworzenie go zaangażowali się nie tylko nasi Autorzy, ale też wielu specjalistów różnych dziedzin. Wszystko po to, by dostarczyć prawdziwych i rzetelnych informacji. O czym przeczytacie?

Tematem numeru uczyniliśmy twaróg. Znamy go od wieków, często pojawia się też w naszej kuchni. Ale czy wiemy, jakie ma wartości odżywcze? Jakie są jego odpowiedniki w kuchni wegańskiej? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w artykule “Doceńmy twaróg”.

Zaskoczymy Was również zastosowaniem twarogu w kosmetyce. Otrzymacie mnóstwo porad i kilka przepisów dla pięknej skóry

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

blankSporo miejsca poświęciliśmy też granoli. Sprawdziliśmy, czym różni się od musli oraz dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu. W jakiej wersji zaserwować ją alergikowi, podpowie Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek “Mama Alergika Gotuje”.

Orzechy, migdały i masło orzechowe

W naszym zestawieniu porównaliśmy ze sobą orzechy włoskie i migdały. Jeśli jesteście ciekawi, który z produktów ma więcej witamin i minerałów, zajrzycie do tekstu Magdaleny Jurek, doktorantki na Ulster University (Wielka Brytania) w dziedzinie immunologii oraz żywienia człowieka.

Wiedzą na temat rzucania palenia w kontekście diety dzieli się mgr inż. Paula Nagel, ekspert ds. żywienia w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej w Warszawie. Wyjaśnia, dlaczego podczas rozstania się z nałogiem przybieramy na wadze i co zrobić, by nie przytyć w tym trudnym okresie.

Joanna i Michał Litwińscy przyjrzeli się masłu orzechowemu. Przygotowali 5 faktów na jego temat. Jaka jest jego historia? Czy jest zdrowe? Przekonajcie się!

Wiele ciekawych informacji dowiecie się również z rozmowy, do której zaprosiliśmy Elżbietę Przygocką, autorkę książki „Ułóż sobie zdrowie. Podpowie, jak umiejętnie tracić zbędne kilogramy oraz jak samodzielnie skomponować odpowiednio zbilansowany jadłospis. Ale to niejedyny wywiad w najnowszym numerze Biokuriera. W ogniu pytań Karola Przybylaka znalazła się Magdalena Bębenek, autorka książki “Polka potrafi. Świat naszych marzeń”.

Z kolei na kilka pytań związanych z suszą i jej konsekwencji dla nas opowiedział Grzegorz Walijewski, zastępca dyrektora Centrum Hydrologicznej Osłony Kraju Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej Państwowego Instytutu Badawczego.blank

Zadbaj o ogród jesienią!

Martyna Cieślińska, absolwentka Uniwersytetu Rolniczego Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa w Krakowie, przyjrzała się jesiennej rabacie. Podpowiada, jakie rośliny posadzić i w jaki sposób o nie dbać.

Uwadze naszych Czytelników polecamy również tekst “Jak rolnictwo staje się
odpowiedzialne klimatycznie?” autorstwa Marii Sikorskiej, autorki programu Agropasja emitowanego na antenie Polsat News.

Nie zabraknie też stałych rubryk: kącika ziołowego prowadzonego przez Mirosława Angielczyka, właściciela firmy Dary Natury, oraz Ekologicznego Flesza Technologicznego. Przygotowaliśmy też wiele ciekawych i inspirujących przepisów. 

Biokurier. Numer jesienny przeczytasz online

Jesiennego numeru Biokuriera szukajcie w sklepach z ekologiczną żywnością lub zaprenumerujcie do domu.

Brak postów do wyświetlenia