Teraz czytasz...
Zioła na stres: co nas uspokoi i ukoi nerwy?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Zioła na stres: co nas uspokoi i ukoi nerwy?

Zioła na stres przeżywają swój renesans. Przez lata zapomniane, dziś ponownie wracają do łask. A przecież tak wiele roślin ma właściwości uspokajające! Warto skorzystać z tego naturalnego bogactwa.

Po uspokajające zioła i pokarmy warto sięgać w okresach wzmożonego wysiłku nerwowego. Można je też pić profilaktycznie, np. wówczas gdy mamy stresującą pracę lub łatwo się denerwujemy.

Polecane szczególnie są:

  • herbaty z dziurawca,
  • kwiatu lipy,
  • ziela melisy,
  • korzeni kozłka lekarskiego,
  • szyszek chmielu
  • owoców głogu.

Choroby cywilizacyjne – 7 diagnoz, które stawiane są najczęściej

Herbatka wzmacniająca nerwy z lipy, kozłka i melisy

Zielarze opracowali dużo kuracji, które mogą poprawić pracę naszego układu nerwowego. Przede wszystkim warto skorzystać z dobrodziejstw trzech ziół: kwiatów lipy, korzeni kozłka lekarskiego i listków melisy. Naturaliści są zdania, że napar z nich przygotowany wzmocni nerwy i sprawi, że dużo spokojniejsze będą reakcje na różne stresujące wydarzenia. Trzeba go jednak pić przez co najmniej 5–6 tygodni z kilkudniową przerwą w środku kuracji. A jak go przygotować? Należy wymieszać zioła w równej proporcji. Półtora łyżki mieszanki zalać półtora szklanki wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem na 15-20 minut. Pić trzy razy dziennie małymi łykami po pół szklanki. Herbatę można lekko dosłodzić miodem.

Przeczytaj, co to są → zioła ←, jakie dawniej miały znaczenie i skąd je pozyskiwać.

Napar z szyszek chmielowych na nadmierną nerwowość kobiet

Przy nadmiernej nerwowości, zwłaszcza u pań, bardzo pomocne może okazać się picie naparu z szyszek chmielowych.

2 łyżeczki szyszek zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 20 minut pod przykryciem. Przecedzić. Wypić w ciągu dnia w trzech, czterech porcjach pół godziny przed posiłkami. Napój można lekko osłodzić miodem. Kuracje należy prowadzić przez 2-3 tygodnie, po kilkudniowej przerwie powtórzyć.

Mieszanka uspokajająca z szyszkami chmielu

Szyszki chmielu są również składnikiem wielu mieszanek uspokajających, polecanych przy nadmiernej nerwowości, nerwicach wegetatywnych, niepokojach oraz bezsenności.

By przygotować napar, należy zmieszać równe części szyszek chmielowych, ziela melisy, ziela dziurawca, liści mięty pieprzowej oraz korzeni kozłka. 2 łyżki mieszanki zalać dwoma szklankami wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem na kilka minut. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić do wystudzenia, przecedzić. Wypić w ciągu dnia w kilku porcjach.

Mieszanka z miętą na nerwy i trawienie

Przy niedomaganiach nerwowych połączonych z zaburzeniami pracy układu trawiennego oraz bezsennością przedwojenny lekarz i naturalista, dr Henryk Rodowski, polecał mieszankę z miętą. Receptura brzmiała następująco: zmieszać 20 g mięty, 30 g liści bobrka trójlistkowego i 50 g korzeni kozłka lekarskiego. Łyżkę stołową ziół zalać filiżanką wrzątku. Po 15 minutach naciągania herbatę przecedzić i wypić zimną przed snem.

Nalewka z głogu na nadpobudliwość

W medycynie ludowej w kuracjach obniżających nadpobudliwość i ciśnienie, przy bezsenności, miażdżycy i uczuleniach stosowano nalewki z owoców głogu. Przepisów jest całe mnóstwo, my proponujemy jeden z nich. 8-10 łyżek suszonych owoców zalać pół litra wódki żytniej i odstawić na dwa tygodnie (co pewien czas wstrząsać). Zażywać codziennie po 15-20 kropli rozpuszczonych w kieliszku wody, 2-3 razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem po posiłkach.

Napar z rumianku

Rumianek ma niedocenione właściwości uspokajające. Najkorzystniej działa w mieszankach, np. z melisą i lipą. Gdy więc grozi nam jakaś sytuacja stresowa, gdy narasta zdenerwowanie i wzbiera gniew, wtedy warto wypić powoli szklankę ciepłej herbaty rumiankowej, dosłodzonej lekko miodem. Napar sporządza się w prosty sposób, zalewając czubatą łyżeczkę wysuszonych albo świeżych kwiatków szklanką wrzątku.

Kąpiele łagodzące stres

Lekiem łagodzącym skutki stresów są kąpiele w odwarach z rumianku oraz rumianku z lipą. 3-4 garście kwiatów rumianku lub mieszanki kwiatów rumianku z kwiatami lipy, zalać wrzątkiem. Odstawić na kilkanaście minut, następnie wlać do wanny z ciepłą wodą. Kąpiel powinna trwać ok. 15-20 min. Woda nie może przykrywać serca. Po wyjściu z kąpieli należy położyć się w łóżku i wypocić.

Syrop miodowy na osłabienie nerwowe

Wiosną i latem do usuwania skutków osłabienia nerwowego warto wykorzystywać świeże pokrzywy. Zerwać kilka garści czubków rośliny oraz liści. Bardzo drobno pokroić. Wsypywać do słoika porcjami, każdą warstwę zalewać podgrzanym lekko miodem w takiej ilości, by całkowicie przykrył pokrzywy. Gdy słoik jest wypełniony, odstawić go na kilka dni w ciemne, suche miejsce. Co pewien czas wszystko wymieszać. Potem odsączyć syrop i zażywać dwa, trzy razy dziennie po łyżeczce (można rozpuścić w letniej herbacie ziołowej albo zwykłej). Nie sporządzać jednorazowo zbyt dużej ilości syropu.

Antystresowa herbata z pokrzywy

Jeżeli nie mamy ochoty sporządzać syropu, możemy pić codziennie tylko same herbaty z pokrzywy, słodzone lekko miodem. Do smaku można dodać również nieco mięty, melisy. Jednorazowo przygotowujemy trzy szklanki herbaty, zalewając 2-3 łyżki drobno pokrojonej świeżej pokrzywy, również żagawki, trzema szklankami wrzątku. Odstawić na kilka minut, odcedzić. Przelać do termosu. Wypić napar w ciągu dnia w 3-5 porcjach, zawsze wolno i małymi łykami. Jesienią i zimą można przygotowywać herbatę z liści suszonych.

Sezam w diecie

Do codziennej diety antystresowej warto włączyć sezam. Wykazuje on właściwości uspokajające. Ziarna sprawdzają się jako posypka do sałatek czy też dodatek do musli. Warto zainteresować się także olejem sezamowym. Można wykorzystać go nie tylko w kuchni, ale również do masażu. Wyróżnia się dużą trwałością. W sklepach dostępne są niełuskane oraz łuskane ziarna sezamu. Te pierwsze należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w szczelnym pojemniku.

Jeśli posiadamy ziarna wyłuskane, wówczas należy trzymać je w lodówce. Najlepiej jest ziarna sezamu zmielić tuż przed spożyciem. Można je również delikatnie podprażyć lub namoczyć.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.