Cenna przekąska – orzechy nerkowca

orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca, potoczne nerkowce, nazywane są też orzechami cashew. Orzeszki nerkowca są skoncentrowanym odżywczo produktem, treściwym dodatkiem do potraw.

Orzechy wartości odżywcze

Wszystkie orzechy, zarówno te pochodzące spoza Polski: orzeszki nerkowca, pekan, makadamia, brazylijskie jak i nasze, swojskie orzechy włoskie czy orzechy laskowe, są bogate w wapń i cenne kwasy tłuszczowe.

W obliczu coraz bardziej popularnych diet bezmięsnych dodatek orzechów do potraw czy jedzonych jako przekąska, staje się ważnym elementem codziennej diety. Zawartość tłuszczu w orzechach wynosi średnio 50%. Ten tłuszcz jest o wiele lepiej trawiony i przyswajany, niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Orzechy są również najlepszym źródłem, tak istotnej dla wzmocnienia odporności witaminy E.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Znaczenie orzechów w diecie

Orzechy należą do pokarmów gęstych odżywczo, co znaczy, że w małej ilości znajduje się dużo cennych składników. Dlatego orzechy powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie jako dodatek, nie chodzi o duże ilości. Ponieważ orzechy zawierają dużo tłuszczu nie należą do pokarmów lekkostrawnych.

Znaczenie ma ilość, ale też aby zostały dobrze strawione i przyswojone, powinny być dokładnie gryzione i przeżuwane w jamie ustnej. Jeśli ktoś ma kłopoty z trawieniem, dobrze jest wtedy namoczyć orzechy przed spożyciem, aby nie stały się przyczyną kłopotów trawiennych.

Skąd pochodzą orzechy nerkowca?

Nerkowce orzechy pochodzą z tropikalnych obszarów w tym Ameryki Środkowej i Południowej oraz Indii. Patrząc na orzeszki nerkowca staje się jasne skąd wzięły swoją nazwę. Ich kształt przypomina z wyglądu nerki. To miękkie orzechy, a zawartość tłuszczu dochodzi do 50%. Nerkowce są słodkie w smaku i powstaje z nich pyszne masło orzechowe.

Orzechy nerkowca w sklepie Organic Market dostępne są w jakości ekologicznej. Oferta obejmuje zarówno obrane, gotowe do zjedzenia nerkowce jak i eko masło z nerkowców.

Jakie wartości odżywcze mają nerkowce?

Nerkowce tak jak i inne orzechy są bardzo treściwym pokarmem. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe, które stanowią aż 50% zawartości. Ten orzechowy tłuszcz jest o wiele lepiej trawiony i przyswajalny, niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Orzechy nerkowca są bogate w wapń i witaminę E. Ta cenna witamina jest przeciwutleniaczem. Witamina E wspomaga układ nerwowy w sytuacjach stresowych i wspiera odporność.

Orzechy nerkowca w jadłospisie

Nerkowce zawierają dużo białka i tłuszczu i wystarczy ich mały dodatek do potraw, żeby z tego bogactwa skorzystać. Jedzone jako przekąska wymagają dokładnego przeżucia, aby mogły być dobrze strawione i przyswojone. Aby zwiększyć przyswajalność, można orzechy nerkowca wcześniej namoczyć lub też wyprażyć na sucho z dodatkiem sosu sojowego shoyu.

Orzeszki nerkowca jako dodatek do dań

Wyprażone z sosem shoyu nerkowce mogą służyć jako przekąska lub wzbogacenie dań. Mogą być posypką do sałatek, a także wykończeniem dań z dyni czy kurczaka. Orzechy nerkowca mogą też stanowić smaczny składnik musli na śniadanie. Takie musli można zrobić na przykład jako połączenie owoców, ekspandowanego ziarna i nerkowców. Musli można podać z jogurtem lub napojem roślinnym.

Napój roślinny z orzechów nerkowca

Napój z nerkowców można także zrobić we własnej kuchni. Orzechy nerkowca w sklepie Organic Market można kupić w dużej, kilogramowej paczce.

Orzechy zalewa się wodą, namacza przez 2 godziny, a następnie odsącza na sitku. Nerkowce miksuje się w malakserze zalewając wodą w proporcji 4 szklanki wody na 1 szklankę orzechów.

Zmiksowaną masę odsącza się na sitku wyłożonym gazą złożoną kilka razy, mocno dociskając łyżką. Gotowy napój roślinny przełożony do szczelnych, szklanych pojemników można przechowywać w lodówce 2-3 dni.

Brak postów do wyświetlenia