5 ciekawych książkowych propozycji na prezent

blank

Jeśli nie masz jeszcze prezentu na Boże Narodzenie, mamy kilka podpowiedzi. Mijający rok, choć trudny pod wieloma względami, obfitował w kilka ciekawych nowości wydawniczych. Każda z naszych propozycji jest na swój sposób wyjątkowa. Wszystkie jednak mają jednak wspólną cechę: są praktyczne. Będą więc świetnym prezentem dla osób, które lubią planować oraz chętnie gotują na co dzień i od święta.

„Ułóż sobie zdrowie” Elżbiety Przygockiej

Ktoś powie: kolejna książka kucharska, jakich na rynku wydawniczym pełno. Ta publikacja to jednak coś zupełnie nowego! To połączenie książki o zdrowej diecie z solidną dawką wiedzy. To też całe mnóstwo podpowiedzi, jak być szczęśliwym na co dzień.

Niczym dobra przyjaciółka, Elżbieta Przygocka doradza, proponuje ciekawe rozwiązania i pokazuje, dlaczego warto robić krok ku zmianie swojego życia na prostsze i bardziej harmonijne.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

To książka dla każdego, kto chce zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze. To ciekawa opowieść o mocy ludzkiego ciała i umysłu oraz sile nawyków, które warto zmienić dla lepszego zdrowia i samopoczucia. Towarzyszy jej 270 przepisów na dania proste, ale pożywne i odpowiednio zbilansowane.

„Mamucie przysmaki” Violi Grzelki

To wyjątkowa książka (nie tylko kucharska!), w której zachowana jest równowaga między pięknem, smakiem a prawdziwym życiem, gdzie nie każdy ma czas, by spędzać w kuchni wiele godzin.

Sprawdź ciekawe propozycje książek na Ceneo.pl.

80 przepisom na różnorodne i sezonowe dania towarzyszą doskonałej jakości zdjęcia (za obiektywem stanęła sama Autorka) oraz obrazy.

– Naturalnie piękne jedzenie, zdjęcia i obrazy przeplatają się i wzajemnie uzupełniają, dopowiadają to, czego nie potrafię wyrazić słowami

– przekonuje Viola Grzelka.

Każdy przepis opatrzony jest krótką historią. To takie wprowadzenie, które pozwala wczuć się w klimat dania. Czytasz i masz wrażenie, że Autorka siedzi obok Ciebie z filiżanką kawy i opowiada o smaku danej potrawy. I delikatnie też zachęca do jej przygotowania. Podpowiada, co i jak zrobić, by zaserwować rodzinie coś prostego, ale wyjątkowego zarazem. Przepisom towarzyszy lista składników i wskazówki, szczególnie cenne dla osób dopiero uczących się gotować. Dzięki nim można również przerobić przepis według własnych upodobań lub wykorzystać to, co mamy w spiżarni.

Planer na dobry rok

Wyjątkowy kalendarz, w którym możesz zapisywać swoje notatki oraz ważne wydarzenia i terminy. Zadanie ułatwi kalendarium w układzie tygodniowym, rocznym i miesięcznym.

Ale daty to nie wszystko. By uatrakcyjnić formę planera, dodano do niego solidną porcję ciekawych i praktycznych porad i przepisów. Nie zabrakło też miejsca na motywujące sentencje. A wszystko to w temacie ekologii, zdrowia, less waste, zero waste i ogrodnictwa.

„Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok” Iwony Zasuwy

To już czwarta książka z serii „Smakoterapia”. Jest w niej całe mnóstwo ciekawych przepisów na dania kuchni roślinnej, które zostały przypisane do konkretnej pory roku. To zatem publikacja dla każdego, kto lubi jeść sezonowo. To też książka z propozycjami dań na wynos, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły i na wycieczkę. Łączy je dobry smak i ciekawe dodatki. To sprawia, że jedzenie jest nie tylko pokarmem, ale – co najważniejsze – sprzyja dążeniu do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności.

– Żyjemy w czasie i miejscu, w którym żywność jest dostępna wszędzie i w zasadzie dla każdego. Czy to oznacza, że jesteśmy zdrowsi? Niestety nie. Paradoks naszych czasów polega na tym, że w świecie pełnym jedzenia jesteśmy niedożywieni, brakuje nam często choćby wielu minerałów, witamin, a w praktyce – energii do życia

– przekonuje Iwona Zasuwa.

„Kiedy dziecko waży za dużo. Dietoterapia otyłości” Anny Piekarczyk i Katarzyny Olejniczak

To nieco inna książka niż pozostałe pozycje ujęte w tym zestawieniu. Jej treść jednak zasługuje na bliższe poznanie. To propozycja dla każdego, kto ma dzieci lub jest odpowiedzialny za żywienie zbiorowe. Jest to swego rodzaju kompendium wiedzy na temat jedzenia najmłodszych, w przypadku których odżywianie ma szczególne znaczenie – nie tylko dostarcza organizmowi witamin i składników mineralnych, ale też kształtuje nawyki żywieniowe na przyszłe lata. A to z kolei stanowi klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Autorki nie szczędzą rad i podpowiedzi. W książce jest mnóstwo ciekawostek i wskazówek, z których warto korzystać. Na uwagę zasługują też przepisy, które pozwalają przygotować nieskomplikowane i szybkie dania dla całej rodziny.

– Zdrowa, odżywcza dieta to inwestycja, która w perspektywie lat na pewno się zwróci. Albo teraz zaplanujemy dobrze nasze odżywianie, albo potem będzie brakować nam czasu na życie, bo będziemy chodzić od lekarza do lekarza. Stawką jest nasze zdrowie. W naszych książkach właśnie pokazujemy, jak zrobić szybkie posiłki, które składają się z tanich produktów, a jednocześnie są gęste odżywczo

zapewniają Anna Piekarczyk i Katarzyna Olejniczak.

Brak postów do wyświetlenia