
Jak myć truskawki skutecznie i bezpiecznie
Truskawki w sezonie smakują najlepiej. Ale żeby w pełni cieszyć się ich smakiem — bez zbędnych „dodatków” — należy je dobrze umyć. Trzeba to jednak zrobić z głową, żeby nie straciły wartości odżywczych.
Biokurier 5 razy w roku dystrybuowany jest w specjalistycznych sklepach z żywnością ekologiczną, gabinetach dietetycznych, marketach prowadzących sprzedaż produktów BIO. Nasze czasopismo możecie również zamówić z dostawą bezpośrednio do domu. Zachęcamy do lektury aktualnego numeru (oraz archiwalnych) w interaktywnej wersji on line.
Zaplanuj swój warzywnik! Z radością objęliśmy patronat medialny nad nową książką Jacka Naliwajka (Naturalnie o Ogrodach) pt. „Plan na warzywnik”. To bardzo praktyczny poradnik, który poprowadzi Was przez meandry ekologicznego ogrodnictwa. Zawiera mnóstwo wskazówek i gotowe rozwiązania, które możesz zastosować w swoim ekologicznym ogrodzie.
Truskawki w sezonie smakują najlepiej. Ale żeby w pełni cieszyć się ich smakiem — bez zbędnych „dodatków” — należy je dobrze umyć. Trzeba to jednak zrobić z głową, żeby nie straciły wartości odżywczych.
Ocet jabłkowy na odchudzanie słynie z dużej skuteczności. Czy faktycznie jest to sekret szczupłej sylwetki? I czy taka metoda jest bezpieczna dla zdrowia?
Pokrzywa to dla wielu z nas uciążliwy chwast, który omijamy szerokim łukiem, bo parzy. Dlaczego więc coraz częściej znaleźć ją można na półkach sklepów zielarskich i z żywnością ekologiczną?
Aloes zwyczajny, zwany barbadoskim (Aloe vera powszechnie znany jako Aloe barbadensis Miller) zawiera ponad 75 składników biologicznie aktywnych, dzięki którym wykazuje skuteczne działanie przy wielu łagodnych dolegliwościach. Mało kto wie, że aloes ma ponad 240 odmian. Był używany w Egipcie, Asyrii i w całym regionie śródziemnomorskim od czasów biblijnych. Jego lecznicze właściwości opisano między innymi
Zapomniane warzywa mogą uatrakcyjnić codzienne posiłki, ale też dodać im wielu walorów odżywczych. Warzywa mniej znane goszczą w kuchni wielu prawdziwych smakoszy. Znakomicie podbijają też ceny jarskich dań w restauracjach ;-). Smakują jednak wbrew pozorom swojsko, wcale nie egzotycznie. Nie wierzycie? Spróbujcie sami!
Bób gości na naszych stołach coraz częściej. By jednak w pełni cieszyć się jego smakiem, trzeba go odpowiednio przygotować. Podpowiadamy więc, jak długo gotować bób, by był idealnie miękki, a jednocześnie zachował swój apetyczny wygląd i smak.
Tarta z kajmakiem to ciasto, które znika ze stołu w okamgnieniu. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją szybko z łatwo dostępnych składników. Zanim jednak przystąpisz do pieczenia, zapoznaj się ze wskazówkami, które sprawią, że wypiek na pewno się uda!
Babkę wielkanocną na święta chcemy przygotować niemal wszyscy. Szukamy inspiracji, odkopujemy stare receptury, szukamy przepisów w sieci. Zawsze jednak napotykamy te same pomysły: babka majonezowa, babka piaskowa, babka cytrynowa… A gdyby tak w tym roku zachwycić gości czymś zupełnie innym? Mamy coś, co zachwyci nie tylko smakiem, ale też będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
Jest kilka prostych domowych sposobów, by sprawdzić, czy jajko jest świeże. I nie potrzebujesz do tego żadnego sprzętu laboratoryjnego 😊 Sprawdź, jak robiły to nasze babcie.
Naturalne barwienie jajek to świetna zabawa, które ma długą tradycję. Co zatem najlepiej do tego celu wykorzystać?
W dniach 22-25.05.2025 r. w Warszawie odbędzie się konferencja, która skupi się na prezentacji najnowszych badań i inicjatyw związanych z turystyką kulinarną w Polsce. Celem tego spotkania jest stworzenie platformy do wymiany doświadczeń i wypracowanie wspólnej strategii promocji polskiej kuchni oraz związanych z nią tradycji. Co w programie?
Wiosna w ogrodzie bywa bardzo pracowita, ale i owocna. Jeśli dobrze ten czas wykorzystamy, już za kilka tygodni możemy spodziewać się pierwszych rezultatów naszej pracy. A te są niezwykle urokliwe!
Jak wykorzystać w ogrodzie skorupki od jajek? Sięgnij po sposoby sprawdzone przez ogrodników ekologicznych.
Żurek wielkanocny to podstawa wielkanocnego śniadania w wielu polskich domach. To zupa bardzo syta. Podaje się ją z wędzonką, białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, dzieli się sprawdzonym przepisem na żur. Jak robić wielkanocny żurek? By zrobić żurek, potrzebny jest jest zakwas, na którego przygotowanie potrzeba czasu (ok.
Babka wielkanocna to symbol wielkanocnego stołu. Góruje nad innymi ciastami, zachwycając smakiem i aromatem. To ciasto tradycyjne, symboliczne. Udany wypiek stanowił dla gospodyni jej kulinarne „być albo nie być”, stąd proces pieczenia musiał przebiegać w dużym skupieniu. Dziś mało kto już o tym pamięta, jednak o samej babce nie zapomniano i nadal gości w świątecznych jadłospisach.
Rzeżucha to nie tylko tradycyjna ozdoba wielkanocnego stołu, ale także pełny witamin przysmak, który z łatwością można wyhodować we własnym domu. Jej posianie to też doskonałe doświadczenie dla naszych dzieci.
BIOprofit.info od blisko roku jest miejscem, w którym pozyskasz aktualne i rzetelne informacje na temat rynku produktów ekologicznych. Jego ważną częścią są wizytówki firmowe oraz katalog nowości produktowych. Portal nie zwalnia jednak tempa i właśnie ukazał się pierwszy drukowany numer czasopisma branżowego BIOprofit.info
Sałatka z kiełkami to bardzo zdrowy wybór pod warunkiem, że kiełki są świeże i odpowiednio przechowywane. Jeśli jednak o to zadbamy, zyskujemy smaczne i pożywne danie w sam raz do pracy lub na drugie śniadanie.
Mamy to! Biokurier pełen ciekawych informacji, przepisów i nowinek z branży ekologicznej opuścił już drukarnię, by móc trafić do Waszych domów. O czym przeczytacie?
Ogórki małosolne kojarzą się z domowym obiadem i spotkaniami z rodziną. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka podstawowych składników, trochę cierpliwości i odrobina chęci, aby cieszyć się chrupiącymi i aromatycznymi ogórkami. Podpowiadamy, jak je przygotować 🥒
Rzodkiewka nie jest szczególnie trudna w uprawie. Można mieć ją zawsze pod ręką. Jak się do tego zabrać? I jak dbać o uprawę rzodkiewki bez grama chemii? Przeczytajcie podpowiedzi doświadczonego ogrodnika.
Tarta z kajmakiem to ciasto, które znika ze stołu w okamgnieniu. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją szybko z łatwo dostępnych składników. Zanim jednak przystąpisz do pieczenia, zapoznaj się ze wskazówkami, które sprawią, że wypiek na pewno się uda!
Babkę wielkanocną na święta chcemy przygotować niemal wszyscy. Szukamy inspiracji, odkopujemy stare receptury, szukamy przepisów w sieci. Zawsze jednak napotykamy te same pomysły: babka majonezowa, babka piaskowa, babka cytrynowa… A gdyby tak w tym roku zachwycić gości czymś zupełnie innym? Mamy coś, co zachwyci nie tylko smakiem, ale też będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
Żurek wielkanocny to podstawa wielkanocnego śniadania w wielu polskich domach. To zupa bardzo syta. Podaje się ją z wędzonką, białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, dzieli się sprawdzonym przepisem na żur. Jak robić wielkanocny żurek? By zrobić żurek, potrzebny jest jest zakwas, na którego przygotowanie potrzeba czasu (ok.
Sałatka z kiełkami to bardzo zdrowy wybór pod warunkiem, że kiełki są świeże i odpowiednio przechowywane. Jeśli jednak o to zadbamy, zyskujemy smaczne i pożywne danie w sam raz do pracy lub na drugie śniadanie.
Ogórki małosolne kojarzą się z domowym obiadem i spotkaniami z rodziną. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka podstawowych składników, trochę cierpliwości i odrobina chęci, aby cieszyć się chrupiącymi i aromatycznymi ogórkami. Podpowiadamy, jak je przygotować 🥒
Antygrypina to naturalny antybiotyk, który przygotujesz w domu. Możesz też podać go dzieciom. Rewelacyjnie działa w pierwszych dniach infekcji, ale można pić ją też profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym.
Gotowanie ryżu wydaje się proste, ale czasem może sprawiać trudności (i wiem to z doświadczenia😊). O czym zatem warto pamiętać? Jak ugotować ryż, by był miękki, sypki i pełen smaku?
Pączki ziemniaczane z łyżki to przepis idealny na ostatki. Przygotujesz je szybko i z łatwo dostępnych składników, o czym przekonuje Agnieszka Jasińska – kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii oraz ekspertka kulinarna kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Bataty, znane również jako słodkie ziemniaki, to bulwy korzeniowe pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej. Jeszcze kilkanaście lat temu były dla Polaków trudno dostępne, dziś można je kupić w niemal każdym sklepie. Daje się je wykorzystać na wiele sposobów. Co warto o nich wiedzieć? I czy da się je uprawiać w naszym klimacie?
Kluski marchewkowe brzmią banalnie, prawda? Uwierzcie nam jednak: polubicie ich smak od razu. Są proste w przygotowaniu, pożywne i można je zamrozić.
Zabawa na świeżym powietrzu to dla dzieci nie tylko świetna rozrywka, ale także ważny element ich rozwoju fizycznego, emocjonalnego i społecznego. Kreatywny ogród może stać się dla nich miejscem, w którym będą mogły spędzać czas aktywnie, rozwijać swoje zainteresowania i uczyć się poprzez zabawę. Jak go stworzyć?
Faworki (chrusty) to jeden ze słodkich symboli karnawału. Wypiekano je w wielu polskich domach. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Są lekki, chrupiące i bardzo smaczne. A jak je przygotować? Sprawdzonym przepisem na faworki dzieli się Joanna Matyjek, autorka bloga oraz słynnego studia „Odczaruj Gary”, która wydała właśnie książkę „Sama słodycz. Ciasta, torty i desery”.
Biokurier to czasopismo i portal o ekologicznym stylu życia, żywności ekologicznej (przeczytaj jak rozpoznać żywność eko) oraz ogrodnictwie przyjaznym naturze. Piszemy także o zero waste i ekoturystyce. Ukazujemy się 5 razy w roku. Znajdziesz nas w pobliskim sklepie z żywnością ekologiczną lub zaprenumerujesz bezpośrednio do domu.
Na naszym portalu znajdziesz także bieżące informacje dotyczące rynku żywności ekologicznej: wydarzenia, trendy, ekotargi, konferencje, szkolenia.
Szukasz najważniejszych informacji dotyczących żywności ekologicznej? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny dział: Żywność ekologiczna – informacje
Jak działa certyfikacja ekologiczna? Krok po kroku
Certyfikacja ekologiczna to proces, który zaczyna się przy ziarenku a kończy na sklepowej półce. Postanowiliśmy przeanalizować, jak ten system działa w praktyce. Rozmawialiśmy z rolnikami, przetwórcami, a także przedstawicielami jednostek certyfikujących.
Oznakowanie żywności ekologicznej. Jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Prawidłowe oznakowanie żywności ekologicznej pomaga nam odróżnić certyfikowane produkty od innych. Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Jakie oznaczenia powinna zawierać etykieta produktu wytwarzanego metodami ekologicznymi w Polsce i Unii Europejskiej? Co gwarantuje ekocertyfikat?
Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna – regulacje prawne
Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna to terminy, których nie można używać wedle własnego uznania. Producent, który chce, aby jego produkt był ekologiczny musi spełniać określone normy prawne i legitymować się certyfikatem poświadczającym zgodność produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego. Kto ustala te zasady? Jakie regulacje prawne dotyczą żywności ekologicznej i rolnictwa ekologicznego?
Jak kupić dom na wsi i się nie rozczarować?
Z badania przeprowadzonego przez CBOS w październiku 2024 roku wynika, że aż 43% Polaków chciałoby zamieszkać na wsi. Jednocześnie 75% mieszkańców takich miejscowości nie ma w planach przeprowadzki do miasta. Obecnie co 5. mieszkaniec wsi wcześniej żył w mieście. Czy jednak taka przeprowadzka w każdym przypadku jest dobrym pomysłem? Jak kupić dom na wsi, aby
Naturalne barwienie jajek. Jak uzyskać kolory?
Naturalne barwienie jajek to świetna zabawa, które ma długą tradycję. Co zatem najlepiej do tego celu wykorzystać?
Wiosna w ogrodzie. Jakie prace wykonać?
Wiosna w ogrodzie bywa bardzo pracowita, ale i owocna. Jeśli dobrze ten czas wykorzystamy, już za kilka tygodni możemy spodziewać się pierwszych rezultatów naszej pracy. A te są niezwykle urokliwe!
Skorupki od jajek. Jak wykorzystać w ogrodzie i domu?
Jak wykorzystać w ogrodzie skorupki od jajek? Sięgnij po sposoby sprawdzone przez ogrodników ekologicznych.
Jak zrobić ogórki małosolne krok po kroku
Ogórki małosolne kojarzą się z domowym obiadem i spotkaniami z rodziną. Ich przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka podstawowych składników, trochę cierpliwości i odrobina chęci, aby cieszyć się chrupiącymi i aromatycznymi ogórkami. Podpowiadamy, jak je przygotować 🥒
Rzodkiewka w ogrodzie ekologicznym. Jak ją uprawiać?
Rzodkiewka nie jest szczególnie trudna w uprawie. Można mieć ją zawsze pod ręką. Jak się do tego zabrać? I jak dbać o uprawę rzodkiewki bez grama chemii? Przeczytajcie podpowiedzi doświadczonego ogrodnika.
Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.
Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.