Żywność ekologiczna na Jarmarku Dominikańskim

Przedstawiciele Stowarzyszenia „Polska Ekologia” zapowiadają obecność na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku. Spróbować będzie można serów, pierogów a także wziąć udział w warsztatach piekarniczych. 

Ekologiczne menu śniadaniowe

Na stoisku Stowarzyszenia „Polska Ekologia” w śniadaniowym menu znajdą się smakowite różne formy jajeczne, z jajecznicą jarską na czele; kluski i pierogi, za których przygotowanie odpowiada „Ekopierożek”. Rodzina Maziejuków poczęstuje poszukiwanymi serami kozimi z gospodarstwa „Figa”, a piekarz Czesław Meus przygotuje pieczywo z dawnych odmian pszenicy i poprowadzi chlebowe warsztaty. Spróbować będzie można również wędlin z „Jasiołki. Śniadaniowe menu serwowane będzie 30 i 31 lipca.

Jak trafić na ekostoisko?

Koniecznie trzeba pytać o kram „Eko Dominka” albo od razu na pl. Węglowym odszukać stoisko Stowarzyszenia „Polska Ekologia” , w którym przez całe 23 dni aż do 21 sierpnia będzie można uzyskać poradę u znakomitych szefów kuchni, spróbować potraw i kupić produkty dostarczone przez gospodarstwa ekologiczne należące do ww. ugrupowania: warzywa, przetwory runa leśnego, miody, soki, makarony i mąki. Bez przesady można powiedzieć, że można z nich skompletować menu na cały dzień.

Tradycja Jarmarku Dominikańskiego sięga 1260 roku, a współcześnie owa impreza swoim tysiącem stoisk wypełnia 21 ulic i placów i przyciąga co roku 7 mln gości.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” skupia osoby i firmy zajmujące się produkcją żywności z surowców ekologicznych

źródło: mat. prasowe

Brak postów do wyświetlenia