Warszawa. Slow Food Festival – jesień 2014. Jak było?

 

4 października 2014 w przestrzeni Miasta i Ogrodu na terenie Fabryki Norblina odbyła się I edycja warszawskiego Slow Food Festivalu. Przybyło ponad 1500 gości, kilkudziesięciu kucharzy, wystawców, producentów, aktywistów, przedstawicieli organizacji pozarządowych, artystów.

Główny partnerem wydarzenia był projekt Miasto i Ogród, promujący przez cały sezon w Fabryce Norblina miejskie ogrodnictwo. Festival był częścią pożegnalnego weekendu, który zamykał działalność projektu w tym miejscu.

Festival, skupiony wokół tematyki zdrowego, lokalnego jedzenia, był wspólnym dziełem wielu organizacji i instytucji, które zaangażowały się aktywnie w jego organizację i promocję. Głównym partnerem Festivalu od strony producentów był browar Sulimar ze swoim piwem Cornelius Pszeniczne – jedynym piwem odznaczonym certyfikatem Slow Food Polska.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wśród producentów na Festivalu nie zabrakło uznanych slow foodowych marek jak Bartnik Mazurski, Kozia Farma Złotna, Kalinówka Wzgórza Dylewskie, Cydr Ignaców, Prawdziwy Chleb a także mniejszych, rodzinnych produkcji: Efka Spiżarnia, Sumowa Kraina, Cytrynowe Królowe i Wootwoornia zaproponowały bogaty przegląd wszelkich przetworów warzywno –owocowych w najdziwniejszych połączeniach i odsłonach. Mieliśmy tez okazję spróbować wyjątkowego i nowego na polskim rynku soku z owoców nerkowca – Cajuina. Na Festivalu zadebiutował też permakulturalny czosnek organiczny – Paproczoch.

Wciąż głodni mogli nasycić podniebienie zajadając się wegańskimi przysmakami od blogerki Oli Panak lub kosztując slow burgera z rodzinnego foodtrucka Slow Food Eat Good.

Program nie ograniczał się jednak jedynie do stoisk ze zdrową żywnością. Ideą organizatorów było aby program przede wszystkim obfitował w wydarzenia aktywizujące i integrujące społeczność oraz przybliżające ideę slow – warsztaty, spotkania, rozmowy, pokazy etc.

Otwierające Festival slowfoodowe Śniadanie Mistrzów, poprowadzone przez Slow Food Youth Warszawa, zgromadziło przy wspólnym stole wybitnych kucharzy, blogerów, producentów żywności i miłośników slow kuchni. Część kulinarną poprowadził Maciek Nowicki kucharz restauracji Pałacu w Wilanowie, wspierany przez blogerki Kaszę Jaglaną i Rudej Gotowanie. Wspólnie z producentami: Kalinówka Wzgórza Dylewskie, Bartnikiem Mazurskim, Kozią Farmą Złotną, Cydrem Ignaców oraz Prawdziwym Chlebem gotowali i opowiadali, a goście ze smakiem degustowali

Rozmowy przy wspólnym stole przybliżyły uczestnikom proces powstawania żywności i pozwoliły osobiście poznać jej producentów. Śniadanie wsparła firma Biotrem dzięki której dania podano na jadalnych talerzach z otrąb, Gastro Magic Service który użyczył sprzętów kuchennych oraz Baziółka, która zazieleniła śniadaniowy stół świeżymi ziołami.

W śniadaniowym menu znalazły się potrawy sezonowe, przygotowane z wykorzystaniem lokalnych produktów prosto od producenta:
1. Śliwkowe crumble z płatkami owsianymi
2. Kasza jaglana z sezonowymi owocami
3. Omlet z cynamonem i kremem jabłkowym
4. Pulpa na płatkach owsianych
5. Zupa jabłkowa z antonówek z cydrem Ignaców i twarogiem z Koziej Farmy Złotnej
6. Mus winogronowy na deser, z miodem Bartnik Mazurski
7. Mus gruszkowy z wątróbką na toście od Prawdziwego Chleba

Zobacz relację filmową:

Popołudniowe warsztaty kulinarne, sezonowych potraw z dyni, poprowadziła grupa O Kuchnia! na co dzień związana z projektem Miasto i Ogród.

Podczas Festivalu można było też nauczyć się jak samodzielnie przygotować żytni zakwas chlebowy, dzięki mistrzyni w tym fachu: Małgosi Meller z Marchewka: Rewolucja!

Podczas całego dnia nie zabrakło atrakcji dla dzieci. Oddamodpady.pl poprowadziło poranne warsztaty z tworzenia zabawek z upcyklingu, które spotkały się z gorącym zainteresowaniem najmłodszych festiwalowych gości. Podczas warsztatów zbierane były plastikowe nakrętki oraz prezentowana wystawa przedmiotów z upcyklingu, zorganizowana przez oddamodpady.pl
Popołudniu czas wypełniły dzieciom warstaty gotowania zdrowych słodyczy poprowadzone przez grupę Grow with Culinary. Dzieci nauczyły się, jak przygotować smaczne, bezcukrowe lizaki, budyń z jaglany czy shake z owoców i tapioki. Umorusane buzie były najlepszym świadectwem zaangażowania

Festival był też okazją do poważniejszych dyskusji nad stanem światowej (i rodzimej) gospodarki żywnością. Federacja Banków Żywności wraz z Kooperatywą Spożywczą Dobrze poprowadziły dyskusję: „Uwolnij Żywność: nie wyrzucaj – nakarm” na temat marnotrawstwa żywności i sposobów jej ograniczania.

Dzień uświetnił i zakończył koncert folkowej grupy Czessband – usłyszeliśmy warszawskie dawne kawałki w nowych aranżacjach przy akompaniamencie m.in. skrzypiec, akordeonu, liry korbowej. Gościem koncertu była też grupa praktykująca białe śpiewy ludowe.

Wydarzenie było nadzwyczaj udane, sprzyjało wszystko: pogoda, klimat miejsca, ludzie, jedzenie, muzyka. Było inspirująco, aktywnie, bardzo miło i relaksacyjnie. Prawdziwie zwolniliśmy tempo tego dnia

Organizatorzy planują kolejną edycję na wiosnę 2015 r i już teraz obiecują, że będzie jeszcze ciekawiej i jeszcze wolniej. Dziękujemy wszystkim ludziom, firmom i organizacjom zaangażowanym w wydarzenie, a gościom za uświetnienie go swoją obecnością

Relacja nadesłana przez organizatorów | Zdjęcia z Festiwalu

Brak postów do wyświetlenia