Sandomierz: „Czas Dobrego Sera” już w ten weekend

 

28 i 29 maja w Sandomierzu już po raz szósty odbywać się będzie festiwal „Czas Dobrego Sera”. To prawdziwa gratka dla miłośników produktów przygotowywanych na bazie mleka.

Impreza z roku na rok przyciąga coraz liczniejsze grono osób. Wpływ na to ma nie tylko jego doskonała lokalizacja, wszak Sandomierz to jedno z piękniejszych miast w Polsce, ale też możliwość spróbowania wyrobów najlepszej jakości. To okazja do degustacji oryginalnej owczej bryndzy, śmietankowych lodów, surowego mleka, jak również serów z całego świata, tj. Roquefort, Stilton, Brie de Meaux, Beaufort, Bitto, Parmigiano Reggiano, Cabrales, Comte, Cheddar czy Pecorino Toscano. W Sandomierzu będzie można skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 12 krajów.

Najlepsi z najlepszych

W czasie „Czasu Dobrego Sera” odwiedzić będzie można 9 tematycznych laboratoriów smaku, m.in. Gouda z Kozieradką (Sylwester Wańczyk), Majowa Bryndza (Wojciech Komperda), Wołoski (Figa), Dżersejan (Ranczo Frontiera), Kozi Dymek (Kaszubska Koza) czy Koszałek (Zajazd Tusinek). A wszystko to pod okiem prof. Moniki Wszołek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Na festiwalu nie zabraknie również restauratorów rekomendowanych przez Slow Food Polska. Spotkać będzie można Adama Chrząstowskiego (Ed Red), Mateusza Turaja (Miodova), Łukasza Cichego (Biała Róża), Przemka Skibińskiego (Ed Red) i Konrada Korszlę (Trzy Rybki).

A jaka idea przyświeca festiwalowi? – Niezmiennie od samego początku celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka. Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mleka – mówi pomysłodawca i dyrektor festiwalu, Jacek Szklarek.

Ser i wino – duet idealny

W Sandomierzu obok serów pojawią się również wina. Wśród polskich winiarzy, którzy w czasie festiwalu sprzedawać będą swoje wyroby odnajdziemy przedstawicieli winnic Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska, Turnau, Sztukówka, Dwór Sanna, Modła, Pasieka Jaros.

W sobotę na godzinę 15.00 zapowiedziano pokaz kulinarny znanego promotora polskich serów, Giena Mientkiewicza.

Na zakończenie festiwalu ogłoszone zostaną wyniki konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016.

Oprac. Agnieszka Gotówka / mat. prasowe

Brak postów do wyświetlenia