Mistrzostwa Kulinarne im. Hanny Szymanderskiej po raz 2. Tym razem na Regionaliach

Zaproponowane przez szefów kuchni z całej Polski potrawy na bazie lokalnych produktów oceniane będą przez nietuzinkowe jury. W trakcie tegorocznych targów Regionalia zaplanowano drugą edycję Mistrzostw Kulinarnych im. Hanny Szymanderskiej.

– Mistrzostwa to hołd złożony wieloletniej pracy Hanny Szymanderskiej oraz ukłon w stronę najlepszych polskich produktów i pokazanie ich w nowych, często zaskakujących połączeniach – tłumaczy organizator Mistrzostw, szef kuchni i działacz Slow FoodKuba Korczak.

W konkursie weźmie udział 12 finalistów. Jury analizować będzie potrawy nie tylko pod względem smaku, ale także kreatywności z jaką wykorzystany został produkt regionalny. Analizie poddane zostaną również wykorzystane techniki.

Zeszłoroczna edycja Mistrzostw cieszyła się ogromną popularnością, a poziom przygotowanych dań zaskoczył wymagających jurorów. W jury konkursowym zasiedli: Joanna Jakubiuk, Monika Kucia, Agata Wojda, Krzysztof Szulborski, Maciej Barton, profesor Jarosław Dumanowski oraz Kuba Korczak, a jego członkiem honorowym był Kurt Scheller.
Zwycięzcą Mistrzostw został Tomasz Łagowski, który przygotował comber i ozór z jagnięciny podhalańskiej, podane z redykołką, wędzoną suską sechlońską, purée z kurek i moreli oraz niepaloną kaszą gryczaną. Drugie miejsce zdobyła Julia Sawicka, autorka pierożków wonton z karpiem milickim w towarzystwie emulsji z dzikich ptaków, krakersa pieprzowego oraz musu borowikowego. Trzecie miejsce zajął Michał Żulewski za confitowaną nogę z gęsi podaną na purée z pietruszki i pieczonego jabłka, ze śliwką, głogiem, piernikiem toruńskim i cydrem.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Czym zaskoczą nas kucharze w tym roku? Przekonać się będzie można podczas pierwszego dnia Targów Regionalia, które odbywają się w Warszawie od 21 do 23 kwietnia 2017.

FP mistrzostw – https://www.facebook.com/mistrzostwakulinarne/

Brak postów do wyświetlenia