Kraków. W listopadzie Slow Food Festiwal dla Europy Centralnej

W drugi listopadowy weekend do Krakowa zjadą rolnicy, przetwórcy i producenci tradycyjnych i regionalnych produktów spod znaku Slow Food. Inspiracją dla wydarzenia jest odbywające się od 2006 w Turynie Terra Madre.


Wielki Slow Foodowy targ

Terra Madre, wielkie spotkanie rolników, hodowców, przetwórców, szefów kuchni, naukowców i konsumentów pierwszy raz miało miejsce w 2006 roku w Turynie. Wówczas w spotkaniu wzięło udział ponad 5000 uczestników z całego świata. W tym roku w Krakowie zapraszamy na spotkanie przedstawicieli tych grup z krajów Europy Środkowej. Będą klasyczne targi, na których będzie można skosztować i kupić słowacką i rumuńską bryndzę, czeskie piwa, węgierskie tokaje i słynne wędliny na bazie mangalicy. Nie zabraknie oczywiście, polskich produktów praktycznie z każdego województwa. Do tego laboratoria smaku, pokazy, debaty o stanie polskiej gastronomii i najlepszych produktach lokalnych z Europy Środkowej – zapowiadają organizatorzy na stronie internetowej wydarzenia.

Slow Food Festiwal odbędzie się w Międzynarodowym Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków przy ul. Galicyjskiej 9 w Krakowie.

Kolacje tematyczne

W poprzedzający festiwalowy weekend piątek 7  listopada oraz w sobotę 8 listopada organizowane będą tematyczne kolacje, które przygotowywać będą wraz z krakowskimi restauratorami szefowie kuchni wszystkich restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska. Na degustacyjne spotkania z producentami zapraszają również polscy cydrownicy oraz winiarze, którzy podczas festiwalu staną w szranki podczas konkursu na najlepsze polskie Wino Świętomarcińskie.
Imprezę zakończy w niedzielę wieczorem wielkie święto Wina Świętomarciskiego z krakowskiej winnicy Srebrna Góra, które odbędzie się w Starej Zajezdni na Kazimierzu.
Organizatorem wydarzenia jest Slow Food Polska.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Program festiwalu

Piątek, 7 listopada
19.30 Otwarcie festiwalu w 6 krakowskich restauracjach, w których lokalni szefowie kuchni będą gotować wspólnie z szefami kuchni restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska. Tematami wiodącymi będzie polska wołowina, ryby słodkowodne, gęsina i drób, ryby bałtyckie, dziczyzna, kasze, zboża i fasole, jagnięcina z rodzimych ras oraz historyczne dania w nowych odsłonach. W festiwalu wezmą udział wszyscy szefowie kuchni z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska (Restauracja Romantyczna (Wzgórza Dylewskie) – Bartosz Budnik; Atelier Amaro (Warszawa) – Wojciech Modest Amaro, Hugo Restaurant (Poznań) – Dominik Narloch; Park Hotel (Szczecin) – Mariusz Siwak; Restauracja 99 (Warszawa) – Arkadiusz Janczarek; Solec 44 (Warszawa) – Aleksander Baron; Aruana (Serock, Hotel Narvil) – Witek Iwański; Gothic (Malbork) – Bogdan Gałązka; Dwór Sieraków (Kraków) – Janusz Fic; Restauracja Morellino (Brodnica, Hotel Głęboczek) – Marian Frankowski; Restauracja Inspiracja (Przyjaźń – Kaszuby, Pałac Kościeszy) – Rafał Kopicki; Restauracja Horyzont (Kołobrzeg, Hotel Aquarius) – Jacek Krakowiak (szczegółowy opis kolacji oraz rozpoczęcie zapisów od 1 października)
19.30 Spotkanie z producentami polskich cydrów rzemieślniczych oraz ich degustacja – Krako Slow Wine, ul. Lipowa 6F – spotkanie prowadzą Mariusz Kapczyński oraz Tomasz Piotrowski
19.30 Viva La Vita (PINTA) – spotkanie i degustacje polskich, czeskich i niemieckich piw rzemieślniczych w nowo otwartym pubie piwnym, którego właścicielem są założyciele słynnej PINTY. Właśnie oni: Grzegorz Zwierzyna, Ziemek Fałat oraz Marek Semla będą animatorami tego wydarzenia wespół z autorami serwowanych piw (ul. Floriańska 13; wstęp wolny, piwa wedle wyboru płatne)
19.30  Tap House – spotkanie z piwowarami i degustacja krakowskich oraz małopolskich piw rzemieślniczych. Wieczór poprowadzą założyciele Pracowni Piwa: Tomasz Rogaczewski, Marek Bakalarski oraz Marta Osadkowska (ul. Św. Jana 30; wstęp wolny, piwa wedle wyboru płatne)

Sobota, 8 listopada
11.00–19.00 Otwarcie Terra Madre Slow Food Festival w Międzynarodowym Centrum Targowo-Konferecyjnym EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9. Wstęp na targi kosztuje 5 PLN, dzieci do 6 roku za darmo (zakup wejściówek przy wejściu). Na festiwalu zaprezentuje swoje produkty blisko 200 producentów z Polski, Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Bułgarii, Litwy, Niemiec, Austrii, Francji oraz Włoch. Poza degustacjami będzie można oczywiście dokonać zakupów wystawianych produktów. Dodatkowo zaprezentują się prawie wszystkie polskie regiony wraz z oddziałami Slow Food w Polsce. Na stoiskach pojawią się wyjątkowe wędliny, pieczywo, ponad 20 odmian ziemniaków i jeszcze więcej odmian polskich jabłek. Będzie można zakupić świeżą polską gęsinę czy młode drzewka polskich odmian jabłoni, czereśni, grusz. Oryginalne powidła śliwkowe wysmażane w miedzianych kotłach bez dodatku cukru i zdecydowana większość produktów rekomendowanych przez Slow Food Polska.
11.00–19.00 Otwarcie placu zabaw pełnego wspaniałych smaków – wszystkim rodzicom, którzy przyjdą na nasz festiwal gwarantujemy opiekę nad ich pociechami, poprzez włączenie ich pociech do różnego rodzaju zabaw poprzez udział w warsztatach, degustacjach i konkursach
12.00 Rozpoczęcie 15 laboratoriów smaku, które co 2–3 godziny odbywać się będą w różnych salach na terenie targów. Laboratoria prowadzone będą przez wybitnych ekspertów, producentów, rolników i hodowców oraz szefów kuchni – szczegółowy wykaz wraz z opisami laboratoriów oraz możliwość zapisywania się na nie będzie udostępniony 1 października
13.00 Trzy inspirujące rozmowy – pierwsza o przyszłości polskiego rolnictwa z Romanem Kluską (Prawdziwe Jedzenie), druga o koncepcie polskiej gastronomii i jej meandrach w ostatnich latach z Leszkiem Likusem (Holding Liwa) oraz trzecia o naturze kuchni polskiej z Wojciechem Modestem Amaro (Ateliere Amaro); rozmowy zakończone debatą poprowadzi Jacek Szklarek (Slow Food Polska)
16.00 Ogłoszenie wyników konkursu na „Króla Gęsiny 2015” – jest to coroczny konkurs organizowany przy okazji akcji „Gęsina na św. Marcina”, w którym sami szefowie kuchni wybierają najlepsze przepisy na gęsinę autorstwa swoich kolegów po fachu
17.00  Ogłoszenie wyników pierwszego konkursu polskich Win Świętomarcińskich połączone z ich degustacją (5 win) – kurator konkursu oraz prowadzenie degustacji Wojciech Bosak (Winologia)
19.30  Kolejna odsłona wyjątkowych kolacji w 6 krakowskich restauracjach, w których wspólnie lokalni szefowie kuchni będą gotować z szefami kuchni restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska – szczegółowy opis kolacji oraz rozpoczęcie zapisów od 1 października
19.30 Spotkanie z producentami polskich Win Świętomarcińskich oraz ich degustacja – Krako Slow Wine, ul. Lipowa 6F – spotkanie prowadzą Wojciech Bosak oraz Mariusz Kapczyński
19.30 Viva La Vita (PINTA) – powtórne spotkanie i degustacje polskich, czeskich i niemieckich piw rzemieślniczych w nowo otwartym pubie piwnym, którego właścicielem są założyciele słynnej PINTY. Właśnie oni: Grzegorz Zwierzyna, Ziemek Fałat oraz Marek Semla będą animatorami tego wydarzenia wespół z autorami serwowanych piw (ul. Floriańska 13; wstęp wolny, piwa wedle wyboru płatne)
19.30  Tap House – powtórne spotkanie z piwowarami i degustacja krakowskich oraz małopolskich piw rzemieślniczych. Wieczór poprowadzą założyciele Pracowni Piwa: Tomasz Rogaczewski, Marek Bakalarski oraz Marta Osadkowska (ul. Św. Jana 30; wstęp wolny, piwa wedle wyboru płatne)
19.30Impreza dla wystawców i ich gości w Coffee Proficiency (Zabłocie 30) – wspaniałe proste jedzenie oparte na produktach z krajów Europy Środkowej, doskonałe trunki w najróżniejszych odsłonach od piw niepasteryzowanych, poprzez palinki, destylaty owocowe i wina, na oryginalnych drinkach i najlepszej w Polsce kawie kończąc. Do tego świetna muzyka i tańce! Wejście po wcześniejszej rezerwacji (zapisy od 1 października)

Niedziela, 9 listopada
10.00–18.00 Terra Madre Slow Food Festival w Międzynarodowym Centrum Targowo-Konferecyjnym EXPO Kraków, ul. Galicyjska 9. Wstęp na targi kosztuje 5 PLN, dzieci do 6 roku za darmo
10.00–18.00Otwarcie placu zabaw pełnego wspaniałych smaków – wszystkim rodzicom, którzy przyjdą na nasz festiwal gwarantujemy opiekę nad ich pociechami, poprzez włączenie ich pociech do różnego rodzaju zabaw poprzez udział w warsztatach, degustacjach i konkursach w specjalnie wydzielonej strefie
11.00 Rozpoczęcie 15 laboratoriów smaku, które co 2-3 godziny odbywać się będą w różnych salach na terenie targów. Laboratoria prowadzone będą przez wybitnych ekspertów, producentów, rolników i hodowców oraz szefów kuchni – szczegółowy wykaz wraz z opisami laboratoriów oraz możliwość zapisywania się na nie będzie udostępniony 1 października
12.00 Międzynarodowa, publiczna debata i otwarta dyskusja o pięknie Europy Centralnej oraz jej kulinariach. Uczestnicy debaty zastanawiać się będą nad możliwościami promocji najlepszych produktów z krajów Europy Środkowej
18.30 Rozpoczęcie radosnego święta i kosztowania krakowskiego Wina Świętomarcińskiego z Winnicy Srebrna Góra w Starej Zajezdni na Kazimierzu. Podczas imprezy muzyka na żywo w wykonaniu zespołu – nomen omen – Detox, wspaniałe, proste dania, luźna atmosfera połączona z zabawą, konkursami i opowieściami właścicieli winnicy Mirka Jaxy Kwiatkowskiego i Mikołaja Tyca oraz pomysłodawcy festiwalu Terra Madre Jacka Szklarka (Slow Food Polska) – ul. Św. Wawrzyńca 13

Strona internetowa wydarzenia: www.terramadre.pl

Brak postów do wyświetlenia