Gliwice. Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej już po raz 21!

Stoiska z ekologicznymi i lokalnymi produktami a także wydarzenia dodatkowe i prelekcje m.in. na temat zagrożeń związanych ze stosowaniem pestycydów w rolnictwie – to tylko niektóre z wydarzeń, na które możecie liczyć podczas gliwickiego Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej.

Imprez tego typu jest coraz więcej, co bardzo cieszy, jednak na uwagę zasługuje fakt, że gliwicki kiermasz ma już ponad 20-letnią tradycję. Celem imprezy jest promocja rolnictwa ekologicznego i jego produktów i zwiększenie świadomości konsumentów na temat współczesnych sposobów produkcji żywności. Sposób produkcji żywności wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także na środowisko i społeczeństwo. 

Kolejna edycja organizowanej przez Polski Klub Ekologiczny imprezy odbędzie się 24 września, oczywiście w Gliwicach.

Pestycydy w żywności. Ważny problem

W tym roku podczas przygotowanych dla uczestników warsztatów, omawiane będą kwestie związane ze stosowaniem pestycydów w produkcji przemysłowej żywności. Niestety większość dostępnej obecnie żywności została wytworzona przy użyciu pestycydów, a ich stosowanie jest niebezpieczne zarówno dla zdrowia, a nawet życia. Co więcej – pestycydy stosowane są powszechnie w miastach do pielęgnacji zieleni, ale także często nieświadomie, przez osoby posiadające własne ogródki działkowe, na których uprawiają warzywa i owoce. Warsztaty będą próbą odpowiedzi, czy istnieją bezpieczne alternatywy dla pestycydów. Wstęp na kiermasz oraz warsztaty jest bezpłatny.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Rolnicy i przetwórcy zainteresowani udziałem w imprezie, jako wystawcy zapraszamy do kontaktu z biurem: www.pkegliwice.pl

Co: Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej
Gdzie: Hala Widowiskowo-Sportowa Górnych Wałów 29, Gliwice
Kiedy: Sobota, 24 września 2016 r. w godzinach 10-18
Wstęp wolny

Kiermasz jest dofinansowany ze środków Global GreenGrants Fund.

Brak postów do wyświetlenia