Czas Dobrego Sera – IV Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka w Sandomierzu

Degustacje i dyskusje na temat serów zagrodowych, warszaty, pokazy – w Sandomierzu na weekend 21-22 czerwca zaplanowano IV Festiwal Nieskończonych Form Mleka.

W zeszłym roku włoscy specjaliści orzekli, że mamy w serowarstwie mleko wyższej jakości niż to we Włoszech, a czego nam brak to najwyżej technik i metod produkcji. Na festiwalu w Sandomierzu promuje się dobrych producentów, a to dla organizatorów oznacza, że: Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka. Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw i serowni.

Strefa niebieska

Jacek Szklarek ze Slow Foodu zapowiada w tym roku „Strefę Niebieską” dla wielbicieli serów z przerostem pleśni niebieskiej: w tym roku zwrócimy szczególną uwagę na sery z przerostem pleśni niebieskiej. Kiedyś mieliśmy Rokpola, teraz najbardziej znanym polskim serem niebieskim jest Lazur ze Skalmierzyc oraz Camen z Kamiennej Góry. Jak by nie było, w zeszłym roku, w kategorii serów dojrzewających zwyciężyły dwa sery z pleśnią niebieską z Ranczo Frontiera. Poza tym zaprezentujemy słynnych, światowych celebrytów, jak: brytyjski Stilton, hiszpański Cabrales, francuski Roquefort czy włoska Gorgonzola. Sery pleśniowe, to najdynamiczniej rozwijający się segment serów, choć wciąż dla większości Polaków jest mało znany.

Dodatkowo w tym roku po raz pierwszy będzie można spróbować serów z Sardynii, oryginalnego Parmigiano Reggiano w wersji ekskluzywnej, bo wytwarzanego na bazie mleka krów Vacche Bianche. Jakby atrakcji było mało, zaprezentują się polscy winiarze i piwowarzy, a w niedzielę zagra zespół Strachy na Lachy.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Co: Czas Dobrego Sera – IV Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka w Sandomierzu
Gdzie: Sandomierz
Kiedy: 21-22 czerwca 2014 r.

Więcej szczegółów na: http://czasdobregosera.pl/

Brak postów do wyświetlenia