Festiwal Produkt Lokalny z Małopolski – nasza relacja

W dniach 20-22.09 w Małopolsce odbywał się Festiwal Produktów Lokalnych. Całe wydarzenie miało na celu pokazanie jak intensywnie rozwija się rynek produktów lokalnych w Małopolsce jak i zdanie relacji z aktywności coraz popularniejszych klubów zakupowych.

Festiwal odbywał się w trzech lokalizacjach w Międzynarodowym Centrum Kultury (Kraków), Nad Zalewem w Karczmie Rohatyna (Cholerzyn) i w Inkubatorze Kuchennym (Stryszów).

System „Produkt Lokalny z Małopolski” (PLM) został wypracowany w latach 2011-2016 w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Wpisuje się w międzynarodowy trend przekształcania systemów żywieniowych w formy bardziej przyjazne i korzystne dla producentów, konsumentów, lokalnych społeczności i środowiska naturalnego. Założeniem takiej inicjatywy jest skrócenie drogi pomiędzy producentem a konsumentem, umożliwiając regularny dostęp do świeżej, smacznej żywności wiadomego pochodzenia oraz sposobu produkcji.

Konsumenci mogą kupować produkty bezpośrednio od producentów dzięki Klubom Zakupowym, Targom Rolników, kateringowi, restauracjom, wydarzeniom, sklepom, sprzedaży internetowej czy bezpośrednio u producenta.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

W Małopolsce takie sprawdzone, lokalne produkty znajdziemy pod oznaczeniem

Projekt w liczbach:

250 produktów z certyfikatem PLM, 11 regionów Małopolski, 150 producentów i przetwórców. Więcej informacji na www.produktlokalny.pl

Targi, w których mieliśmy okazję uczestniczyć pokazywały bogactwo produktów, które oferują Małopolscy wytwórcy. Oprócz tradycyjnych smaków i wyrobów znanych nam od lat, można było spotkać również produkty wzbogacone o nowy smak czy formę.

Naszą uwagę przyciągnęły produkty Gościnca 4 Żywiołów pochodzące z Lokalnej Grupy Działania z gmin Lanckorona, Kalwaria Zebrzydowska, Stryszów i Mucharz. W ofercie dominują produkty świeże takie jak pieczywo, wypieki, paszteciki i krokiety, sery i pieczołowicie przyrządzane pierogi. Nawet w tej kategorii mogliśmy odnaleźć nowości takie jak pierogi z soczewicą i lubczykiem czy gryczane z pokrzywą. Wśród przetworów, gospodynie z Gościńca oprócz tradycyjnych syropów i soków (z mniszka, czarnego bzu, pokrzywy czy kwiatu lipy) można było odnaleźć też modne pesto z czosnku niedźwiedziego czy konfiturę z jarzębiny.

Na Targu można było znaleźć nie tylko produkty żywnościowe. Nowością, która przykuła naszą uwagę były świece z wosku pszczelego w nowoczesnej formie. Inspiracją było zapotrzebowanie rynku, gdzie obecnie bardzo modne i praktyczne stały się świece w słoiczkach. Producent ma w swojej ofercie także miody i pyłek pszczeli a w przyszłości planuje również zdrowotne terapie.

Ciekawą inicjatywą jest też projekt Od Rolnika (www.odrolnika.pl), który proponuje lokalne produkty bezpośrednio z dostawą do domu. Z tego projektu wyrosło też Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, w którym nie tylko można odebrać zamówione produkty czy ich zakosztować ale też miło spędzić czas z rodziną na Pikniku, warsztatach czy w zagrodzie edukacyjnej. To też ciekawa forma edukacji dla szkół.

Targ cieszył się sporym zainteresowaniem, widać było kupujących wychodzących z hurtowymi ilościami np. jajek a nawet sporo było zagranicznych gości z ciekawością próbujących małopolskich przysmaków.

tekst i zdjęcia: Aneta Młodzik (Mlodzikova)

Brak postów do wyświetlenia