Dni Alergii + Ecorganica. Nowa formuła i miejsce warszawskich targów

 

Już po raz trzeci w dniach 21-23 października 2016 odbędą się Dni Alergii, którym po raz pierwszy towarzyszyć będzie nowa inicjatywa o nazwie Ecorganica. Znamy więcej szczegółów…

Tak jak w latach ubiegłych, Dni Alergii to trzy główne przenikające się i współgrające ze sobą sektory:

GLUTEN & FREE FROM: żywność i napoje bez glutenu, bez laktozy i innych alergenów
SKIN CARE: dermokosmetyki, kosmetyki pielęgnacyjne, odzież specjalistyczna
HOME, HEALTH CARE&MED: sprzęt AGD i medyczny, środki czystości, pościel, środki na roztocza, placówki medyczne, ośrodki wypoczynkowe
oraz projekt ECORGANICA, czyli targi zdrowych i ekologicznych produktów: produkty naturalne, ekologiczne, organiczne oraz vege, strefa wykładów EKO-NATURA poświęcona spotkaniom z ekspertami żywienia, lekarzami, specjalistami z zakresu profilaktyki zdrowia i coachami.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Tym razem targi odbędą się nie na Stadionie Narodowym, ale w Centrum Targowo-Kongresowym PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie.

Oprócz bogatej oferty wystawców i możliwości zrobienia zakupów u najbardziej uznanych producentów i dystrybutorów, organizatorzy jak przygotowali wiele atrakcji dla zwiedzających i bogaty program merytoryczny m.in:

– konsultacje z lekarzami specjalistami z warszawskich i ogólnopolskich placówek medycznych (interniści, dermatolodzy, alergolodzy, gastroenterolodzy, dietetycy)

– wykłady specjalistów poświęcone m.in. diecie bezglutenowej, Atopowemu Zapaleniu Skóry, podstawowym alergenom na naszym stole, nietolerancji pokarmowej i jej wpływowi na ogólny stan zdrowia, lecz także zakwaszeniu, skutecznej walce ze stresem, czy diecie BLW.

– dyskusję i możliwość zadawania pytań specjalistom podczas panelu otwartego

– warsztaty i pokazy kulinarne przygotowane przez m.in.: panią Katarzynę Jankowską, uznaną blogerkę, a prywatnie mamę alergika (blog Mama Alergika Gotuje i seria książek), Martę Szloser i Wandę Gąsiorowską, autorki „Polskiej Kuchni bez pszenicy”, Atelier Smaku – czyli Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka, autorki metody „AlaAntkowe BLW” – Joannę Anger i Annę Piszczek, czy twórczynię Akademii Pięć Smaków – Annę Krasucką.

– umożliwienie kontaktu i konsultacji z fundacjami i stowarzyszeniami, które cały trud wkładają w walkę o zdrowe i bezpieczne życie swoich podopiecznych.

Wśród ekspertów pojawiają się takie uznane nazwiska jak Prof. Maciej Kaczmarski, Prof. Bolesław Samoliński, Prof. Jerzy Leszek Zalasiński, dr Danuta Mylek, dr Mirosław Mastej, czy Emilia Żurek.

Poza tym wydarzenie wspiera grono znamienitych organizacji. Wśród nich należy wymienić Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Fundację Alabaster, Fundację Pokonać Alergię, które będą przez dwa dni służyły swoją wiedzą i doświadczeniem . Jak co roku na zwiedzających będą czekały konsultacje psychologów, warsztaty dla rodziców dzieci z AZS.

Także w tym roku ważnym elementem Dni będzie ogólnopolski program edukacyjno-informacyjny „Przygotuj się na wstrząs!”, w ramach którego odbędą się co godzinę bezpłatne szkolenia z zakresu pierwszej pomocy w przypadku wystąpienia wstrząsu. Kampania wspierana przez Polskie Towarzystwo Alergologiczne ma pomóc w szybkim i trafnym rozpoznawaniu objawów oraz w prawidłowym udzieleniu pomocy osobie, u której rozwija się wstrząs anafilaktyczny.

co: Dni Alergii i Ecoorganica

gdzie: Warsaw Expo, Nadarzyn

kiedy: 21-23 października 2016

Brak postów do wyświetlenia