Blogerzy kulinarni i producenci dobrej żywności spotkają się na Natura Food

Rozmowy i spotkania z producentami i ekspertami kulinarnymi., prezentacje na temat rolnictwa ekologicznego i praktyki głębokiej ekologii, degustacje i rozmowa i tym jak naturalność przedstawić… w sieci – to tylko niektóre z atrakcji Ogólnopolskiego Spotkania Blogerów Kulinarnych podczas Targów Natura Food i Be ECO.

Spotkanie odbędzie się w dniach 8-9 października. Blok zajęć sobotnich poprowadzi Monika Kucia – dziennikarka i kuratorka kulinarna, projektantka wizyt studyjnych i podróży kulinarnych po Polsce (Monika Kucia Culinary Trips to Poland) oraz promotorka produktu regionalnego w kampaniach Trzy Znaki Smaku i Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina. Autorka cyklicznych artykułów na temat restauracji w Polsce w dzienniku “Rzeczpospolita” (2003-2011) oraz innych materiałów o tematyce kulinarnej i kulturalnej (m.in. w magazynach Zwierciadło, Kuchnia, Food Service, Traveler, Weranda Country, Kaleidoscope, Coaching, Focus). Więcej informacji: sialababamak.pl.

–Chcemy zintegrować ze sobą środowiska wytwórców ekologicznej żywności i blogerów kulinarnych. Przedstawić ich sobie nawzajem. Ludziom, którzy kochają gotować, pokażemy, jak powstaje prawdziwe jedzenie i dlaczego warto poznać produkt „od ziarenka”. Nie tylko go obejrzeć i posmakować, ale przede wszystkim warto spotkać się i porozmawiać z osobą, która go wytwarza, aby zrozumieć, na jaki szacunek zasługuje praca ludzi, którzy uprawiają ziemię, hodują zwierzęta i wytwarzają żywność naturalnymi metodami

– tłumaczy Monika Kucia.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Wraz z nią prezentację „Smak, zdrowie, natura – Twój wybór. Co to jest żywność ekologiczna” poprowadzi m.in. dr Ryszard Kulik, doktor psychologii, trener psychologicznego treningu; Przewodniczący Rady Programowej Stowarzyszenia Pracownia na rzecz Wszystkich Istot, współorganizator Festiwalu Kultury Ekologicznej „Zielono Mi”. Każdy uczestnik będzie miał okazję zmierzyć swój „ekologiczny ślad”, jaki zostawia na Ziemi. W panelu udział wezmą również: dr Urszula Sołtysiak (jednostka certyfikująca Agro Bio Test) i dr Katarzyna Świąder (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego).

Wykłady uzupełni panel degustacyjny (Jak powstaje prawdziwe jedzenie. Poznaj, spróbuj, pokochaj), w którym udział wezmą (oczywiście oprócz samych blogerów) producenci i eksperci kulinarni (m.in. Małgorzata Buttitta, Joanna Jakubiuk, Andriej Modić).

–Zaprezentujemy, czym żywność ekologiczna różni się od produktów konwencjonalnych. Nie chodzi tu o promocję czy marketing konkretnych produktów, ale o zwrócenie uwagi na jakość i pochodzenie tego, co jemy. Chcemy pokazać, że ekologia to tak naprawdę styl życia, pewna postawa, którą wybieramy, a nie chwilowa moda czy trend

dodaje Monika Kucia.

Spotkanie zwieńczy prezentacja i dyskusja „Natura w Internecie, Internet w naturze. Jak pokazywać i opowiadać naturę na blogu i w książkach kulinarnych” – mnóstwo dobrych przykładów i inspiracji z Polski i świata.

Więcej informacji i program na stronach targów Natura Food

Oprócz Ogólnopolskiego Spotkania Blogerów Kulinarnych warto zwrócić uwagę także na inne ciekawe wydarzenia. Monika Kucia wraz z Marylą Musidłowską i Robertem Makłowiczem zapraszają 23 października na Ucztę Kogel Mogel w czasie trwania Festiwalu Made in Polin , gdzie przy wspólnym stole toczyć się będzie rozmowa o zapożyczeniach z kuchni żydowskiej w kuchni polskiej i polskim w żydowskiej oraz wpływom kuchni rosyjskiej, niemieckiej, austro-węgierskiej oraz bliskowschodniej na kuchnię Żydów aszkenazyjskich. Będą historie o chałce, karpiu i macy i odkryte na nowo znane smaki. Wstęp wolny, obowiązują zapisy.

Więcej informacji: www.polin.pl/madeinpolin.

Targi Natura Food i Be ECO odbywają się w Łodzi w dniach 7-9 października 2016. Biokurier jest partnerem medialnym wydarzenia.

Brak postów do wyświetlenia