Jakie są prawdziwe koszty żywności?

Jakie realnie koszty żywności ponosimy? Czy nasze jedzenie jest za drogie? Gdzie kupujemy produkty spożywcze i kto nam je dostarcza? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi poszukamy w najbliższą sobotę, 12 maja o godz. 15:00 w warszawskim Biobazarze.

Spotkanie moderuje i przygotowuje Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego. Odbędzie się ono na ul. Wołoskiej 3 (BioBazar), gdzie w kawiarni na uczestników wydarzenia czekać będzie kawa, lemioniada i poczęstunek.

Targi VeggieWorld w ten weekend po raz pierwszy w Polsce

O cenach produkcji żywności opowiedzą Monika Styczek-Kuryluk i Robert Kuryluk, którzy prowadzą gospodarstwo ekologiczne we wsi Holeszów i działają w lubelskim oddziale Stowarzyszenia Ekoland. O kosztach dystrybucji żywności mówić będzie Nina Józefina Bąk z Kooperatywy “Dobrze”.

Czy koszty żywności są za wysokie?

Osoby, które wezmą udział w spotkaniu, będą mogły zadawać pytania dotyczące produkcji i dystrybucji żywności. Zaproszeni goście podzielą się swoim doświadczeniem. Mowa będzie m.in. o cenach produktów spożywczych.

Spotkanie odbędzie się w ramach unijnego projektu “Wielki Piknik”, którego celem jest poszerzanie wiedzy na temat bezpieczeństwa i suwerenności żywnościowej.