Go Back
+ servings

Sałatka szpinakowa z gruszką [przepis]

Autorką przepisu na sałatkę szpinakową z gruszką jest Katarzyna Jankowska, autorka bloga i serii książek "Mama Alergika Gotuje".
Przepis ukazał się w drukowanym numerze Biokuriera 3/2021, gdzie pisaliśmy m.in. o zielonych warzywach, które warto włączyć do diety.
Zachęcamy Was również do prenumeraty naszego pisma. Bądźcie na bieżąco!
Prep Time 10 minutes
Servings 2
Kalorie 179 kcal

Składniki
  

  • 100 g  świeżych liści szpinaku
  • 1  słodka, twarda gruszka
  • kiść czerwonych winogron (najlepiej bez pestek)
  • nasiona pinii (lub orzechy włoskie, jeśli dozwolone)
  • ocet balsamiczny lub sok z cytryny
  • olej lniany lub oliwa z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie
 

  • Umyj dokładnie liście szpinaku, odetnij ogonki, a liście włóż do miski.
  • Gruszkę umyj i obierz ze skórki, pokrój w plasterki, dodaj do szpinaku.
  • Winogrona dokładnie umyj, pojedyncze grona przetnij na pół i dodaj do sałatki.
  • Orzeszki pinii upraż na suchej patelni, przesyp do miski.
  • Sałatkę skrop olejem i octem balsamicznym lub sokiem z cytryny, posól do smaku.

Wartości odżywcze

Kalorie: 179kcal
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!