Do mleka z dodatkiem wanilii dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli, miksujemy na gładkie ciasto.
Dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy.
Ciasto odstawiamy na czas przygotowania owoców, aby odpoczęło.
Owoce obieramy ze skórki, gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w plastry, pomarańcze kroimy w krążki, a banany przekrawamy wzdłuż na pół.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, nalewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki, najpierw z jednej strony, następnie z drugiej.
Na drugiej patelni rozgrzewamy sok wyciśnięty z pomarańczy, dodajemy syrop klonowy, mieszamy, wkładamy plastry banana, pomarańczy, gruszki i smażymy, aż sok się zredukuje.
Takie karmelizowane owoce układamy porcjami na usmażonych, jeszcze ciepłych naleśnikach, dekorujemy pestkami granatu i podajemy na ciepło.