“Wegańska Kuchnia Polska” Edyty Stępczyńskiej. Zamienniki mięsa w praktyce

Edyta Stępczyńska gotuje smacznie, zdrowo i tradycyjnie. To nic, że w jej kuchni nie ma miejsca dla mięsa i nabiału. Jest za to mnóstwo warzyw, które przygotowane w odpowiedni sposób nawiązują do klasycznych dań kuchni polskiej.

„Wegańska Kuchnia Polska” nie jest imponujących rozmiarów. Nie ma sztywnej oprawy, zdjęć nie wykonał profesjonalny fotograf, a dania na nich ukazane nie zostały wystylizowane. To jednak żadne wady, wręcz przeciwnie: książka jest prosta, lekka i wartościowa, dokładnie tak jak zawarte w niej przepisy. Jest idealna dla osób, które stosują dietę wegańską, jednak brakuje im smaku mięsa, który jest im najczęściej znany, choćby z lat dzieciństwa. I nie ma w tym nic złego, że poszukują czegoś, co mogłoby go przywrócić, ale w wersji zdrowszej i zgodnej z wyznawanymi wartościami. Edyta Stępczyńska doskonale to rozumie. Na co dzień prowadzi firmę, oferującą wegański i postny catering. Dania, jakie serwuje swoim Klientom, są smaczne i pożywne.

Dlaczego “Wegańska Kuchnia Polska”?

Książka Edyty Stępczyńskiej, choć w tytule kładzie akcent na weganizm, jest idealna również dla osób, które chcą nadać swoim daniom innego – zdrowszego – charakteru. Dania w niej zawarte są opracowane na podstawie ogólnodostępnych składników. Receptury są tak przygotowane, że łatwo o użycie zamienników. „Wegańska Kuchnia Polska” zatem pełna jest inspiracji, pomysłów i podpowiedzi. Jest odpowiednia dla osób, które nie czują się w kuchni pewnie. Sama dopiero raczkuję w tym temacie i dopiero od niedawna wypływam na głębsze wody. Edyta Stępczyńska jednak bardzo mi w tym pomogła. Jej przepisy są zapisane w sposób łatwy, zrozumiały. Autorka krok po kroku prowadzi Czytelnika. Towarzyszy mu przez cały proces przygotowania dania.

W książce znaleźć można 64 przepisy, które podzielone zostały na 7 rozdziałów:

  • zupy,
  • kluski, pierogi, naleśniki,
  • zamienniki mięsa,
  • gulasze, kapusty,
  • pasztety i pasty, dodatki,
  • przystawki, sałatki,
  • desery.

Są wśród nich dania znane, choćby pierogi z kapustą i grzybami czy bigos, ale również te mniej popularne (smalec kokosowy). Z kolei potrawy tradycyjne, tak często pojawiające się na naszych stołach w niedzielę czy od święta, zostały przygotowane w oparciu o zamienniki mięsa. Edyta Stępczyńska podpowiada, jak przygotować roślinnego kotleta schabowego, klopsy, pulpety, gołąbki i pasztet. Ich smak w niczym nie ustępuje mięsnym odpowiednikom, wręcz przeciwnie – bywa zdecydowanie lepszy!

Komu szczególnie poleciłabym „Wegańską Kuchnię Polską”? Tym, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z kuchnią roślinną, ale boją się, że ich posiłki będą monotonne i pozbawione smaku. Jest idealna dla osób, w diecie których mięso było stałym elementem i którzy nie wyobrażają sobie dnia bez jego spożycia, ale poważnie myślą o wyeliminowaniu wędlin i kiełbas z jadłospisu. To wreszcie propozycja dla wegan i wegetarian, doskonale znających kuchnię roślinną, ale poszukujących czego nowego.

Weganizm w tradycyjnej formie

I choć książek z przepisami na daniach kuchni roślinnej nie brakuje, propozycja Edyty Stępczyńskiej wydaje się wyróżniać na ich tle. Po pierwsze, Autorka jest z Czytelnikiem szczera. Zdjęcia, jakie są odzwierciedleniem przepisu, nie zostały w żaden sposób wyretuszowane. Przedstawione na nich potrawy wyglądają autentycznie. Po drugie, przepisy zawarte w książce to nic innego jak receptury znane od pokoleń, ale w wersji bezmięsnej. Można więc z łatwością przygotować z nich dania, jakie gościły w kuchniach naszych babć. Po trzecie, wiele potraw daje się zrobić przy wykorzystaniu tanich i łatwo dostępnych składników. Nie trzeba ich szukać w żadnych specjalistycznych sklepach. Po czwarte, książka została wydana w taki sposób, że nie rozprasza Czytelnika ogromną ilością grafik i kolorów. Przepisy są przejrzyste, sposób wykonania opisano spójnie i zrozumiale. Ciekawym rozwiązaniem jest miejsce na notatki, które pojawiło się po każdym z rozdziałów.

„Wegańska Kuchnia Polska” to dowód na to, że dobra książka kucharska nie musi kosztować fortuny, a do jej opracowania nie trzeba wynajmować stylistów potraw. To propozycja dla profesjonalistów i osób początkujących w kuchni. Szkoda, by sięgali po nią tylko weganie, bo i osoby, w diecie których obecne jest mięso, też znajdą w niej propozycje dla siebie. Autorka poszerza horyzonty, daje szereg alternatyw dla dań mięsnych, pozwala na eksperymenty. Na co dzień gotuje zdrowo, lekko i smacznie, i tego samego pragnie dla swoich Czytelników.

5 powodów, dla których warto sięgnąć po książkę „Wegańska Kuchnia Polska”

  1. Zawiera 64 przepisy na dnia kuchni roślinnej.
  2. Jest opracowana w sposób zrozumiały i ciekawy.
  3. Autorka ma duże doświadczenie w przygotowywaniu dań bezmięsnych. Prowadzi bloga zakreconywegeobiad. pl oraz kanał na YouTube.
  4. Dania zawarte w książce można przygotować ze składników, które znajdują się w naszych kuchniach lub które bez problemu kupić można na lokalnym targowisku.
  5. Książka jest lekka i poręczna, na pewno znajdzie się dla niej miejsce w każdej kuchni.

Książkę Edyty Stępczyńskiej można kupić w sklepie Wydawnictwa Gaj.