Świeża ekokawa. Gdzie chcesz, kiedy chcesz i bez fusów. Podpatrzone na BioFach 2015

 

Na pierwszy rzut to oka to zwykła torebka z kawą w środku, ale w  środku znajduje się french press, dzięki któremu kawa zyskuje znacznie bogatszy smak niż gdybyśmy po prostu zalali ją wrzątkiem. „Wynalazek” ten podpatrzyliśmy na stoisku Grower’s Cup podczas Targów BioFach w Norymberdze.

W środku saszetki znajduje się około 18 g kawy Honduras, Bolivia lub Etiopia z certyfikatem BIO i Fairtrade (Grower’s cup ma w ofercie także kawy konwencjonalne, wybierać można również spośród herbat).  Całość zalewa się 300 ml wody. Dzięki wykorzystaniu odpowiedniego filtra, po zalaniu wodą kawa parzona jest na zasadzie działania French pressu. Smak jest atrakcyjny i nie ma mowy o fusach.

Z jednego opakowania można więc uzyskać dwie filiżanki (zalanie jest bardzo proste dzięki obecności „kranika”) – w sam raz na piknik ;). Zestawy wprowadziła już do sprzedaży m.in. amerykańska sieć Whole Foods a w Polsce pojawia się w ofertach niektórych e-sklepów ze sprzętem turystycznym.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Na czym polega działanie Grower’s Cup?

2cup CoffeeBrewer from GrowersCup on Vimeo.

Targi BioFach odbyły się w Norymberdze w dniach 11-14 lutego 2015.

Zobacz naszą relację: BioFach 2015 – relacja. Polacy coraz bardziej aktywni 

Brak postów do wyświetlenia