Slow food. Nasze prawo do smaku

Początki ruchu sięgają protestów przeciwko otwarciu McDonald’s przy Schodach Hiszpańskich, w zabytkowej części Rzymu. Jako przeciwieństwo do Fast food utworzono wkrótce organizację Slow Food. Organizacja szybko się rozrosła znajdując wielu nowych członków, utożsamiających się z hasłem Ochrona Prawa do Smaku w różnych stronach Świata i ze wszystkich kontynentów.

 
Członkowie skupiają się w tzw. convivia (czytaj konwiwia), zrzeszenia osób lubiących przyjemność smakowania, podejmujących działania w celu umożliwienia nam wszystkim korzystania z kulinarnego dziedzictwa całej ludzkości. W Polsce pierwsze connvivium powstało w Krakowie pod koniec 2002 roku i dość szybko organizacja skupiła ponad 100 członków z całej Polski (w ramach 7 conviviów). Polski Slow Food na początek zajął się ochroną  jednego z głównych symboli polskiej tradycji kulinarnej – góralskiego oscypka.

Arka smaku

 Slow Food prowadzi projekt Arka Smaku, którego celem jest określenie i skatalogowanie produktów roślinnych i zwierzęcych oraz  potraw, które zagrożone są zapomnieniem i zanikiem oraz odbudowa różnorodności. Nagroda Slow Food Award, przyznawana jest za działalność na rzecz ochrony zagrożonych produktów.

Bio i Slow Food uzupełniają się

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 Rolnictwo ekologiczne i ruch Slow Food wspierają sie wspólnie i dobrze uzupełniają. Rolnictwo ekologiczne nastawione jest na ochronę bioróżnorodności w rolnictwie, uprawę lokalnych odmian i ras i produkcję wysokiej jakości surowców. Dzięki temu dostarcza ono rozmaitych produktów o wysokiej jakości i wspaniałym smaku, umożliwiając przygotowywanie wspaniałych i smacznych potraw.

Więcej informacji na http://slowfood.pl i w książce Slow Food – Prawo do smaku.

 Andrzej Szeremeta

Brak postów do wyświetlenia