Rób co chcesz tylko gotuj – o książce E. Dobek

„Rób co chcesz tylko gotuj!” To nowa propozycja wydawnicza dla wszystkich, którzy pragną gotować zdrowo i zgodnie z teorią pięciu przemian.

Czyli jak spytają niewtajemniczeni? Metodą pięciu przemian gotuje się pożywienie zrównoważone energetycznie, które dostarcza energii podnoszącej witalność i jakość życia. Tajemnica harmonijnego posiłku tkwi w zachowaniu prawidłowej kolejności włączania składników do potrawy podczas gotowania.

Teoria pięciu przemian zakłada, że osobowość, styl bycia i talenty są związane z porami roku i żywiołami. Tajemnicza moc natury nadaje kierunek rozwojowi, rejestruje naszą historię i tworzy nas od podstaw. Takie właśnie podejście zainspirowało autorkę, Ewę Dobek – propagatorkę gotowania i teorii pięciu przemian, do odkrywania ludzi na nowo… efekty obserwacji można znaleźć w książce: „Rób co chcesz tylko gotuj!” Oprócz przepisów kulinarnych korespondujących z sezonowością, Czytelnik znajdzie niezbędną wiedzę o teorii i zasadach gotowania wg pięciu przemian, a także felietony i wiersze autorki…

Jak podkreśla we wstępie autorka „ Różne punkty widzenia pomagają mi dostrzec i opisać wielowymiarowość tego co się wydarza. Według pięciu przemian powstała też ta książka: za kuchenne felietony odpowiada nowatorskie Drzewo, wiersze tworzy wewnętrzny Ogień, gotuje karmicielka Ziemia, wiedzę systematyzuje i logicznie układa Metal, głębię ludzkiej natury opisuje Woda.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ta nietypowa książka kulinarna ułatwi przygotowywanie potraw, tak aby poprawiły nasze zdrowie. Można w niej znaleźć przepisy przyjazne wątrobie (czekadełko, krupnik orkiszowy, pasta z białego sera, pszenica orkiszowa z brokułami i roszponką, seksowne szparagi…), potrawy na jesienną słotę (risotto na podniesienie energii, kapusta z nutą Orientu), a także coś dla Panów  m.in. Męski gulasz z parówkami sojowymi i tofu…
Oprócz dań treściwych, oczywiście wegetariańskich, można znaleźć przepisy na słodkości, desery, a także na: herbaty, lemoniady, a także napoje np. na przeziębienie.

Książka jest ładnie wydana, chociaż szkoda, że potrawy nie mają zdjęć. „Wizualizacja” gotowych, zdrowych potraw, wykonana nawet w domowych, kuchennych warunkach, z pewnością zadziałałaby korzystnie.

„Rób co chcesz tylko gotuj!” można polecić wszystkim, którzy chcieliby zdrowo i sezonowo gotować. Zamieszczone przepisy są ciekawe, urozmaicone, zazwyczaj proste w wykonaniu i co najważniejsze z wykorzystaniem sezonowych, dostępnych produktów.

Poniżej prezentuję jeden przepisów na oryginalną, zdrową, wiosenną przekąskę:

Chipsy z pokrzywy!

Zgodzę, się z autorką:, że Pokrzywę wiosną trzeba jeść, to już chyba każdy wie. Trzeba ja pić, myć nią włosy, wrzucać do zup i sałatek. No i do twarogu. Ale jak się zrobi chipsy z pokrzywy, ha! W tym wydaniu pokrzywa nabiera charakteru, jest chrupiąca i jednoznacznie nęcąca. Dla mnie to numer jeden wiosennego menu.

Jeśli chcemy, żeby chipsy były piękne, musimy zerwać dorodną majową pokrzywę (myślę, że czerwcowa, najlepiej jeszcze przed kwitnieniem, też bez problemu się nadaje – dop. red.) oberwać z niej liście razem z ogonkami (za ogonek trzyma się liść podczas maczania go w cieście).
Następnie przygotowujemy lekkie ciasto naleśnikowe:

Smak kwaśny: kilka łyżek mąki pszennej razowej
Smak gorzki: szczypta kurkumy
Smak słodki: jajko
Smak ostry: szczypta imbiru
Smak słony: szczypta soli, trochę zimnej wody (ciasto powinno być lejące i lekkie, żeby było widać kontury liścia po usmażeniu)

Rozgrzewamy olej na patelni, zanurzamy liście pokrzywy w cieście, wyjmujemy delikatnie i wkładamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor.
Pycha…

Autor: Ewa Dobek
Stron: 288
Wydawnictwo: Feeria

Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Brak postów do wyświetlenia