Niezwykłe zalety kawy. Przepisy i porady dla smakoszy – recenzja

Z piciem kawy związanych jest nie tylko wiele ceremoniałów, sposobów przygotowania, ale także półprawd, obiegowych opinii i mitów związanych z jej wpływem na ludzkie zdrowie. Franck Senninger w niewielkim poradniku „Niezwykłe zalety kawy. Przepisy i porady dla smakoszy” porządkuje aktualny stan wiedzy i rozprawia się z krążącymi w mediach i codziennych rozmowach informacjami.

Jak czytamy we wstępie do „Niezwykłych zalet kawy”: Na świecie wypija się 400 miliardów filiżanek kawy rocznie, czyli 12 tysięcy filiżanek na sekundę. To dlatego kawa stanowi nieodłączny element życia rodzinnego, społecznego, zawodowego i kulturalnego…”. Z pewnością warto dowiedzieć się o niej więcej.

Wydana nakładem poznańskiego wydawnictwa Biobooks pozycja podzielona została na pięć rozdziałów. Pierwszy, pt. Kawa jako wyśmienity napój, prezentuje historię przyrządzania tego napoju, jego rodzaje, sposoby uprawy, certyfikaty (m.in. BIO i Fair Trade). W tej części książki Franck Senninger zawarł także informacje o tym jak przygotować dobrą kawę i w jaki sposób ja podać.

Najbardziej intrygujące fragmenty poradnika zawarte są w rozdziale II: Działanie kawy związane z zawartością kofeiny. Systematycznie, zestawiając „małą czarną” z najróżniejszymi chorobami i problemami zdrowotnymi, autor opisuje wpływ jaki może wywierać na ludzki organizm kofeina (przykładowe tytuły podrozdziałów: kawa a wątroba, kawa a dolegliwości bólowe, kawa a biegunka, kawa a nowotwory, kawa a palenie, kawa a pigułki antykoncepcyjne). Nie brakuje także informacji czym, wspomniana kofeina tak właściwie jest i jak wpływa na funkcjonowanie naszych organizmów.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Kawa to nie tylko kofeina, dlatego III rozdział książki poświęcony został zawartych w niej antyoksydantach. Co ciekawe: „Kawa zawiera około 2 razy więcej antyoksydantów niż herbata. Szacuje się, że w filiżance kawy znajduje się około 300 cząsteczek antyoksydantów. Zawartość antyoksydantów w nasionach kawy jest wyższa niż w borówkach, śliwkach, kiwi i jabłkach, dlatego właśnie kawa ma pod tym względem bardzo wysokie notowania”.

Oprócz antyoksydantów i kofeiny w kawie znajdziemy także kilka innych cennych związków (magnez, miedź, niektóre) witaminy z grupy B – o nich Franck Senninger pisze w rozdziale IV.

Z dobrodziejstw kawy korzystać można, ale z rozsądkiem (zazwyczaj max. 4 filiżanki dziennie). Ostatni, V rozdział poradnika poświęcony został przeciwwskazaniom (albo wskazaniom do ostrożności) do picia „czarnego napoju” Franck Senninger zwraca uwagę zwłaszcza na kwestie związane z zaburzeniami rytmu serca, refluksem przełykowo – żołądkowym, wrzodami żołądka, zespołem jelita wrażliwego, anemii i stanów lękowych.

To bardzo praktyczny, napisany przystępnym językiem poradnik, który z pewnością rozjaśnia wiele związanych z kawą wątpliwości. Okazuje się, że nie taka “mała czarna” straszna jak ją gdzieniegdzie malują. Cytująca autra: Głęboka czerń kawy pod delikatną pianką prócz cudownej przyjemności kryje niezwykłe właściwości zdrowotne. Jest ich zdecydowanie więcej, niż kontrowersyjnych opinii o tym uwielbianym napoju.

Książka „Niezwykłe zalety kawy. Przepisy i porady dla smakoszy” dostępna jest m.in. w sklepie internetowym Wydawnictwa Gaj.

Karol Przybylak
Franck Senninger, Niezwykłe zalety kawy, 112 s, Wydawnictwo Biobooks, Poznań 2012

Przeczytaj także o innych BIOporadnikach:Niezwykłe zalety zielonych koktajli – recenzja

 

Brak postów do wyświetlenia