Książka „Inteligencja trawienna” wkrótce w Polsce

Jeden z najpopularniejszych w Hiszpanii tytułów dotyczących zdrowego stylu życia po raz pierwszy ukazuje się po polsku.„Inteligencja trawienna” opowiada w fascynujący sposób o układzie trawiennym jako o centrum drugiego mózgu naszego ciała. 

Inteligencja trawienna zajmuje się tym, co łączy „mózg w czaszce z jego bratem ukrytym tam w dole, w jelitach” – więzią między emocjami i trawieniem, tym, jak układ trawienny wpływa na nastrój i charakter: myślimy i przeżywamy emocje poprzez żołądek!

W układzie pokarmowym znajduje się około 100 milionów neuronów, które wytwarzają serotoninę – hormon szczęścia i dobrego samopoczucia – nic więc dziwnego, że gdy narządy tego układu szwankują, czujemy się poirytowani i pozbawieni energii. Celem doktor Matveikovej jest pomóc czytelnikom zrozumieć inteligencję wnętrzności i nauczyć ich, jak radzić sobie z kwestiami trawiennymi.

Dzięki przejrzystym wyjaśnieniom i praktycznym radom na temat rozwiązywania typowych problemów trawiennych, takich jak chroniczne zaparcia, zgaga, zespół jelita drażliwego, choroba refluksowa przełyku czy wrzody, zdobywamy nowe informacje na temat układu trawiennego i poznajemy szereg holistycznych metod leczenia tego rodzaju zaburzeń. Doktor Matveikowa, lekarka szkolona w medycynie tradycyjnej, wykorzystuje mądrość niekonwencjonalnych form leczenia i łączy nauki medyczne z psychologią oraz podejściem zgodnym z medycyną naturalną.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Autorka książki, Doktor Irina Matveikowa jest dyplomowanym lekarzem medycyny rodzinnej, endokrynologiem i dietetykiem. Jest również ekspertem w dziedzinie zaburzeń odżywiania oraz absolwentką studiów podyplomowych w różnych krajach z zakresu medycyny naturalnej i holistycznej. Uchodzi za wielki autorytet w swojej dziedzinie, jeździ po całym świecie z wykładami obejmującymi tematykę, w której się specjalizuje. Doktor Matveikowa jest również autorką licznych artykułów poświęconych zdrowiu trawiennemu i prawidłowym sposobom odżywiania, publikowanych zarówno w popularnych czasopismach, takich jak „Harper’s Bazaar”, „Marie Claire” czy „Glamour”, jak i w branżowych pismach medycznych.

Fragment książki dostępny jest na stronie wydawcy

Brak postów do wyświetlenia