Piknik i Uczta Napoleońska w Zakolu Dolnej Wisły już wkrótce

 

Pokaz historyczny, jarmark lokalnych specjałów, konkursy kulinarne dla dziennikarzy, blogerów i właścicieli gospodarstw agroturystycznych – to tylko niektóre z atrakcji Pikniku Napoleońskiego, który już wkrótce odbędzie się w Ostromecku i Unisławiu (woj. kujawsko – pomorskie, okolice Bydgoszczy).

Piknik zaplanowano na 27 czerwca 2015 (sobota). Jak zapowiadają organizatorzy, czyli Grupa Inicjatywna marki kulinarnej “Niech Cię Zakole”: W tym roku Napoleon wraz z wojskami zagości dwóch gminach Zakola Dolnej w Ostromecku i Unisławiu. W Ostromecku uświetnimy gminne święto. Zaczynamy w samo południe przybyciem Cesarza.

Szczegółowy program:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ostromecko

12.30 – 14.30
• prezentacja wojsk, zwiedzanie obozowiska
• pokazy i potyczki grup rekonstrukcji historycznej Księstwa Warszawskiego, Kujawskiej Braci Szlacheckiej oraz wojsk secesji – musztra, fechtunek, potyczki;
• Konkurs kulinarny dla gospodarstw agroturystycznych „Wrzosówka – trufla w kulinarnej marce Zakola Dolnej Wisły – potrawy z jagnięciny na wydarzenie plenerowe Piknik Napoleoński”
• Potrawy „Niech Cię Zakole” – „Bryjka gzińska na jagnięcinie; „Garnek Unisławski” z jagnięciną w kapuście; pierożki z jagnięcych podrobów;
14.30 – 15.30 – przejazd do Unisławia

Napoleon na Dniach Unisławia

• 15.30 – prezentacja wojsk, zwiedzanie obozowiska

• 16.00 – 18.30 pokazy i potyczki grup rekonstrukcji historycznej Księstwa Warszawskiego, Kujawskiej Braci Szlacheckie oraz wojsk secesji – musztra, fechtunek, potyczki;
• Potrawy „Niech Cię Zakole”: „Bryjka gzińska” na jagnięcinie; „Garnek Unisławski” z jagnięciną w kapuście; Pierożki z jagnięcych podrobów;
• 19.00 – 20.00 – Koncert grupy VOX;
• 20.00 – Uczta Napoleońska – potrawy z jagnięciny wg menu przygotowanego przez dziennikarzy kulinarnych i Piotra Lenarta– w stylowej restauracji Magazyn Klub w Unisławiu

Konkursy kulinarne dla dziennikarzy, blogerów i właścicieli gospodarstw agroturystycznych

Z inicjatywy Piotra Lenarta, propagatora i entuzjasty lokalnych kulinariów, Piknikowi Napoleońskiemu towarzyszyć będzie rozstrzygnięcie dwóch konkursów kulinarnych. Jakich?

“Menu na Ucztę Napoleońską – jagnięcina najlepsza na nizinach” to temat konkursu dla dziennikarzy i blogerów kulinarnych. Zadanie nie jest proste, ale za to bardzo ciekawe. W oparciu o lokalny specjał, jagnięcinę, zbudować trzeba smakowite menu.

Temat konkursu dla gospodarstw agroturystycznych brzmi natomiast: Wrzosówka – trufla w kulinarnej marce „Niech Cię Zakole” – potrawy z jagnięciny na wydarzenia plenerowe – konkurs dla gospodarstw agroturystycznych.

Szczegóły i regulaminy obu konkursów na stronie piknik-napoleonski.pl

Brak postów do wyświetlenia