Kraków w 2019 r. będzie Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej

Europejska Akademia Gastronomiczna wyróżniła Kraków tytułem Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. W tym mieście działa aż 26 restauracji, które mogą poszczycić się gwiazdkami przewodnika Michelin, do tego 8 innych jest rekomendowanych przez Slow Food Polska.

Europejska Akademia Gastronomiczna honoruje również całe regiony. W 2018 r. takimi europejskimi regionami gastronomicznymi są Galway w zachodniej Irlandii oraz Północna Brabancja w Holandii. W 2019 r. tym zaszczytnym tytułem honorować się będzie region Wysp Egejskich Południowych w Grecji oraz region Sibiu w Rumunii.

Kraków kulinarną perłą Polski

Miasto Kraka i wawelskiego smoka, to nie tylko przecież „Wierzynek” czy też „Jama Michalika”, ale wiele uroczych miejsc (szczególnie poza obleganymi przez turystów Rynkiem Głównym i Kazimierzem). Kraków z bezmiarem miejsc do biesiadowania w otoczeniu historycznych budowli od lat jest magnesem dla krajowych i zagranicznych turystów. Nie można też pomijać faktu, że Europejska Akademia Gastronomiczna w 2017 r. doceniła kucharza wywodzącego się z Krakowa, Marcina Filipkiewicza, przyznając mu tytuł Szefa Przyszłości (Chef de l’Avenir).

Podczas przyszłorocznej Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej, w Krakowie odbędzie się Kongres Gastronomiczny. Będą też spotkania krakowskich mistrzów gotowania i gwiazd światowej gastronomii prowadzących restauracje wyróżnione m.in. gwiazdkami przewodnika Michelin. Odbędzie się również impreza promująca kuchnie lokalną. Dania będą przygotowywane równocześnie w różnych restauracjach, a efekty będzie można śledzić w internecie.

Kulinarne imprezy Krakowa

Podczas trwania Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej odbędzie się wiele festiwali i festynów kulinarnych. Będą wśród nich te znane i przyciągające tłumy, m.in. Krakowskie Zapusty, Festiwal Pierogów oraz odbywającą się od kilku lat Terramadre, czyli targi kulinariów Europy Środkowej.

W planach jest również zorganizowanie kulinarnych i gastronomicznych eventów, choćby takich, które będą nawiązywać do kuchni dworu królewskiego, mieszczańskiego i akademickiego.

Krakowskie obwarzanki – historia tradycyjnego wypieku

Nie można też zapomnieć, że krakowskie dziedzictwo kulinarne to także street food. Już w średniowieczu działały na ulicach faryny, przenośne stragany z prostą żywnością dla mieszczan, kupców, żaków. Niedawno „odkryta na nowo” maczanka po krakowsku była przysmakiem krakowskich fiakrów już w XVII wieku.

Należy się cieszyć z faktu, iż to Kraków będzie w 2019 r. Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Po roku kulinarnego świętowania liczymy, że zaowocuje to dołączeniem do miast, które mogą pochwalić się restauracjami wyróżnionymi trzema gwiazdkami Michelin. Przyznany po raz pierwszy tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej zobowiązuje!