Teraz czytasz...
„Nowa Jadłonomia” Marty Dymek: najbardziej oczekiwana książka kucharska roku!
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

„Nowa Jadłonomia” Marty Dymek: najbardziej oczekiwana książka kucharska roku!

Agnieszka Gotówka

Marty Dymek miłośnikom kuchni roślinnej nie trzeba przedstawiać. Jej pierwsza książka, „Jadłonomia. Wegańskie przepisy nie tylko dla wegan” doczekała się kilkunastu dodruków. Teraz blogerka wraca z nowymi przepisami. „Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata” już jest dostępna.

Pierwsza publikacja Marty Dymek okazała się być prawdziwym hitem. Ogromna ilość przepisów, doskonałej jakości zdjęcia i lekki ton kulinarnych opowieści sprawił, że „Jadłonomia” błyskawicznie zniknęła ze sklepowych półek. Nic zatem dziwnego, że na drugą jej cześć czekano z niecierpliwością.

I opłaciło się!

„Nowa Jadłonomia” to prawdziwa mieszanka kultur i smaków. Nie powstałaby, gdyby nie podróże autorki do najróżniejszych zakątków świata. Przez kilka miesięcy Marta Dymek odwiedzała lokalne bazary, restauracje i targowiska, spotykała się z miejscowymi kucharzami i gospodyniami.

Notowała przepisy i inspirujące połączenia, by jeszcze więcej dowiedzieć się o kuchni roślinnej.

Zjeździłam Wietnam i Tajlandię, zmarzłam w Korei, ucierałam pasty curry w Indiach, przejechałam całe Bałkany, zgrzałam się na targowiskach w Maroku i rozpływałam się nad świeżym awokado w Kalifornii. W sumie odwiedziłam ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawałam od kuchni, podpatrując to, co interesuje mnie najbardziej – czyli kolejne sposoby na przygotowanie dobrze znanych warzyw.

Co można znaleźć w nowej książce Marty Dymek?

Marta Dymek uporządkowała przepisy w następujących rozdziałach:

  • śniadania
  • małe dania
  • zupy
  • duże dania
  • desery
  • napoje

Na końcu książki znajdują się przepisy podstawowe, gdzie autorka publikuje swoje najlepsze receptury. Stanowią one bazę do wielu różnych potraw. Tam właśnie dowiemy się, jak przygotować wegański majonez doskonały, kimchi oraz ryż z liśćmi curry i orzechami nerkowca.

Zaletą książek Marty Dymek jest dzielenie się wieloma praktycznymi informacjami i wskazówkami. Autorka podpowiada, gdzie robić zakupy, co warto mieć w spiżarni i jakich sprzętów kuchennych warto używać. Obok opisu przypraw i sposobów ich wykorzystania notuje też ich ceny. I jak się okazuje większość produktów potrzebnych do przygotowania dań wegańskich nie kosztuje dużo. Marta Dymek pokazuje, że kuchnia roślina nie jest ani droga, ani trudna. To propozycja dla każdego, kto chciałby nieco zmienić swoje kulinarne przyzwyczajenia.

Szlakiem kuchni roślinnej

Nowa Jadłonomia to również ciekawa książka na temat kuchni świata. Pokazuje nowe horyzonty i zupełnie obce polskiej kulturze sposoby wykorzystania warzyw i owoców.

Podczas gdy w wielu miejscach łodygę brokuła wyrzuca się do kosza, gdzie indziej ściera się ją na chrupiące surówki. Tu i tam ziarna ciecierzycy gotuje się i miksuje na gęsty hummus, a gdzie indziej przygotowuje się z nich mąkę, z niej zaś błyskawiczne naleśniki lub placki. Wraz z szerokością geograficzną kompletnie zmienia się podejście do każdej bulwy, korzenia, kłącza, strączka czy natki.

Kuchnia bezmięsna może być bardzo fascynująca i ciekawa. To źródło niekończących się inspiracji. Marta Dymek publikuje w swojej nowej książce przepisy na nowe dania. Dzięki nim można zachwycić gości niezwykłymi potrawami. Obok żydowskiego kapuśniaku, pasty z białej fasoli z rodzynkami czy ziemniaczanego massaman curry trudno przejść obojętnie. A to tylko trzy z ponad 100 przepisów na dania kuchni roślinnej, jakie znaleźć można w „Nowej Jadłonomii”.

Na uwagę zasługuje również wydanie książki. Zdjęcia autorstwa Marty Dymek stanowią doskonałe uzupełnienie całości. Pobudzają wyobraźnię i odzwierciedlają fascynację autorki kuchnią roślinną świata.

5 powodów, dla których warto kupić książkę ” Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata ”

  1. Książka zawiera ponad 100 autorskich przepisów, które przekraczają granice polskiej kuchni.
  2. Bardzo dobre wydanie książki. Na uwagę zasługuje twarda oprawa, ponad 270 stron z przepisami oraz świetnej jakości zdjęcia.
  3. Szybkie wyszukiwanie receptur umożliwia indeks oraz czytelna lista przepisów.
  4. Książka jest efektem trwającej kilka miesięcy podróży autorki po różnych zakątkach świata. Tam właśnie poznawała on ich kulinarną kulturę i tradycję.
  5. Pierwsza książka Marty Dymek odniosła spektakularny sukces. Wszystko wskazuje na to, że i „Nowa Jadłonomia” zostanie bardzo dobrze przyjęta. Autorka prowadzi kultowego bloga na temat kuchni roślinnej (strona każdego miesiąca notuje ponad milion odsłon) oraz autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ „Zielona Rewolucja Marty Dymek”.

Książka „Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata” jest dostępna w atrakcyjnej cenie na stronie „Czytaj w kuchni„.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.