MAGiczna kuchnia Katarzyny Jankowskiej! “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”

Od kilku tygodni dostępna jest nowa książka z cyklu “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi”. Tym razem z jej pomocą można przygotować dania na jesień i zimę: bezglutenowe, wegańskie, bez alergenów, i co najważniejsze – zdrowe i smaczne.

Katarzyny Jankowskiej, znanej jako MAG, rodzicom alergików nie trzeba przedstawiać. Od wielu lat dzieli się swoim doświadczeniem w zakresie diety najmłodszych wolnej od alergenów i konserwantów. Jej blog odwiedza mnóstwo osób, które poszukują przepisów na sprawdzone dania bez glutenu, jaj, mleka krowiego, soi, kakao, orzechów i miodu. Stworzone przez nią receptury inspirują, ale też w znacznym stopniu ułatwiają planowanie codziennych posiłków dla całej rodziny.

“Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi” i dla dzieci

“Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” to druga książka z serii poradników z przepisami. Tym razem znajdziemy w niej blisko 90 receptur na dania pełne zdrowych i smacznych składników. Wszystkie przygotować można z warzyw i owoców dostępnych w Polsce w okresie jesienno-zimowym. Jeśli ktoś myśli, że jest ich niewiele, jest w błędzie. Dowodzą tego kalendarze sezonowości, które opracowała Katarzyna Jankowska. Przedstawione w formie ikonografik są bardzo czytelne i łatwe do przedstawienia najmłodszym.

Książka jest pełna kolorowych zdjęć oraz ręcznie wykonanych ilustracji. Znaleźć w niej można również zabawne wierszyki, ciekawostki oraz garść wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Korzystać z niej mogą nie tylko dorośli, ale też dzieci. To im bowiem autorka poświęca w swojej książce mnóstwo uwagi.

Do świata kulinarnej przygody zapraszają znani z poprzednich części serii MAGiczni bohaterowie: Konrad, MAG, Mila, Bianka i Tymek, do których dołączyli Zosia i Max.
Zosia to dziewczynka z celiakią i jak pozostali moi bohaterowie, istnieje naprawdę. MAGiczni bohaterowie mają za zadanie pobudzać wyobraźnię dziecka i zachęcać je do próbowania nowych produktów i potraw

– wyjaśnia Katarzyna Jankowska, autorka książki.

Kulinarny świat alergika

Książka ma wiele zalet, a jedną z nich z pewnością jest jej czytelność i przejrzystość. Przepisy zostały podzielone na działy:

  • Podstawowe,
  • Śniadania,
  • Obiady-kolacje,
  • Desery,
  • Dodatki.

Jest również nowość – Zdrowa apteczka – gdzie znaleźć można 10 przepisów na dania, dzięki którym zadbamy o zdrowie i odporność całej rodziny.

Podobnie jak w pozostałych moich książkach, każdy przepis został opatrzony informacją dietetyczną, stworzoną z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce. Zanim taka adnotacja trafiła na strony książki, przepis wraz z moimi uwagami wysyłany był do dietetyczki Moniki Maćków. Ona opracowywała komentarz dietetyczny, wyliczenia wartości odżywczych i uwagi odnośnie alergii krzyżowych

– tłumaczy Katarzyna Jankowska.

Bilansowanie diety ułatwi podsumowanie wartości odżywczych i kalorycznych, które znajdują się w postaci tabel wraz ze zbiorczymi zestawieniami dziennego zapotrzebowania na najważniejsze witaminy i mikroelementy.

Kuchnia MAG dla zdrowia

Jesień i zima to czas, kiedy częściej chorujemy. Infekcje wirusowe najczęściej dotykają nasze pociechy, zwłaszcza jeśli na co dzień uczęszczają do żłobka lub przedszkola. Priorytetem dla rodziców jest zatem wzmacnianie ich odporności. Najlepiej jest robić to w sposób naturalny.

Katarzyna Jankowska podpowiada, jak dbać o układ immunologiczny. W książce wskazuje na składniki mineralne wzmacniające odporność i ważne dla alergików.

5 powodów, dla których warto sięgnąć po książkę “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”

Z przepisów zawartych w omawianej książce z powodzeniem skorzystać mogą osoby będące na diecie wegańskiej lub bezglutenowej. Stanowi ponadto ciekawą inspirację dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrową i wartościową dietę opartą na składnikach sezonowych. Dla rodziców alergików jest bardzo cenna z co najmniej 5 powodów:

  1. dostarcza wielu inspiracji i pomysłów, które warto wykorzystać przy komponowaniu dań dla całej rodziny,
  2. jest bogata w wiedzę oraz informacje, które są niezwykle ważne dla alergików,
  3. jest bardzo czytelna i przejrzysta, a wyszukanie potrzebnego zagadnienia zajmuje niewiele czasu,
  4. książka jest kolorowa i łatwo zainteresować nią dziecko,
  5. dania, które można przygotować z przepisów w niej zawartych, opierają się na sezonowych warzywach i owocach dostępnych w Polsce.

Książka dostępna jest w oprawie twardej (54,99 zł) lub miękkiej (49.99 zł). Można ją kupić na stronie MAG w zakładce Sklep, ja również w naszych partnerskich sklepach internetowych: wydawnictwogaj.pl i czytajwkuchni.pl razem z ok. 200 innymi, wysokiej jakości, książkami kulinarnymi.

  • Tytuł: “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”
  • Wydanie: I
  • Data premiery: 7 września 2017 r.
  • Wydawnictwo: MAG Katarzyna Jankowska
  • Ilość stron: 224