MAG z nową książką. “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie” już w sprzedaży

Katarzyna Jankowska, znana jako Mama Alergika, powraca z piątą już książką. Tym razem stawia na przepisy tradycyjne i nowoczesne zarazem. Jedno jest pewne: w tej publikacji inspiracji nie brakuje.

I tym razem trudno się zawieść, sięgając po najnowsza książkę Katarzyny Jankowskiej. Znaleźć w niej można 105 przepisów bez czternastu głównych alergenów (wykluczone z nich zostały m.in. mleko, jajka, soja). Wszystkie receptury są opracowane w sposób jasny i przejrzysty. Można je łatwo modyfikować, by móc przygotować danie według własnych upodobań. Wiele dań w książce zostało opatrzonych specjalną grafiką. Rysunek podpowiada, którą z potraw można zabrać na wynos. To świetne rozwiązanie, bo ułatwia komponowanie jadłospisu na drugie śniadanie do pracy i szkoły.

MAGiczne dania dla alergika i nie tylko

Wszystkie przepisy zostały podzielone i przypisane do jednego z sześciu działów: Podstawowe i Przetwory, Pieczywo i Smarowidła, Śniadania i Koktajle, Zupy, Obiady i Kolacje, Wypieki i Desery. Wyszukiwanie receptur na konkretne dania nie jest trudne, bo zadanie ułatwia przejrzysty spis treści. Na końcu książko z kolei zamieszczone zostało zestawienie dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały w poszczególnych przepisach. To bardzo usprawnia proces planowanie posiłków zgodnie z założeniami zdrowej i dobrze zbilansowanej diety.

Przepisy zawierają adnotacje na temat czasu przygotowania potrawy, ilości porcji, jaką otrzymamy z podanych składników oraz kaloryczności dania. Pojawia się też informacja opracowana pod kątem osób reagujących krzyżowo na określone warzywa i owoce.

Podstawą jest wiedza

W przypadku niemal każdej choroby podstawą jest zdobycie jak największej ilości informacji na temat schorzenia, sposobów jej leczenia oraz eliminacji objawów. Katarzyna Jankowska od wielu już lat wspiera Czytelników solidną dawką wiedzy na temat alergii. W książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie” zamieszczone zostały wypowiedzi autorytetów z dziedziny alergologii i astmy. Wiedzą na temat alergii pyłkowo-pokarmowej dzieli się prof. Maciej Kaczmarski, Kierownik Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w latach 1990-2014. Czytelnicy otrzymują zbiór najważniejszych informacji podanych w sposób zrozumiały i wyczerpujący również od alergologa dr. n. med. Piotra Dąbrowieckiego, który poruszył temat zanieczyszczenia powietrza i jego wpływu na nasze zdrowie. W książce można przeczytać ponadto o diecie bezglutenowej w praktyce.

Tradycyjnie i nowocześnie, czyli kuchnia MAG w pigułce

Zdiagnozowanie alergii potrafi przewrócić życie do góry nogami. Nagle trzeba zmienić sposób gotowania, znacząco zmodyfikować liczbę składników spożywczych, które dotychczas były nam dobrze znane. Zwłaszcza na początku budzi to ogromny niepokój. Katarzyna Jankowska doskonale zdaje sobie z tego sprawę, bo kiedyś sama znalazła się w takiej sytuacji. Ostatecznie jednak nie poddała się i postanowiła zacząć gotować dania z produktów, które u jej syna nie wywoływały objawów alergii. Tak zaczęła się jej przygoda, która okazała się być czymś więcej niż tylko zmianą nawyków żywieniowych rodziny. Dzięki temu my – rodzice alergików, ale i zwolennicy diety wegańskiej i wegetariańskiej – mamy do dyspozycji bazę blisko 1500 przepisów, które Katarzyna Jankowska samodzielnie opracowała  i opublikowała na swoim blogu oraz w pięciu wydanych przez siebie książkach. Receptury są unikalne, nie powtarzają się. Są proste, ale wśród nich można znaleźć i te bardziej skomplikowane.

W książce “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie” do wyboru są przepisy na dania znane, np. kaszkę jaglaną, szarlotkę czy knedle ziemniaczane ze śliwkami, jak również te dotychczas rzadziej pojawiające się w rodzimej kuchni, by wspomnieć choćby o kaszotto z batatami i pak choi. Uzupełnieniem książki są zdjęcia, które wykonała sama autorka.

5 powodów, dla których warto sięgnąć po książkę “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie

Z przepisów zawartych w książce Katarzyny Jankowskiej z powodzeniem skorzystać mogą osoby będące na diecie wegańskiej lub bezglutenowej. Zawarte w niej przepisy stanowią ciekawą inspirację dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrową i wartościową dietę. Dla rodziców alergików publikacja ta jest bardzo cenna z co najmniej 5 powodów:

  1. dostarcza wielu inspiracji i pomysłów na dania dla całej rodziny
  2. jest bogata w wiedzę oraz informacje, które są bardzo cenne dla alergików,
  3. jest czytelna i przejrzysta, łatwo wyszukać w niej interesujący przepis,
  4. zawiera przemyślaną szatę graficzną,
  5. dania, które można przygotować z przepisów w niej zawartych, opierają się na warzywach i owocach dostępnych w Polsce.

“Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie” – jak zapowiada Katarzyna Jankowska – jest ostatnią pozycją serii. Autorka jednak zapowiada, że przystępuje do pracy nad nowymi projektami. Można oczekiwać, że ich efekty będą tak samo doskonałe jak w przypadku książek Mama Alergika Gotuje.

Gdzie kupić książki Katarzyny Jankowskiej?

  • Tytuł: “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie”
  • Wydanie: I
  • Data premiery: 2 grudnia 2018 r.
  • Wydawnictwo: MAG Katarzyna Jankowska
  • Ilość stron: 256
  • Oprawa” miękka lub twarda

Wszystkie książki z cyklu “Mama Alergika Gotuje” dostępne są na stronie Wydawnictwa Gaj oraz na blogu Autorki.