Gotowanie na parze może być smaczne, zdrowe i oryginalne [recenzja]

Gotowanie na parze już dawno przestało być modą. Zainteresowanie tą formą przyrządzania potraw stale rośnie, interesuje się nią coraz większe grono osób. Z czasem jednak zaczyna brakować pomysłów na nowe dania. Z pomocą przychodzi Jacek Szczepański.

W książce “Gotowanie na parze” znajdziemy nie tylko garść informacji teoretycznych, ale również wiele inspirujących przepisów na dania obiadowe i desery. Ma być zdrowo, smacznie i oryginalnie. A wszystko po to, by odczarować gotowanie na parze, przez wielu nadal postrzegane jako nudne i pozbawione smaku.

Dlaczego warto gotować na parze?

Od wielu lat słyszy się, że ten sposób przygotowywania potraw jest uznawany za jeden z najzdrowszych. Jest zalecany osobom starszym, dzieciom, jak również tym, którzy na co dzień zmagają się z chorobami dietozależnymi, np. nadciśnieniem tętniczym i cukrzycą.

Gotowanie na parze ma wiele zalet. Najważniejszą jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów, która przy tradycyjnym gotowaniu jest ogromna. Wbrew utartym opiniom potrawy przyrządzone na parze są naprawdę smaczne i wyjątkowo aromatyczne. Przegotowując je, sól i tłuszcz zastępujemy ziołami i przyprawami, co nadaje potrawom unikalny smak i zapach, a przy tym sprawia, że stają się one zdrowsze i lżejsze

– pisze Jacek Szczepański.

Gotowanie na parze to również sposób na szybkie przygotowanie obiadu. Do wyboru mamy:

  • dania mięsne, np. kurczaka w sosie jogurtowo-curry, kuleczki drobiowe z sosem pesto i pomidorami, żeberka peklowane z warzywami,
  • dania rybne, np. filet z sandacza z imbirem i dymką, filet z dorsza z warzywami, łosoś w sosie pomarańczowym,
  • dania warzywne, np. ziemniaki faszerowane, szparagi gotowane na parze z jajkiem na twardo,
  • pierogi, np. z łososiem lub z serkiem ricotta,
  • desery, np. tiramisu gotowane na parze, ciasto czekoladowe lub krem kawowy.

Wszystkie receptury, które Jacek Szczepański zebrał w swojej książce, są bardzo proste w wykonaniu. Zastosowane symbole podpowiadają, ile czasu zajmie nam przyrządzenie potrawy i jaki jest poziom trudności.

Z przygotowaniem większości dań nie powinien mieć problemu nawet ktoś, kto dopiero wkracza w świat gotowania na parze. Na początku książki autor podpowiada, w czym gotować i jak wybrać dobry parowar. Daje też rady, jak wydobyć z potrawy gotowanej na parze wyjątkowy smak i aromat.

Książka “Gotowanie na parze” jest wydana w bardzo minimalistyczny sposób. Przepisy są krótkie, ale szczegółowe. Każdej recepturze towarzyszy zdjęcie gotowej już potrawy, co jeszcze bardziej zachęca do jej przygotowania.

Jeśli ktoś chce spróbować smaku potraw gotowanych na parze, ale obawia się, że będą mdłe, pozbawione wyrazu i nieapetyczne, powinien sięgnąć po książkę Jacka Szczepańskiego. Znajdzie w niej 52 przepisy na różne dania, które z nudą niewiele mają wspólnego. Każde z nich jest nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

Dlaczego warto kupić książkę “Gotowanie na parze” Jacka Szczepańskiego?

  • Książka zawiera 52 przepisy na dania gotowane na parze.
  • Przepisy umieszczone w książce są proste w wykonaniu: ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.
  • W książce znajduje się mnóstwo dobrej jakości zdjęć, które zachęcają do gotowania, pokazując efekt końcowy.
  • Przepisom towarzyszą symbole, które pomogą szybko zorientować się, czy łatwo i szybko przygotujemy daną potrawę.
  • Książka zachęca do zmiany stylu przygotowywania potraw. Jacek Szczepański pokazuje, jak szybko i zdrowo ugotować posiłki przy minimalnym nakładzie pracy.

Książka “Gotowanie na parze” Jacka Szczepańskiego jest dostępna na stronie czytajwkuchni.pl. 

Dane szczegółowe:

Okładka: twarda
Ilość stron: 114
Format: 22,5×24,5 cm
Wydawca: Multico, Oficyna Wydawnicza