L. Ćwierczakiewiczowa – Jedyne Praktyczne Przepisy

Lucyna Ćwierczakiewiczowa powszechnie uznawana jest za największy autorytet kulinarny XIX wieku. To ona w zasadzie najlepiej utrwaliła w rozlicznych w swych książkach, wydawanych w dużych nakładach i wielokrotnie wznawianych, to co dzisiaj rozumiemy pod pojęciem smakowita, tradycyjna kuchnia polska.

Z jej doświadczenia i rad korzystały pokolenia polskich kobiet, jej dzieła miały ogromy wpływ na całokształt polskiej sztuki kulinarnej. Mimo że książki napisane w XIX wieku to nadal nic nie straciły ze swej aktualności. Nadal mogą być inspirujące i bardzo przydatne dla wszystkich pań, które interesują się zdrowszym ekologicznym gotowaniem i domowym przetwórstwem, chcą poznać proste, naturalne i zatem również bardzo ekologiczne, zdrowe metody przygotowania posiłków. Naprawdę warto sięgnąć po tę klasykę polskiej literatury kulinarnej by się rozsmakować w polskiej tradycji i wrócić do jej zdrowych korzeni.

“Jedyne Praktyczne Przepisy” to kolejne dzieło autorki “365 Obiadów”. Powstało już po wielkim sukcesie tej pierwszej pozycji. Jest również cenne i wartościowe, zwłaszcza dla tych, którzy interesują się domowym ekologicznym przetwórstwem. W zasadzie jest to jeden z najlepszych podręczników takiego przetwórstwa. Lekki styl autorki i jej ogromna praktyczna znajomość tematu sprawiają, że książka może być przydatna dla każdego, zarówno osoby początkującej w kuchni jak i restauratora z dużym doświadczeniem.

Warto by trafiła do domowej kuchennej biblioteczki. Na pewno będzie służyła przez lata. Dodatkowym walorem jest sztywna oprawa i ubogacenie ilustracjami.
Zbigniew Przybylak

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Brak postów do wyświetlenia