Teraz czytasz...
Natka pietruszki – właściwości i zastosowanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Natka pietruszki – właściwości i zastosowanie

Agnieszka Gotówka
natka pietruszki na drewnianej desce

Natka pietruszki to nadal niedoceniana roślina. Niektórzy uważają ją za zło konieczne, inni chętnie po nią sięgają. I słusznie, bo to witaminowa bomba, szczególnie wartościowa w diecie u progu wiosny. Dlaczego warto mieć ją pod ręką i do czego wykorzystać? 

Natka pietruszki – (nie)zwyczajne ziółko!

Wygląda niepozornie. Ot, zielone liście wyrastające z korzenia pietruszki. A tymczasem natka pietruszki to ogromna ilość witamin i minerałów w bardzo przyswajalnej formie. Jest dobrym dodatkiem do kanapek (można połączyć go ze szczypiorkiem) oraz różnego rodzaju sałatek i surówek. Dawniej jej listkami przyozdabiano niemal każdą potrawę, zwłaszcza obficie posmarowaną majonezem sałatkę jarzynową. 

Polecamy jednak nie traktować natki pietruszki wyłącznie jako ozdoby. To naturalny suplement diety, który powinien pojawić się w diecie całej rodziny. A dlaczego?

Natka pietruszki – witaminy

Natka z pietruszki to lider w zakresie zawartości witaminy C wśród zielonych roślin. W jej 100 g jest zdecydowanie więcej niż w cytrusach! Warto więc łączyć ją z potrawami mięsnymi, by zwiększyć przyswajanie żelaza. 

W zielonych listach sporo jest dobrze wpływającego na wzrok beta karotenu, a także witaminy E i kwasu foliowego. Nie brakuje również minerałów, zwłaszcza magnezu, wapnia, cynku i miedzi. 

Właściwości natki pietruszki:

  • działa moczopędnie,
  • poprawia trawienie,
  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • odświeża oddech (poleca się żuć ją po zjedzeniu świeżego czosnku),
  • jest polecana w diecie osób z kamicą moczową,
  • pozytywnie wpływa na wzrok i stan skóry,
  • łagodzi nerwobóle,
  • minimalizuje wzdęcia. 

By jednak pietruszka (natka) faktycznie przysłużyła się naszemu zdrowiu, trzeba po nią sięgać regularnie. Jest to o tyle proste, że bardzo łatwo ją pozyskać w warunkach domowych. I ten sposób polecamy, bo musimy pamiętać, że natka pietruszki najwięcej witamin ma tuż po zerwaniu i gdy jest jedzona na świeżo. Kupując ją w sklepie, nie tylko przepłacamy, ale też wydajemy pieniądze na produkt słabszej jakości.

Uprawa pietruszki na parapecie

Polecamy zatem wyhodować natkę na kuchennym parapecie. Zróbcie to wspólnie z dziećmi, by pokazać im, jak w prosty sposób można uzyskać zdrowy dodatek do kanapek. 

Do tego celu wykorzystajcie końcówkę korzenia pietruszki, która wykazuje chęć puszczenia natki (zobaczymy drobniutkie listki). Po umyciu warzywa, odcinamy ją na jakieś 2-3 cm, następnie kładziemy na talerzyk z niewielką ilością wody (ok. 0,5 cm). I zostawiamy. 

Wspólnie z dziećmi obserwujcie wzrost rośliny. Możecie też każdego dnia robić jej zdjęcie, by móc je później porównać, określając tym samym tempo wzrostu natki. Pamiętajcie o wymianie wody (maks. co dwa dni) lub dolaniu jej. Po tygodniu powinniście móc dokonać pierwszego (choć dość niewielkiego) zbioru. 

świeże zioła natka pietruszki na drewnianej dece na ciemnym tle
Natka pietruszki to jedno z łatwiejszych w uprawie ziół

Jest i drugi sposób, również polecany do wspólnej realizacji z dzieckiem. Potrzebujemy korzeń pietruszki z zawiązkami listków, tym razem jednak niczego nie odcinamy, tylko w całości wkładamy do doniczki i przysypujemy ziemią (tak, aby górna część warzywa była widoczna). Odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce i obficie podlewamy. Po tygodniu będzie już co zbierać! 

Większe plony uzyskamy, jeśli posadzimy pietruszkę w ogrodzie. O tym, jak to zrobić bez dodatku chemii, pisaliśmy w artykule „Ekologiczna uprawa pietruszki – wskazówki i porady„. Nadmiar zielonej części warzywa możemy z powodzeniem zamrozić (przeczytaj, jak mrozić zioła, by nie straciły swoich właściwości). Będziemy mogli wówczas korzystać z natki przez cały rok. 

Do czego wykorzystać?

drobno posiekana natka pietruszki w rosole
Natka to obowiązkowy dodatek do rosołu

Z natką pietruszki wiele można zrobić. To choćby nieodłączny dodatek do rosołu, pamiętajmy jednak, by posiekać ją tuż przez podaniem i posypać nią gorący wywar. Sprawdzi się też jako dodatek do ziemniaków i różnego rodzaju mięs. Pasuje do kanapek i wzbogaca smak past jajecznych. Można też przygotować z niej pesto, które będzie dobrym dodatkiem do dań z makaronu (przeczytaj, jak zrobić pesto pietruszkowe). To też dobry składnik shotów witaminowych i zielonych koktajli.

Zobacz także


Warto jednak wiedzieć, że można też przygotować domowe kosmetyki z natki pietruszki. Dobrze radzi sobie z przebarwieniami i podrażnieniami. By wykorzystać ją do tego celu, jej dorodny pęczek włóż do miski, dzbanka lub słoja i zalej wrzątkiem (około 1-1,5 l). Cała nać powinna być dobrze przykryta, więc jeśli jest duża, możesz ją wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Naczynie przykryj (np. talerzem) i poczekaj ok. 15 min, aż roślina odda swoje dobroczynne właściwości i płukanka delikatnie się przestudzi. Gotowym, lekko ciepłym płynem przemywaj twarz, szyję i dekolt dwa razy dziennie. 

Jeśli chcesz usunąć przebarwienia z dłoni, włóż je do ciepłego płynu i mocz przez ok. 20 min.

Natka pietruszki to też naturalny pogromca cellulitu. Nacią, z której wcześniej robiłaś wywar na przebarwienia, masuj miejsca, w których pojawiła się pomarańczowa skórka. By wzmocnić efekt zabiegu, możesz dodatkowo położyć na skórę bawełniany ręcznik nawilżony wywarem lub herbatką z naci pietruszki, obwiązać go folią i zostawić na skórze nawet na kilka godzin.

Jeżeli oprócz natki macie także korzeń pietruszki, pamiętajcie, że to składnik włoszczyzny. A z włoszczyzną jesteście już o krok od rosołu.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.